Farge

Lærer tidlig å bli gründere

- Det er mer enn dobbelt så stor sjanse for at elever som har hatt trening i innovasjon og entreprenørskap i skolen skal bli gründere enn de som ikke har hatt slik undervisning.

Det sier direktør Siren Sundland i avdeling for kommunikasjon og samfunnsansvar i Sparebanken Vest. Banken har gjennom sin allmennyttige virksomhet støttet Ungt Entreprenørskap i Hordaland i en årrekke.

Teori og praksis

 Ungt Entreprenørskaps formål er å utvikle barn og ungdoms kreativitet og forståelse for verdiskaping på alle klassetrinn. Det skjer gjennom undervisning og praktiske oppgaver. I videregående skole etablerer elevene sine egne bedrifter.
I 2008 deltok nær 1300 elever på ulike klassetrinn i Hordaland i Ungt Entreprenørskap. Fylket er et av de mest aktive i landet – og satsingen gir resultater: Elever fra Odda vidaregåande skule fikk 3. plass i kategorien Beste Ungdomsbedrift under NM på Gardermoen 23. og 24. april 2009. Bedriften deres het Hardanger Tradisjon og Kultur. Produktet de laget var en bok med samme navn som bedriften – Hardanger Tradisjon og Kultur – og den har solgt i over 1000 eksemplarer. Strilabakst ungdomsbedrift fra Sotra gikk helt til topps i klassen Gastronomi, med økologiske flatbrød med smak av tang og bær.

Skal leve av kompetanse

 -Det er kompetanse vi skal leve av i fremtiden. Kompetanse må bygges gjennom undervisning og det er viktig å starte tidlig. Å koble ungdommens skapertrang sammen med behovet for nyskaping i næringslivet er derfor en meget god idé, sier Siren Sundland.
Norge scorer lavt på mange undersøkelser som gjelder utdanning og nyskaping. Men når det gjelder entreprenøropplæring i skolen er vi gode. Konsernsjef Johan H. Andresen i Ferd er sterkt engasjert i Ungt Entreprenørskap. På NHOs årskonferanse i Hordaland i april sa han at ingen andre land i Europa har så gode skoleprogrammer for innovasjon. -Trolig er vi best i verden, sa Andresen.

Styrker bosetting

 Siren Sundland trekker frem en annen viktig faktor: En undersøkelse viser at elever som ofte deltar i prosjekter som involverer det lokale samfunnslivet – tiltak som elevbedrift, utplassering m.m. – har en høyere odds for å ønske å bosette seg på hjemstedet enn elever som ikke har deltatt i slike program.
-Det forteller oss at en satsing på Ungt Entreprenørskap er viktig for både samfunns- og næringsliv på Vestlandet, sier hun.

Ungt entrepenørskap

3. prisvinnerne i NM i Ungt Entreprenørskap kommer fra Hardanger.
Her Marianne B. Bosdal, (i bunad) Kathrine Moe, Terje Opedal og Livar Høyland Opedal (også i bunad), sammen med konsernsjef Johan H. Andresen i Ferd og direktør Tom Knudsen i NHO Hordaland.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor