Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
Lynkurs for unge førstegangskjøpere

Rekordmange unge fikk lynkurs i boligkjøp

Over 700 unge med boligkjøp i siktet fylte Peer Gynt-salen i Grieghallen til randen, for å lære mer om hva som må til for å komme i posisjon til å kjøpe sitt første hjem. Rekordoppmøtet er ekstra stas for 200-årsjubilanten.

– Vi vet at de unge som skal kjøpe sin første bolig har et stort behov for gode råd. Målet var at de skulle gå herfra med klarere tanker om hva som skal til for at de skal kunne oppnå drømmen om å eie sitt aller første hjem. Det tror jeg vi klarte, sier banksjef Jan-Tore Smith.

 

Lynkurs Jan Tore Smith og Øyvind Harkestad
SISTE FINPUSS: Merkevaresjef Øyvind Harkestad og banksjef Jan Tore Smith sørger for at de siste detaljene er på plass før det braker løs.

Enklere å lære

Det bekrefter Preben Alexander Olsen (26), Malin Hjelmhaug (21) og Devin Karunarathna (21), tre av de til sammen 721 deltakerne på arrangementet. De satte stor pris på gode forklaringer og korte og relevante eksempler fra scenen, og synes det er enklere å lære i form av foredrag enn å måtte lese seg opp på temaet. Alle tre har mål om å skaffe seg egen bolig.

– Jeg ønsker å være på plass så fort som mulig, helst innen er par år, sier Malin. Hun studerer på BI og trenger mer kunnskap om hvordan hun skaffer seg egenkapital, ikke minst med tanke på at hun også har studielån. 

Bygge egenkapital

Preben har samme mål, og skal i gang med å bygge opp egenkapital, mens Devin er usikker på om han skal eie eller leie når han flytter sammen med kjæresten. Bil skal han i alle fall ikke ha, etter å ha lært hvilket pengesluk det er. At lynkurset var nyttig, er det ingen tvil om.
 
– Når du vet lite om boligkjøp, virker det veldig vanskelig. Nå vet vi mer, og da blir det enklere, sier Devin.

 

Lynkurs
FREMTIDIGE BOLIGKJØPERE:  Preben, Malin og Devin tar med seg gode tips til når de skal kjøpe bolig. 

De unge fremtidige boligkjøpere fikk lære om hvordan det står til i boligmarkedet i Bergen, hva de må tenke over under boligjakten og hvordan et regnestykke for en boliginvestering ser ut. Hva skal du se etter når du er på visning, og hvordan du håndterer den nervepirrende budrunden? Og hvorfor er det så viktig med personforsikring?

For mange var det nyttig å få en inngående forklaring av begrepet egenkapital, og hvordan du skaffer deg nok av den for å komme i posisjon til å kjøpe. 

Muntert med Martha

Innslaget der banksjef Jan-Tore Smiths dykket ned i konferansier Martha Leivestads hverdagsøkonomi, var utvilsomt det mest lattervekkende. Den frittalende komikeren, også kjent fra TV-programmet «Martha blir rik» der Jan-Tore var rådgiveren hennes, la på ingen måte skjul på at det er betydelig rom for forbedring.

En hverdagsøkonomi preget av taxi-regninger, matutgifter, fornøyelser, Vipps-transaksjoner klokken 04.00 om nattet og et uforholdsmessig stort forbruk av el-sparkesykkel, vakte stor munterhet i salen. Her er det mye å ta tak i!

 

Lynkurs med Martha Leivestad og Jan Tore Smith
ROM FOR FORBEDRING: Martha ble konfrontert med store summer på blant annet taxi og el-sparkesykler da Jan-Tore dykket ned i forbruket hennes.

Slår på stortrommen

Merkevaresjef Øyvind Harkestad er storfornøyd med arrangementet og glad for å kunne hjelpe unge mennesker på veien mot sine første hjem. Glade ble også deltakerne da selveste Kamelen dukket opp for å avslutte arrangementet med ekte bergens-rap.

– Når vi feirer 200-årsjubileum, slår vi litt ekstra på stortrommen. Vi smadret deltakerrekorden, og det viser at det er et enormt informasjonsbehov om boligkjøp blant unge. Nå håper vi at vi har gitt dem tryggheten de trenger og svar på de viktigste spørsmålene, slik at de er bedre forberedt på hva som møter dem, sier Øyvind.

 
Kamelen lynkurs
OVERRASKELSE: Hele salen reiste seg da Kamelen dukket opp for å avslutte arrangementet. 

Er du på boligjakt?