Hopp til hovedinnholdet
Organdonorstiftelsen

Sondre har satt varige spor 

Sondre Seilen døde i høst, men sto likevel sentralt da Stiftelsen Organdonator nylig mottok en stor pengegave fra Sparebanken Vest.

Sondre, som var ansatt i banken, hadde lange sykdomsperioder med mange opp- og nedturer. Etter at han i 2017 gikk gjennom en vellykket lungetransplantasjon, fikk han et brennende engasjement for å få flest mulig til å si ja til å bli organdonorer.


– Det var hans store hjertesak, sier Karoline Marring som leder avdelingen for antihvitvask og sanksjoner der Sondre jobbet.


Initiativ fra kolleger

For å følge opp denne tråden, og hedre sin avdøde kollega tok de ansatte på avdelingen et spesielt initiativ. Sparebanken Vest har nemlig en intern julekalender der ansatte kan lansere kandidater til allmennyttige gaver. De foreslo Stiftelsen Organdonasjon, og fikk ønsket oppfylt, i form av en bevilgning på 240.000 kroner.

 

Prosjektleder Thomas Louis Aasen representerte stiftelsen da gavesjekken ble overrakt i Sparebanken Vests hovedkvarter i Bergen. 

 

– 240.000 kroner er et stort og viktig bidrag for oss, og på toppen av dette kommer 70.000 som vi fikk i minnegave etter Sondres død. På denne måten setter han varige spor, mens vi får muligheten til å informere, undervise og påvirke enda flere.

 

HUMØRSPREDER: Sondre Seilen slik han blir husket.  FOTO: privat

Fikk livet i gave

Karoline kunne fortelle om en flott og dyktig medarbeider:


– Vi var veldig glade da Sondre fikk livet i gave i 2017 fordi en ukjent person hadde sagt ja til donasjon. Han fikk noen fine år i banken der han tok mye ansvar. Ingen oppgave var for stor, ingen for liten, og han var alltid hjelpsom og i godt humør, selv i fjor da formen gikk nedover.


For det var ikke bare lungene Sondre hadde problemer med. Han hadde et svekket immunforsvar, og i fjor høst orket ikke kroppen mer. Han døde 32 år gammel.


Tung prosess

Flere fra Sondres familie var til stede da stiftelsen mottok gavesjekken. Hans far, Audun Seilen, fortalte om den nervepirrende tiden før Sondre fikk nye lunger. Først prosessen med å komme inn i køen.


– Da han endelig kom inn på listen, startet et nytt kappløp mot klokken. Ville det dukke opp en lunge som matchet, før det var for sent? Vi gikk i tre måneder og ventet på at telefonen skulle ringe, helt til vi fikk beskjed om å reise til Oslo med første fly.


Audun tror at Sondres åpenhet har fått mange til å melde seg som donorer. Dette kan bidra til at langt flere i fremtiden vil få gladmeldingen om at man har funnet et organ som passer.


– Jeg vil gjerne takke Stiftelsen Organdonasjon for den viktige jobben de gjør, og jeg vil takke Sparebanken Vest for denne viktige gaven, og Sondres gamle inkluderende kolleger som virkelig bryr seg.

 

Organdonorstiftelsen

PÅ STAND: Thomas Louis Aasen benyttet anledningen til å spre informasjon om organdonasjon i sparebankbyggets kantine.

«Si det for å bli det!»

Åtte av ti nordmenn er positive til organdonasjon, men bare halvparten av de positive har fortalt dette til sin familie. Foreningen bruker derfor slagordet «Si det for å bli det!». Det innebærer å informere de nærmeste som eventuelt vil ta beslutningen om donasjon dersom det verste skulle skje.


– Til enhver tid står rundt 450 på venteliste i Norge, så det er et skrikende behov for nye donorer. Vår visjon er at alle som trenger det skal få et organ, sier Thomas. 


Han er utdanner sykepleier og begynte først som frivillig i Stiftelsen Organdonator fordi han har en medført hjertefeil. 


– Jeg vet at jeg en gang vil trenge et nytt hjerte – som så mange andre. Da er det fint å vite at vi nordmenn er blant de aller fremste i verden når det gjelder organdonasjon.


Aldri for gammel

Under besøket i Bergen fikk Thomas også tid til å besøke Fyllingsdalen Videregående skole. Dessuten hadde han stand i kantinen i sparebankbygget der det jobber rundt 700 som forhåpentligvis vil spre budskapet til venner og bekjente.


– Det er interessant å stadig møte nye mennesker. Folk er alltid imøtekommende og nysgjerrige, og det er mye de lurer på. For eksempel er det en del eldre som tror at organene deres er utgått på dato. Det stemmer ikke, i fjor var eldste donor i Norge 90 år gammel, så her kan alle være med!

 

Light bulb_enkel

Stiftelsen Organdonasjon:


Opprettet i 1997 på bakgrunn av den store mangelen på organer for transplantasjoner.

• Har som formål å bidra til bedre tilgang på organer for transplantasjoner.

• Informerer om hvor viktig det er at vi alle tar stilling til organdonasjon mens vi lever.

• Er pådriver overfor helsevesen og myndigheter.


Se mer informasjon på Stiftelsen Organdonasjons nettsider