Farge

Vestlendinger bryr seg lite om pensjonssparing

8 av 10 Vestlendinger aner ikke hvor mye de kommer til å få utbetalt i pensjon, og bare 3 av 10 sparer til pensjon på egenhånd.

En undersøkelse Norstat har gjennomført på oppdrag fra Sparebanken Vest blant 1200 respondenter i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane viser at åtte av ti vestlendinger ikke har kunnskap om hvor mye de kommer til å motta i årlig pensjonsutbetaling.

- At så mange som 8 av 10 svarer at de ikke vet hva de kommer til å få i pensjon overrasker ikke. Som uavhengige pensjonsrådgivere opplever vi i disse dager et tilnærmet utømmelig behov for informasjon. De fleste vi møter sier de opplever pensjon som både vanskelig tilgjengelig, sammensatt og komplisert og heller ikke grensesprengende morsomt, sier jurist og pensjonsekspert Alexandra Plahte i det uavhengige konsulentselskapet Steenberg & Plahte AS.

Den nye pensjonsreformen som trådte i kraft i 2011 legger opp til at fremtidens alderspensjon fra folketrygden blir lavere enn i dag. Det innebærer at nordmenn må ta større ansvar for egen pensjonssparing. Likevel viser undersøkelsen at det bare er 3 av ti som sparer til pensjon på egenhånd, og nesten ingen av dem som ikke gjør det har heller ikke planer om å starte med det i løpet av de neste tre årene.

Banksjef for sparing og plassering Lisbeth Rolland Bredvik i Sparebanken Vest er skjønt enig med Plahte at svarene i undersøkelsen gjenspeiler en ganske vanlig holdning i befolkningen.

- Jeg tror vi rett og slett ikke er flinke nok til å tenke langsiktig. Med den nye pensjonsreformen som bakteppe er utfordringen for oss som bankrådgivere å få kundene til å forstå at sparemønsteret må endre seg. Øremerket sparing til pensjonsalderen kan kanskje være den beste løsningen for å kunne gå av med pensjon når man ønsker og den beste løsningen for å kunne leve godt også som pensjonist, sier Bredvik.

Skaff deg oversikt!
Ifølge Plahte er nok utfordringen for mange at de ikke helt vet hva de skal spørre om eller hvor de skal spørre om hva.

- Samtidig er alle – naturlig nok – opptatt av akkurat det samme; Hva får jeg? Får jeg det jeg har krav på? Hva betyr alle reglene for meg og min lommebok? Dette er spørsmål Plahte daglig møter og redegjør for.

- Uansett; ung eller «godt voksen» er min klare anbefaling at man først og fremst bør skaffe seg oversikt over hva man allerede ligger an til få. Sjekk med NAV hva du ligger an til å få i pensjon derfra samt det som måtte komme fra dine arbeidsforhold. Først når du har skaffet deg oversikt over dette, har du et best mulig grunnlag for å vite om du trenger mer og – i såfall – hvilken spareform og/eller forsikringsprodukt som best passer for deg, sier Plahte som også understreker at andre former for sikring av fremtidig inntekt også er vesentlig.

- For tenk om det skulle smelle i morgen? Uføre-, ektefelle- og barnepensjon er også pensjon. Skulle man være så uheldig å bli ufør, er det viktig at man er dekket i forhold til dette. Det sier seg selv at man ikke bør belage seg på at man i en slik situasjon har rukket å spare opp tilstrekkelige midler, sier Plahte.

Spesielt viktig for de som ønsker gå av ved 62 år
Bredvik i Sparebanken Vest sier at med tanke på at den nye pensjonsreformen gir mulighet til mange å gå av ved fylte 62 år og siden mange ønsker dette, er det spesielt viktig ta en grundig gjennomgang av økonomien sin.

- For også her ser vi dessverre at det er mange som tror at de kan gå av med pensjon akkurat når de ønsker. Men det er ikke alltid like enkelt, for jo tidligere pensjonering, desto lavere er de årlige utbetalingene fordi det må fordeles over flere år, sier Bredvik. Hun legger til at med stadig økt levealder blant befolkningen generelt kan dette bli en utfordring for mange.

Undersøkelsen avdekker flere interessante forhold. 51 prosent av de spurte tror ikke at de kommer til å gå ned i levestandard når de blir pensjonister, og på spørsmål om de ville startet med pensjonssparing dersom de med sikkerhet visste at de ville gå ned i lønn ved pensjonsalderen svarer 57 prosent nei – de ville fremdeles ikke startet med pensjonssparing.

- Man kan jo selvfølgelig spørre seg om nordmenn tror at de har så gode trygdeordninger at de tenker at egen pensjonssparing er overflødig, eller om de tror at pensjonsordningene via arbeidsgiver er bedre enn de faktisk er, spør Bredvik.

Samtidig fremgår det av undersøkelsen at andelen som tror de kommer til å opprettholde sin levestandard når de går av med pensjon, reduseres med alder.

- Det kan nok være et uttrykk for at mange, når de først setter seg inn i hva de faktisk ligger an til å få i pensjon, ser at tilvendt levestandard trolig må justeres noe om man kun har basert sin pensjonistøkonomi på utbetalt pensjon fra NAV og tidligere arbeidsforhold, sier pensjonsekspert Plahte.

Flere menn sparer og det i fond
Blant dem som allerede sparer til pensjon er det flest menn som sparer. Majoriteten sparer i bank eller i aksjefond, eller en kombinasjon av dette. Flere menn enn kvinner sparer i aksjefond og aksjer.

- Som god rådgiver mener vi det viktigste er at folk sparer i en eller annen form. Hvor gammel du er, spareevne, horisont på sparingen og hvor høy risiko du ønsker å ta avgjør hvordan du bør spare. Og er du for eksempel i etablererfasen kan det være greit å spare gjennom å nedbetale på lånet før du igangsetter pensjonssparing, sier Bredvik.

Hun anbefaler videre folk til å legge til side penger til ulike formål.

- Ha gjerne en kortsiktig buffer til uforutsette hendelser eller utlegg. Så kan man gjerne spare til det man skal ha på mellomlang sikt, ta for eksempel ny bil, men tenk også på de langsiktige målene som blant annet pensjon, heter det fra Bredvik.

 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor