Hopp til hovedinnholdet
Constance

10 bud til budrunden

Hvordan by på bolig?

Skal du gi bud? Her er boligkjøper Constances og eiendomsmeglernes beste tips til budrunden.

Av Sparebanken Vest

– Jeg klarte å sikre meg et lite krypinn før jeg begynte å studere i Bergen, sier 23 år gamle Constance Louise Averlid, som holder på med masteroppgaven i medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Hvordan vant du budrunden?

– Vel, det hører med til historien at jeg tapte den første budrunden, men klarte å kuppe leilighet nummer to på listen min før visning. Men da fikk jeg også hjelp av foreldrene mine for å klare det, sier hun. 

Da hun gikk inn i budrunden på den første den leiligheten, hadde hun strategien klar.

– Jeg hadde en liten egenkapital på plass og en klar avtale med banken. De satte helt klare grenser for når jeg burde kaste kortene. Da budrunden begynte å bli helt spinnvill, var det bare å trekke seg, sier hun og legger til:

– Jeg er egentlig ganske glad for at jeg ikke ble revet med. Jeg synes prisen var litt drøy for en mindre leilighet med litt lav standard.

– Jeg hadde en liten egenkapital på plass og en klar avtale med banken. De satte helt klare grenser for når jeg burde kaste kortene.

-

Constance Louise Averlid

Viktig å planlegge

Den erfarne eiendomsmegleren hos Eiendomsmegler Vest i Stavanger er imponert over hvor klar strategi Constance hadde før budrunden. Det har ikke alle som skal kjøpe sin første leilighet.

– Det overrasker meg hvor fort det kan gå i en budrunde og hvor uforberedt budgiverne egentlig er, sier Andreas Anda Dalmar, salgsleder og eiendomsmegler i Eiendomsmegler Vest Stavanger.

Han har jobbet som eiendomsmegler i 17 år, og mener det aller viktigste er å sette seg inn i prospekt og tilstandsrapport, før de begynner å by. 

– Det kan være lurt å planlegge budgivningen og teste personen du byr mot. Vurder budene dine ut fra hvordan andre bud er og hvordan de øker. Vær tidlig ute i budprosessen, slik at du «tar» din plass i budrunden. Da blir det lettere å ta føringen, råder Andreas. 


Snakk med banken før du byr

Før du byr på bolig, må du ha finansieringen på plass.

– Du må stort sett snakke med en rådgiver i banken for å vite hva du kan by. Siden innhenting av dokumentasjon skjer digitalt, kan du i beste fall få finansieringen på plass samme dag som du kontakter banken, opplyser Merete Yndestad, avdelingsbanksjef hos Sparebanken Vest, sier hun og legger til:

– Har man vist evne til sparing, og ellers har en ryddig økonomi, kan vil tilpasse løsninger også når man ikke når helt opp til egenkapitalkravet. 

Daglig møter hun og bankrådgiverne kunder som skal kjøpe og selge bolig, og de merker at kunnskapen varierer fra person til person. Noen er helt blanke førstegangskjøpere, mens andre har erfaring med boligkjøp.  

– Banken har god oversikt og kan stille de riktige spørsmålene, slik at du blir sikker på at du tar det rette valget. Å kjøpe bolig handler om så mye mer enn finansiering. Vi kan gi deg råd til kjøpsprosessen, overtakelsestid, mellomfinansiering og forsikringer, råder Merete i SPV.

– Har man vist evne til sparing, og ellers har en ryddig økonomi, kan vil tilpasse løsninger også når man ikke når helt opp til egenkapitalkravet.

-

Merete Yndestad, avdelingsbanksjef hos Sparebanken Vest

By skikkelig og bruk runde tall

Maria mener det er en fordel om budøkningen ender på runde tall.

– Mange har et tak på runde tall. Hvis noen byr 5.990.000 kroner, har den andre budgiveren med høy sannsynlighet et tak på 6 millioner kroner. Da kan det være lurt å by 6.010.000 kroner for å riste av andre interessenter, råder hun.

Begge meglerne er enige om at det er tullete å høyne med lave summer som 5000 kroner. Slike budrunder tar ofte unødvendig lang til, for det er ikke 5000 kroner som utgjør den store forskjellen når folk kjøper bolig. 

– Da er det bedre å by skikkelig, men det må stå i samsvar med verdien på boligen. Gi et bud du kan være komfortabel med, hold deg til din egen grense og ikke la deg rive med, sier Andreas, og påpeker at du alltid kan spørre en eiendomsmegler om råd til budgivning. 


10 bud til budrunden


  1. Ha finanseringsbevis klart.

  2. Forbered deg godt. Les prospektet, egenerklæring og tilstandsrapporter nøye, slik at du vet om dette er en bolig som er aktuell for deg. 

  3. Still megleren gode spørsmål for å gjøre deg opp en mening på hva du mener boligen er verdt.

  4. Før budrunden starter bør du ha bestemt deg hvor grensen din går. Sett deg et maksbeløp og vær tilgjengelig under hele budrunden. 

  5. Første bud kan gjerne være under prisantydning, men det er sjelden lurt å by veldig lavt.

  6. By med runde tall. 

  7. Vær konsekvent i budrunden og ikke kom med for lave bud. By skikkelig, men i samsvar med hva boligen er verdt.

  8. Hold kortene tett til brystet. Ikke reduser beløpet for hvert bud du gir. Går du fra 100.000 kroner og ned til 20.000 kroner, avslører du at din magiske grense nærmer seg. 

  9. En budfrist bør ikke være kortere enn 30 minutter, men du trenger ikke å vente til det har gått 30 minutter med å komme med motbud. By tilbake med en gang hvis du er interessert. 

  10. Det siste budet kan være en god forhøyning, men pass på at det ikke går over din egen budgrense. 

 

Er du på boligjakt?

Søk på nett etter boliger fra Eiendomsmegler Vest

 

Radgiver naerbo

Skal du kjøpe bolig?

Vær klar til budrunden. Avtal et møte med oss eller søk om et finansieringsbevis.

  • Et finansieringsbevis viser hvor mye du kan kjøpe for
  • En rådgiver hjelper deg i hele prosessen
  • Boliglånet blir tilpasset deg

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor