
give music a chance
Får støtte til musikalsk inkludering
– Tusen takk, nå kan vi fortsette det gode arbeidet! Styreleder Christian Lund i organisasjonen «Give music a chance» er strålende glad etter å ha blitt overrasket med en gave på 300 000 kroner.
Give Music a Chance har fått støtte fra Sparebanken Vest før, og har også søkt om midler tidligere i år. Christian er likevel overrasket når banksjef Jan-Tore Smith overrekker gaven.
– Jeg hadde ikke trodd vi skulle få støtte allerede nå, sier Christian.
Tror på gjenbruk
Organisasjonen han leder sammen med sin kone og andre frivillige, samler inn og reparerer brukte instrumenter og låner dem ut gratis til prosjekter for unge på Vestlandet. I tillegg blir instrumenter donert til musikkskoler for barn og unge i utviklingsland og konfliktsoner, da i samarbeid med den belgiske organisasjonen Music Fund.
– Vi tror på gjenbruk, og vi vet at instrumenter kan ha et langt liv om de tas godt vare på. Disse midlene kommer godt med til kjernevirksomheten vår som er å reparere musikkinstrumenter. Vi trenger strenger og deler, og vi ønsker også å starte kurs i å reparere gitarer og bygge din egen gitar, sier Christian.

Store ambisjoner
Samtidig gjør tildelingen det mulig å sette i gang noen andre prosjekter. Organisasjonen har store ambisjoner for 2024, og hva de kan gjennomføre avhenger av hvilke midler de har tilgjengelig. I samarbeid med Forandringshuset V13 som åpner 1. januar med tilbud til unge mellom 13 og 25 år syv dager i uken, er det også aktuelt å arrangere ungdomskonserter og «Open mic». Der håper GMAC også å kunne ta i bruk instrumentene.
– Nå har vi takket være Sparebanken Vest fått på plass en grunnfinansiering som gjør at vi kan gjøre dette til et ordentlig prosjekt i stedet for å måtte trå til på kveldstid eller når vi har litt tid til overs. Det er deilig å komme dit at vi har ressurser til å jobbe med det. Vi ønsker å oppskalere, og har mål om å kunne samle inn og reparere 700 instrumenter neste år. Det burde være realistisk. Så ønsker vi å stable noen flere prosjektaktiviteter på beina, og vi har lyst til å engasjere oss i opplæring og bygge kompetanse innen reparasjon, sier Christian.
Gode samarbeidspartnere
GMAC drives med små midler. Det får organisasjonen til takket være gode samarbeidspartnere. Et stort nettverk av virksomheter i Bergens-regionen bistår med smått og stort. En av disse er BIR som har etablert en innleveringsordning for musikkinstrumenter og utstyr, og GMAC håper å slippe til med informasjon i informasjonsmagasinet Bossanova om hvordan folk kan levere inn instrumenter. Gjennom biblioteket i Bergen arrangerer GMAC fiksefester. Det er mange unge folk som ønsker å lære å reparere musikkinstrumenter fordi de er opptatt av gjenbruk og bærekraft.
– Takket være samarbeidspartnerne våre, kan vi drive med ganske små budsjetter. Disse pengene kommer utrolig godt med. 300 000 kroner er det samme som vi hadde tilgjengelig i hele 2023. Dette kommer mange barn og unge til å få nytte av. Og det fine er at det er gratis, da spiller ikke de unges økonomiske situasjon noen rolle, sier Christian.

Viktige kriterier
Innen idretten finnes mange tiltak og støtteordninger, men innen musikk er det mangel på slike. Derfor er Jan-Tore Smith ekstra glad for å kunne bidra. Banksjefen har selv donert en gitar han gravde frem i egen kjeller.
– Dette prosjektet er gull. Det tikker av i boksene inkludering og bærekraft som er to av de viktigste kriteriene vi legger til grunn når vi gir tilbake overskuddet vårt til samfunnet, sier Jan-Tore.
Dette er GMAC
- Give Music a Chance – Norway (GMAC) er en ideell organisasjon som ble stiftet i 2019 og er basert i Bergen.
- Tar imot og reparerer instrumenter som kan få nytt liv hos en musikkglad ungdom som trenger det.
- GMAC tilbyr gratis utlån av instrumenter til prosjekter for unge på Vestlandet.
- Formålet er å gi unge mennesker sjansen til å oppleve gleden med å spille et instrument, og muligheten til å utøve musikk under trygge forhold.
- Samarbeider med Music Fund i Belgia som reparerer instrumentene, før de sendes videre til rundt 20 partnerprosjekter i blant annet Kongo, Haiti, Palestina og Mosambik.
- Har også lokal kompetanse og verksted for reparasjon av blant annet strengeinstrumenter og elektronikk (forsterkere, keyboard m.m.) i Bergen.
Slik fungerer det
- GMAC samler inn typer instrumenter og utstyr så lenge de er spillbare eller i stand til å bli reparert.
- Samarbeider med BIR som tar imot instrumenter og musikkutstyr på gjenbruksstasjoner, merket «Donasjon til GMAC».
- Bergen offentlige bibliotek tar imot instrumenter i Bærekraftslaben på hovedbiblioteket.
- GMAC har verksted i Bredsgården på Bryggen der det tas imot instrumenter etter avtale.
- 4Sound i Laguneparken tar også imot instrumenter.
- Send en e-post til bergen@givemusicachance.no for å avtale et tidspunkt.
Mer info: https://www.givemusicachance.no/