Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
Ungdom med stjerneskudd

Slik kan du fylle opp BSU-kontoen i år

Det er ikke bare-bare å komme seg inn på boligmarkedet. Med sparepenger på en BSU-konto er du et stort skritt nærmere målet.

Når du skal kjøpe din første bolig, må du stille med 15 prosent av kjøpesummen selv i egenkapital. For en bolig på to millioner kroner, utgjør det 300 000 kroner.

– De aller fleste må spare for å klare det, og BSU har fordeler som gjør sparingen både enklere og smartere, sier Jan-Tore Smith, banksjef for Sparebanken Vest sitt kontor i Bergen.

BSU er den klart beste måten å spare til egenkapital. Du får bankens beste rente i tillegg til fradrag på skatten. Inntil nylig har det vært mulig å få 20 prosent fradrag på sparebeløpet, men fra 2023 er det bestemt at fradraget skal halveres. Det vil si at dette er siste sjanse til å få maksimalt utbytte av fradraget på inntil 5500 kroner. 

Men hvordan skal jeg klare å spare så mye?

- Vi pleier å tipse de unge om å sette et fast beløp hver måned på BSU-kontoen.  Er du for sent ute til å klare å fylle opp BSU-en et år, er det et godt tips å starte tidlig året etter. Kanskje du klarer å fylle opp kontoen da? sier Jan-Tore.

Her er Jan-Tores tips til hvordan du kan klare å å skaffe litt ekstra penger til BSU:

 • Gjør det enkelt for slekt og venner – sett BSU-kontoen din på ønskelisten til bursdag og jul!

 • Betaler du for strømmetjenester eller andre faste abonnementer som du egentlig ikke bruker? Sjekk Mine Abonnement i mobilbanken og avslutt de abonnementene som du ikke trenger lenger.

 • Kan du sette av noe av pengene som du vanligvis ville ha brukt på kafé og uteliv? Slike småkjøp blir det fort store summer av!

 • Kan du selge noe på Finn? En bukse som du har vokst fra eller bøker som du har lest og er ferdig med? Gjenbruk er bra!

 • Et budsjett er alltid smart å ha. Når du har kontroll på forbruket ditt, oppdager du fort om du har større sparepotensiale. Det har de fleste! Min økonomi kan hjelpe deg med det.
Vi pleier å tipse de unge om å sette et fast beløp hver måned på BSU-kontoen
- Jan-Tore Smith


Fem gode BSU-nyheter

 1. BSU er den enkleste veien til boligdrømmen.
  Den viktigste grunnen til å spare i BSU er at du får du et stort fortrinn når du skal inn på boligmarkedet – du trenger jo egenkapital, sånn er det bare.

 2. Fra 2023 får du 10 prosent skattefradrag for beløpet du sparer.
  Klarer du å spare hele maksbeløpet på 27 500 kroner i løpet av et kalenderår, kan du få 5 500 kroner i redusert skatt. Fra 2023 halveres fradraget til 10 prosent, og maksimalt skattefradrag blir 2750 kroner. 

 3. Du får den beste innskuddsrenten som vi har.
  BSU-kontoen gir deg den beste renten fra første krone du sparer. I dag er BSU-renten på 5 prosent.
  Fra 22.06.2023 øker den til 5,25 prosent. 

 4. BSU hjelper deg å spare disiplinert
  Pengene du sparer i BSU er låst til ett formål – boligkjøp. Dermed slipper du å bli fristet til å ta ut penger underveis.

 5. Sparing over tid gir deg troverdighet
  Når du skal søke boliglån, slår det positivt ut at du har vist god spareevne over tid. Med en full BSU-konto har du ikke bare ordnet deg med egenkapital, men også en god porsjon troverdighet.

Av Marthe S. Berg-Olsen

Publisert: Invalid Date

Oppdatert: Invalid Date

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.