Hopp til hovedinnholdet
Forandringshuset og Sparebanken Vest

Forandringshuset

Bygger kraftsenter for ungdom

Et 1800 kvadratmeter stort kraftsenter for forebyggende arbeid og ungdomskultur er i ferd med å ta form i Bergen sentrum. Nå får ildsjelene i Forandringshuset v13 velfortjent støtte til å skape en god og inkluderende møteplass for ungdommer.

I det gamle, flotte bygget på Nedre Korskirkeallmenningen er håndverkerne i gang med oppussingen. Den fire etasjer høye bygningen skal fylles med nytt innhold og gode tilbud, der ungdomskultur blir en fellesnevner. Gaven på en halv million kroner som banksjef Jan-Tore Smith har med, er kjærkommen. Når Forandringshuset v13 åpner tidlig i 2024, håper virksomhetsleder Elise Birkeland å fylle huset med ungdommer.


– Denne gaven setter vi veldig stor pris på! Dette huset er stort, og vi er i gang med å pusse opp lokalene. Her blir det åpent for alle. Syv dager i uken, dag ettermiddag og kveld, og ekstra åpent blir det for dem som er rammet av utenforskap eller står i fare for å bli det. Dette skal være ungdommens storstue i Bergen sentrum, sier Elise.

Forandringshuset mottok tildeling fra Sparebanken Vest

Ung medvirkning

KFUK-KFUM Forandringshuset og Kirkens Bymisjon samarbeider tett og skal nå samlokalisere tilbudene for ungdom i Bergen. I huset på Nedre Korskirkeallmenningen skal det bli kulturscene og ungdomskafe med inkluderende aktiviteter på gateplan. Her kan ungdom som ikke har jobb, eller faller utenfor skolen, få arbeidstrening bak disken og fagmessig opplæring innen salg og service og mattilberedning.


Oppover i etasjene blir det aktivitetsrom, dansesal, musikkstudio, kontorer og mindre rom der ungdommene kan prate én til én med helsepersonell. Det livssynsåpne kraftsenterets hovedmål er å etablere en sosial møteplass for inkludering, mestring og medvirkning hvor alle ungdommer i lokalmiljøet er velkomne til å delta og bidra, og som også er lett tilgjengelig for ungdommer i andre deler av byen.


– Det er ungdommene vi gjør dette for. Det er de som må sette sitt preg på stedet. Vi skal tilrettelegge for det de ønsker å gjøre. De kommer med ønsker og behov og vet hva de trenger. Det viktig for oss at vi sikrer ung medvirkning i alle ledd. Folk vokser når du forventer noe av dem, sier Elise. 


Fasaden på Forandringshuset

Skaper verdi

Hun håper gaven kan brukes til å få på plass en kokk som kan holde i oppstarten og utviklingen av kafeen og som kan etablere gode samarbeid med andre aktører og ildsjeler, og gi ungdommene eierskap til tilbudet. Forandringshuset har tett kontakt med utekontakten, forebyggende avdeling i politiet, skole og andre som treffer ungdommer. Gjennom disse samarbeidene kan de fange opp hva som rører seg i ungdomsmiljøet og danne et bilde av hva som trengs av tilbud.


– Vi synes det dere holder å med er utrolig viktig, og skaper verdi for veldig mange. Kafeen med arbeidstrening er et supert tiltak, og også at dere samarbeider med andre organisasjoner slik at dere kan spille hverandre gode, sier banksjef Jan-Tore Smith. 


Fakta om Forandringshuset

Forandringshuset skal være åpent for alle, men er særlig rettet mot ungdom som er rammet av ulike former for utenforskap. Ungt utenforskap er en stor samfunnsutfordring, og en stor kostnad både for samfunnet og for de unge det gjelder. 


Primærmålgruppen er unge i alderen 15-19 år. Undersøkelser fra Bergen kommune viser at denne aldersgruppen mangler tilbud.


Prosjektets overordnede mål er å motvirke utenforskap gjennom å skape møteplasser der unge mennesker blir utfordret til å utvikle og løfte frem sine egne ideer og tanker, et sted der de får oppleve mestring samtidig som de lærer å ta ansvar for eget liv.


Prosjektet vil bidra til å inkludere målgrupper som ofte faller utenfor samfunnets

ordinære fritidstilbud, og gi ungdom som ferdes i sentrum et alternativ til gaten, kriminalitet og rus. 


Forandringshuset V13 er en av de største satsingene på ungdom i KFUK-KFUMs historie.