Bli kunde
Jente med mobil

førstegangskjøper

Nå kan det bli vanskeligere å kjøpe sin første bolig

Flere førstegangskjøpere kan få utfordringer med å realisere drømmen om egen bolig fremover, spår Benjamin Norenes, rådgiver i Sparebanken Vest. Han har noen gode tips som kan hjelpe deg på veien.

Gjentakende renteøkninger, høye strømpriser og matvarepriser hjelper ikke akkurat førstegangskjøperne inn på boligmarkedet. De må også forholde seg til noen regler som gjelder for alle som skal ta boliglån - reglene som er beskrevet i Boliglånsforskriften: 

  • En kan ikke låne mer enn fem ganger brutto årsinntekt
  • Det er krav om 15% egenkapital 
  • Samlede utgifter må ikke overstige inntekt
  • Økonomien må ha rom for å tåle hele fem prosent renteoppgang

Må tåle opp mot ni prosent rente
Med utgangspunkt i dagens rentenivå, betyr det nesten ni prosent rente! Benjamin sier at alt dette er noe de tar hensyn til når de ser på budsjettet sammen med kunden. 

- Jo høyere rente og høyere utgifter, desto trangere vil budsjettet bli. Den siste tiden har vært preget av mange renteøkninger, og det bidrar til å begrense hvor mye kundene våre har mulighet til å låne, sier Benjamin. 

Samtidig som renten stiger, øker også prisene på faste utgifter. Dette svekker kjøpekraften til de unge førstegangskjøperne, legger Benjamin til. 

- Banken har mulighet til å gjøre noen unntak, men kravet om at utgifter ikke kan overstige inntekt, er det derimot vanskelig å avvike fra. Det er gjerne her de fleste vil slite i tiden fremover, presiserer han.

Fordeler med urolige tider
Fordelen med å kjøpe i et urolig marked er at det gjerne ikke er like mange på visning, ei heller like mange som er villig til å strekke seg langt i budrunder. 

Det kan bety at det er større sjanse for å vinne en budrunde, samtidig som at selger gjerne ikke har like høye forventninger til salgspris som for et år siden.
- Benjamin Norenes, rådgiver 


Faste kostnader som utgifter til strøm og mat, er bare to av flere ting som banken tar med i beregningen når de setter opp et budsjett og vurderer hvor mye kundene har mulighet til å låne. Prisene har økt kraftig den siste tiden, og denne utviklingen ser ikke ut til å stagnere helt enda. 

-  Når prisene på faste utgifter fortsetter å øke, gjerne med flere tusen kroner i måneden, er det naturlig at unge førstegangskjøpere som gjerne også er ny i arbeidsmarkedet ikke sitter igjen med mye til overs, sier Benjamin. 

Benjamin har likevel noen gode tips til deg som vurderer å kjøpe bolig nå: 

  • Alle kredittrammer (selv om du ikke har brukt dem) teller som et lån med høy rente. Dette er noe som kan slå negativt ut når banken regner på budsjettet ditt. Gå inn på Gjeldsregisteret for å få en oversikt over de kredittrammene du har, og slett dem du ikke trenger. 
  • Tenker du å kjøpe bil eller ta opp billån, råder vi deg til å vente med dette til etter du har kjøpt bolig. Selv om du gjerne kjøper en billig bil er det fortsatt en ganske betydelig utgiftspost å drifte bilen, noe som igjen spiser en stor del av boliglånsbudsjettet.
  • Banken liker gode sparevaner! Ser vi at du har klart å spare noen kroner selv om du betaler mye i for eksempel leieutgifter i dag, så sender dette gode signaler og bidrar positivt når banken vurderer din økonomi. 
Det har vært rekordmange førstegangskjøpere de siste årene, sier Benjamin Norenes, rådgiver i Sparebanken Vest

Gode råd har aldri vært viktigere 
Høyere utgifter fører til at vi tenker mer over egen økonomi, og hvordan vi kan ta smartere valg. 

- For den som vurderer å kjøpe bolig for første gang kan det være dilemmaet mellom å kjøpe eller å leie, kjøpe alene eller sammen med noen andre og om det blir biff eller havregrøt til middag, sier Benjamin. 

I urolige tider er det godt å ha noen å snakke med, spesielt om du er usikker på om du klarer å komme deg inn på boligmarkedet, sier Benjamin og utdyper: 

- Vi er her hvis du ønsker gode råd som gjelder akkurat deg og din livssituasjon, og vi er alltid lett tilgjengelig enten du ønsker et møte i et av kontorene våre, eller bare for en prat over telefon.

Maiken Johannesen

Publisert 12. okt. 2022

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.