Farge

Unngå å bli svindlet ved netthandel

Høsten er høytid for netthandel, enten det er handel av julegaver eller et resultat av flere innekvelder med bedre tid til å surfe etter gode kjøp fra sofakroken. Men vær på vakt!

Ifølge Posten og Bring handler 9 av 10 nordmenn tjenester på nett, mens 76 prosent handler fysiske varer på nettet. De mest typiske varene man kjøper via nettet i Norge er reiser og billetter, småelektronikk og husholdningsartikler, bøker og deretter klær og sko.

- Å handle på nett har blitt en del av hverdagen til folk, og vi registrerer at mange forbrukere foretrekker nå netthandel fremfor å oppsøke fysiske butikker, samt at det gir tilgang til et mye større vareutvalg enn den enkelte har i sitt nærmiljø, sier banksjef Frank Bjørndal i Sparebanken Vest.

Bjørndal anbefaler imidlertid folk til å være på vakt og sjekke at nettbutikken man velger er pålitelig.
- Dessverre finnes det eksempler hvor kunden enten har mottatt falske merkevarer eller hvor varen man har kjøpt og betalt aldri har ankommet i posten, sier Bjørndal.

En måte en på egenhånd kan avsløre om nettbutikken er seriøs eller ikke er ved å se nærmere på nettsidene. Hvor god er kontaktinformasjonen? Er navn, post- og e-postadresse, telefon- og organisasjonsnummer oppgitt?
- Dersom informasjonen er mangelfull eller fraværende bør man styre unna, sier banksjefen.
- Er utsalgsprisen unormalt og oppsiktsvekkende lav bør varsellampen gå. Tilbud som fremstår som for gode til å være sanne, er nettopp dessverre ofte det. Videre bør man også lese kjøpsvilkårene herunder dine avbestillings- og returvilkår, sier Bjørndal.

Flere benytter kredittkort
Bjørndal anbefaler at netthandelen blir betalt ved å benytte kredittkort. I Sparebanken Vest har 9 av 10 kunder mellom 13 og 99 år et Visa kort, mens mer enn hver fjerde kunde over 18 år har kredittkort. Siden i fjor høst har bruken av kredittkort økt med 16 prosent, og bruken topper seg i forbindelse med sommerferie og oppunder juletider.

- Bruk alltid kredittkort til netthandel. Vi anbefaler at du handler på sider som har sikker netthandel, kalt 3D Secure, som er en sikker nettbetalingsløsning. I Sparebanken Vest fungerer det slik at kunder med Visa eller MasterCard blir bedt om å identifisere seg med Bank-ID, Bank-ID for Mobil eller Nettbankpassord og engangskode før betalingen godkjennes. På den måten er det kun kortets eier som kan benytte kortet og nettbutikken får ikke tilgang til kort-informasjonen, sier Bjørndal.

Det er flere fordeler ved å benytte kredittkort. Dersom kortet skulle bli misbrukt er det en fordel at det er kreditten som blir tappet og ikke kundens egne penger. Regningen kommer i etterkant og gjør at man kan sjekke fakturaen nøye før betaling slik at feilbelastninger eller dobbelbelastninger avdekkes. Når kunden bruker et Visa eller MasterCard, har man rettigheter ved reklamasjon og er beskyttet dersom et brukersted går konkurs eller ikke kan levere varen eller tjenesten.

Reiser som blir betalt med kredittkort omfattes også av kredittkortselskapenes reise- og avbestillingsforsikring.

Nettvett-tips:

  • Sjekk om nettbutikken er seriøs. Lytt gjerne til andres erfaringer.
  • Sjekk om nettbutikken har god kontaktinformasjon. Er språket dårlig, eller eksisterer det mangelfull informasjon her bør du gå videre til en annen butikk.
  • Les vilkårene for avbestilling, reklamasjon og retur nøye.
  • Unngå forskuddsbetaling – betal om mulig med kredittkort.
  • Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger.
  • Idet man går over i selve betalingsprosessen må man forsikre seg om at det skjer fra en sikret nettside. Det kan 
    man sjekke ved at det i adressevinduet i nettleseren så begynner nettadressen med https:// og det vises et hengelåsikon.
  • Ta vare på bekreftelsen fra nettbutikken slik at du kan sjekke opp mot efaktura/ kontoutskrift.
  • Husk at du har angrerett også ved netthandel.

Mer informasjon om kort og kortvett finnes på www.spv.no

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor