Farge

Trojaner-aktivitet mot norske PC-er

Bankene har avdekket at kriminelle forsøker å nå norske nettbankkunders kontoer via trojanere, eller uønsket programvare, på kunders PC-er. Tilsvarende kriminalitet er kjent fra andre europeiske land, mens vi her i landet har sett lite til dette.

– Et titalls transaksjoner er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK).
To transaksjoner er blitt gjennomført.
Med bakgrunn i denne trojaneren og den første avdekkede transaksjonen har bankene økt beredskapen og overvåker aktiviteten i norske nettbanker ekstra nøye.
– Det settes inn ulike sikkerhets- og mottiltak for å stoppe denne kriminaliteten, og det er bankene selv som har avdekket virksomheten, sier Stine Neverdal, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon ( FNO).

Råd til kundene

– Publikum kan trygt bruke nettbanken. Men sikkerhet er en kontinuerlig prosess og vi må stadig oppdatere oss. Det er denne trojaner-varianten ved navnet SpyEye et godt eksempel på, sier Knut Kvalheim.
Det er generelt viktig at publikum holder PC- en sin oppdatert og oppdaterer antivirusprogram. I tillegg bør en følge rådene om ikke å åpne vedlegg fra ukjente avsendere, samt følge rådene fra banken om nettbankbruk.
– Hvis folk oppdager noe uvanlig ved innloggingen, eller ved selve nettbanken, er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig. Det samme gjelder hvis det skulle oppdages ukjente transaksjoner, sier Kvalheim.
Ved urettmessig inntrengning i kundens PC- dekker banken normalt tapet hvis transaksjoner skulle bli gjennomført.

Lite omfang

Bankene har sett at antallet infiserte PC-er har vokst de siste dagene. På morgenen 15.februar er det avdekket at opp mot 2000 norske PC-er er infisert med denne trojaneren.
Rundt 200 av disse PC- ene har blitt brukt på nettbanken mens de har hatt trojaneren installert. At disse kundene har denne trojaneren på sin PC, betyr ikke nødvendigvis at det er gjennomført noen falske transaksjoner via disse PC-ene.

Det er forsøkt gjennomført rundt 10 transaksjoner. Nesten alle har blitt stoppet av bankene, mens en eller to trolig har sluppet i gjennom. Kripos, NorCERT i Nasjonal Sikkkerhetsmyndighet og Finanstilsynet er informert om saken.

Beskytt Pc-en mot uønsket programvare

  • Ha oppdatert antivirus program
  • Oppdater programvaren på PC-en
  • Ikke åpne vedlegg fra ukjente

Nettbank-bruk

  • Koder, passord og sikkerhetskort/ kodebrikke er personlige, de må ikke overdras til andre
  • Ser du noe unormalt ved innlogging, eller ved nettbanken. Kontakt banken straks
  • Oppdager du transaksjoner du ikke vedkjenner deg, kontakt banken øyeblikkelig
  • Følg rådene om sikkerhet som din bank gir

Gode råd om nettvett:

Les flere gode råd om nettvett her.

Kontaktpersoner:

Knut Kvalheim
Daglig leder i BSK
Mobil: 900 56 082
E-post: Knut.Kvalheim@bsk.no

Stine Neverdal
Senior kommunikasjonsrådgiver FNO
Direkte: 23 28 43 22 
Mobil: 90 03 31 12
E-post: stine.neverdal@fno.no

Denne pressemeldingen er videreformidlet på Sparebanken Vest sine nettsider på vegne av Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) og Bankenes Standardiseringskontor (BSK).

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor