
personlig økonomi
Slik kan dere organisere parøkonomien
Enten dere nettopp har flyttet sammen, eller er godt etablerte, er det viktig å være enig om hvordan økonomien skal organiseres. Her er noen vanlige måter å gjøre det på - og fordeler og ulemper med dem.
Av:
Lea Lidal,Kommunikasjonsrådgiver
Som samboere må dere ta stilling til en rekke spørsmål knyttet til økonomi. Blant annet hvordan inntekter og utgifter skal fordeles, og om dere skal ha felles eller separate kontoer.
I samarbeid med rådgivere i Sparebanken Vest, har forbrukerøkonom Jan-Tore Smith undersøkt vanlige måter å organisere husholdningsøkonomien på i vestlandske hjem.
Bidra etter evne
– Den klart vanligste måten å organisere økonomien på er en delvis felles økonomi der den enkelte bidrar etter evne, sier Jan-Tore Smith.
Her betaler man fellesutgiftene, gjerne ved bruk av en felles konto, etter inntektsnivå. For eksempel vil personen som står for 60 prosent av husholdningens inntekt, dekke 60 prosent av utgiftene.
– På denne måten sitter begge partene igjen med like mye etter at felles utgifter er betalt, forklarer Jan-Tore.
Samtidig trekker han frem at noen kan oppleve det som urettferdig at en person dekker mer av de felles kostnadene enn den andre parten.

Forbrukerøkonom Jan-Tore Smith forteller at en delvis felles økonomi er den mest vanlige måten å organisere husholdningsøkonomien på. Foto: Iselin Fotland
Lik deling av fellesutgifter
En annen vanlig metode er delvis felles økonomi, der en i motsetning deler fellesutgiftene helt likt – uavhengig av inntektsnivå.
Jan-Tore forteller at de ser en økende tendens til å velge en slik løsning, særlig blant yngre par og familier.
– Fordelen med denne metoden er at den er rettferdig i den forstand at begge parter betaler like mye for felles utgifter, sier forbrukerøkonomen, og legger til:
– Men den klare ulempen er at hver part sitter igjen med ulike beløp til seg selv etter at felles utgifter er betalt, noe mange vil oppleve som urettferdig.
Helt felles eller separat økonomi
Undersøkelsen viser at mindre vanlige metoder å organisere parøkonomien på er helt felles eller helt separat økonomi.
Ved helt felles økonomi deles alle inntekter og utgifter, noe som kan styrke fellesskapet i den daglige parøkonomien, mener Jan-Tore.
– Samtidig kan det oppleves som urettferdig dersom forbruksmønsteret til partene er ulikt.
Som samboere kan helt separat økonomi være vanskelig å ha, siden det alltid vil være noen felles utgifter.
– Adskilt økonomi ser vi oftest hos par som etablerer seg på nytt og gjerne har egne barn på hver sin side. Eller par som bor i en bolig som kun eies av den ene, sier Jan-Tore.
Ingen fasit
Selv om dette er noen av de vanligste metodene, understreker Jan-Tore at økonomien kan organiseres på ulike måter innenfor hver kategori, og at det ofte er flytende overganger mellom dem.
Han legger til at det ikke finnes et fasitsvar på hvilken metode som er best.
– Det viktigste er at dere sammen blir enig om hva som fungerer og som føles mest rettferdig for dere, og som gir dere en struktur og oversikt som er lett å ha kontroll på i hverdagen.
Sett opp en samboeravtale
Uansett hvilken løsning dere velger, anbefaler forbrukerøkonomen personer som etablerer seg sammen å sette opp en samboeravtale.
Den bør si noe om hvordan utgifter og inntekter skal fordeles under samboerskapet, men også regulere hvordan økonomien skal deles dersom forholdet tar slutt:
– Det er lettere å ha enighet rundt dette fra starten av et forhold, enn å forsøke å komme til enighet når et forhold avsluttes.
