Bli kunde
Studentøkonomi

Få en god start på det nye studieåret

5 tips for en god studentøkonomi

Studentlivet er ikke kjent for å være spesielt lukrativt. Med Casper og Torbjørns beste økonomitips for studenter, så kan du kanskje både få råd til en øl og samtidig klare å spare en slant?

Studieåret er godt i gang og mange er student for første gang, mens andre vender tilbake til studiehverdagen de allerede kjenner godt. Det gjelder både Casper og Torbjørn – økonomistudenter og kundekonsulenter i Sparebanken Vest.

1. Få kontroll på egen økonomi

Både Casper og Torbjørn synes det aller viktigste er å ha oversikt over hva pengene faktisk går til. Her gjelder det å få kontroll over eget forbruk – av og til går kanskje litt for mye penger til mat, klær, strømmetjenester og festligheter, sier de. 

Et nyttig verktøy som har hjulpet meg å få oversikt er «Min Økonomi» som jeg finner i mobilbanken, sier Casper. Min Økonomi gir en nøyaktig oversikt over hva du bruker penger på når du trekker kortet eller betaler en regning.

Perfekt utgangspunkt for å lage et budsjett, legger Torbjørn til. 

2. Kutte utgifter der du kan

- Dette sier seg kanskje selv, men det er også det tipset som er vanskeligst å gjennomføre, sier Torbjørn.

- Man trenger ikke nødvendigvis legge om hele livsstilen, men å spare litt her og der kan gjøre en stor forskjell i lengden, understreker han. 

Det kan for eksempel være å ta med matpakke, droppe den gode kaffen hos bakeren, og kanskje til og med dele strømmetjenester med venner eller familie. 

- Det er vel ikke noe poeng at alle i kollektivet har hver sin Netflix-konto, fortsetter han og ler. 

Det kan ofte være utfordrende å ha fullstendig oversikt over alle trekkene som går automatisk fra konto, som for eksempel strømmetjenester, mener Casper. 

- Jeg sparte faktisk flere hundre kroner i måneden på å avslutte abonnementer jeg ikke visste jeg hadde i Mine abonnementer i mobilbanken til Sparebanken Vest, sier han.

3. Bufferkonto

- Når PCen røyk kjente jeg på konsekvensene av å ikke ha en bufferkonto, sier Casper. - Man vet aldri når noe uforutsett skjer, og da kan det være greit å ha ekstra penger på en annen konto, fortsetter han.
 

4. Deltidsjobb

Dersom du har tid og kapasitet kan en deltidsjobb ved siden av studiene være en god idé, anbefaler Casper. 

- En deltidsjobb vil ikke bare hjelpe på studentøkonomien, men vil også kunne gi relevant erfaring som er viktig når du skal ut i arbeidslivet. På denne måten kan du få en litt romsligere økonomi, men også være godt rustet for livet etter studiene, understreker han.
Thorbjørn og Casper
- Når PCen røyk kjente jeg på konsekvensene av å ikke ha en bufferkonto, sier Casper (til høyre i bildet). 

5. Spare, spare, spare

Er du såpass flink og allerede har spart opp en bufferkonto, og enda har litt penger til overs, kan det være lurt å sette av disse til sparing for fremtiden, oppfordrer Torbjørn.  

- På et tidspunkt vil man gjerne ut av kollektivet og inn i en egen leilighet, da kan det være lurt å ha spart i BSU. Sparer du i BSU kan du få opptil 2750 kroner i fradrag på skatten hvert år, og i tillegg får du bankens beste sparerente, fortsetter han.

En annen fin måte å spare på kan være å plassere pengene i fond, sier Casper, som synes det er spennende å følge med på utviklingen i sparingen. Skal man spare i fond bør man gjerne ha en lang sparehorisont for å få best mulig avkastning, understreker han. 

- Heldigvis har banken gjort det enkelt for meg å spare i fond – jeg finner alt jeg trenger å vite om de ulike fondene i både nett- og mobilbanken, i tillegg er det laget tilpassede sparepakker som passer for alle og enhver, avslutter han. 

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.