Hopp til hovedinnholdet
kvinnehelse-jenter-vil-mer

#Jentervilmer

Setter søkelys på kvinnehelse i toppfotballen

Forskning på kvinner i toppfotballen har vært mangelvare i alle år. Men nå er forståelsen for at kvinner kan unngå skader ved å trene annerledes enn menn, i ferd med å finne fotfeste.

Av Sparebanken Vest

En av fem kvinnelige toppfotballspillere er hver uke ute med skade. Det er mye mer enn for herrer. Kan det skyldes at treningsopplegget i stor grad er basert på treningsprogrammer som er tilpasset menn? Ja, mener Marcus S. Dasa som har en doktorgrad innen temaet. Det er nemlig store forskjeller mellom menn og kvinners fysiologi, og for å redusere skadeomfanget blant kvinnene, må treningene tilpasses bedre, fortalte Marcus til en lydhør forsamling av trenere og lagledere fra SK Branns fadderklubber og representanter fra Sogndal i prosjektet «Jenter vil mer».


– En kvinnekropp responderer annerledes på trening enn en mannekropp. Kvinner har en annen sammensetning av fibertyper i musklene og en annerledes muskelmasse enn menn. Det er også flere hormonelle forhold som er viktige å ta høyde for, for å redusere skaderisikoen, sier Marcus.


Tidlig styrketrening

Han mener styrketrening fra 11-12 års alder er et viktig tiltak for å forebygge skader. Det vil også langt på vei kunne kompensere for at mange jenter presterer dårligere når de kommer i puberteten. 

kvinnehelse-brann

 STORE FORSKJELLER: For å redusere skadeomfanget blant kvinnene, må treningene tilpasses bedre, forklarer Marcus S. Dasa

– Det har lenge vært opplest og vedtatt at barn ikke skal drive styrketrening, men den oppfatningen er feil. Vi mister ekstremt mange jenter i puberteten fordi de legger på seg av naturlige grunner, og i en periode presterer dårligere. Styrketrening kan gi en god muskulær grunnbase og få dem til å stå lenger i idretten, sier Marcus.


Manglende forskning

Brann-kvinnenes lege, Christian Redisch, har jobbet med kvinnelige toppidrettsutøvere i en årrekke og har fått et solid innblikk i problemstillingene knyttet til trening og skader.


I forrige OL var 49 prosent av utøverne kvinner, men bare seks prosent av forskningen til nå er foretatt på kvinner spesifikt. Det er en god illustrasjon på at forskning på kvinner i toppidretten har vært mangelvare i alle år. Forskningsresultater for menn er blitt og blir fortsatt brukt som referanse. Men det begynner å skje noe.


– Det er gjort mye de seneste årene, og det er på tide etter 30 år med forskning på menn, sier Christian.


Høy totalbelastning

Han peker på at mange kvinner i toppidretten har en altfor høy totalbelastning. Det går på bekostning av restitusjon, som er ekstremt viktig for å forebygge skader.


– Når fotballen kommer på toppen av studier eller jobb, er det vanskelig å legge godt nok til rette for restitusjon. Ser du hvor mye en toppspiller har ved siden av trening og kamper, blir du sjokkert, sier Christian som etterlyser større profesjonalisering slik at kvinner lettere kan leve av idretten.

sparebanken-vest-jentervilmer-2640x1800

JENTER VIL MER:  Kampanjen har vekket sterkt positivt engasjement. Nå vil Sparebanken Vest forsette å sette søkelys på forhold som kan gi kvinner i fotballen det tilbudet de fortjener.

Brann-kvinnenes nye fysioterapeut, Kari Fykse Lie, mener mange talenter får for stor totalbelastning fra tidlig alder. Noen spiller en aldersklasse opp, er med på kretslag, akademi og talentsamlinger der de gjerne yter litt ekstra, uten at de ulike trenere nødvendigvis snakker sammen om belastningen. Da blir det lett for mye.


– Totalbelastningen handler om mer enn treninger og kamper. Andre miljøfaktorer spiller inn, både på og utenfor fotballbanen. Skole, sosiale liv, familiesituasjon, forholdet til treneren, reisevei, sosiale medier, mat, hvile og søvn. Listen er lang, sier Kari. 


Legge til rette for barn

Brann-kvinnene er i disse dager på jakt etter å knytte til seg en gynekolog. Det vil være et viktig ledd i å profesjonalisere klubben ytterligere, og Christian Redisch har fått positive reaksjoner fra andre klubber.


Han ønsker også bedre tilrettelegging for at kvinner i toppidretten kan få barn i løpet av karrieren og komme tilbake igjen på samme nivå eller bedre. 


– Den tankegangen er ikke utbredt i fotball. Det er en administrativ utfordring, men vi må sette det på dagsorden.


Positivt engasjement

Arrangementet var et ledd i kampanjen «Lagløftet – Jenter vil mer» som er en felles satsing mellom Sparebanken Vest, SK Brann, Arna Bjørnar Fotball og Sogndal Fotball. Målet er å gi flere klubber mulighet til å satse på jentefotballen og sikre like muligheter. 

 

– Slike samlinger er viktige for å sette søkelys på forhold som kan gi kvinner i fotballen det tilbudet de fortjener. «Jenter vil mer»-kampanjen har vekket et sterkt positivt engasjement, og vi er veldig glade for at støtten vår bidrar til å utjevne ulikheter i tilbudet til gutter og jenter, sier Giske Eggen, ansvarlig for samfunnsansvar i Sparebanken Vest.