Hopp til hovedinnholdet
gyllen mulighet meta

Førstegangskjøper

Gyllen mulighet – nå er det kjøpers marked 

Dyrtiden sørger for brems i boligmarkedet akkurat nå. Men hva betyr det for deg som vurderer å kjøpe ditt første hjem? Se rådene fra eiendomsmegler Pål Kristian Fogge og banksjef Ruth Rabbe. 

Av Sparebanken Vest

– Det vil si at det faktisk er en gyllen tid for deg som er førstegangskjøper. Har du egenkapitalen klar og kjenner at det er på tide å investere i noe eget, er det nå gjerne mulighet for å kapre drømmeboligen til en lavere pris enn for et halvt år siden, sier Pål Kristian Fogge, salgsleder og eiendomsmegler i eiendomsmegler vest.

GettyImages-1447354173 (2)

Banken for unge

Er du mellom 18-28 år?

Vi har laget en egen side dedikert til deg, hvor alle bankting du trenger som ung voksen er samlet på ett sted. 


Slik er reglene for boligkjøp


Banksjef Ruth Rabbe sier seg enig med Fogge:


– Har du funnet den perfekte boligen og fyller kravene for å kunne kjøpe den, er det ingen grunn til å nøle nå. 


Kravene hun refererer til er de nasjonale reglene som gjelder ved kjøp av bolig: 

  • Det meste du kan ha i lån og kreditter totalt er 5 ganger bruttoinntekten din
  • Det er krav om at du har 15 % egenkapital 
  • Du må ha en høyere inntekt enn de samlede utgiftene dine
  • Økonomien må ha rom for å tåle tre prosentpoeng i renteoppgang

Gode nyheter! Tidligere måtte alle tåle en renteoppgang på fem prosent. Fra 2023 ble dette redusert til tre prosentpoeng.

-

Ruth Rabbe, banksjef Lagunen

Inntil nylig måtte bankene legge til grunn at kundene skal tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng. Nå er kravet redusert fra fem til tre prosentpoeng, noe som kan bidra til at flere får mulighet til å låne mer enn tidligere.


Selv om dette er positivt, påpeker Rabbe viktigheten av å nøye vurdere valgene man tar når det gjelder lån. 


– Det er viktig å være bevisst på hva du kan låne og hva du ønsker å låne, sier Rabbe. Et høyt lån medfører høyere månedlige utgifter, og kostnadene knyttet til boligkjøp kommer i tillegg til daglige utgifter. Du bør fortsatt ha økonomi til alt annet som kommer i tillegg til å bo. I tider som nå, med høyere renter og priser enn vi er vant til, er dette ekstra viktig å huske på.Rådgiving og bedre vilkår for førstegangskjøperen


– Er du usikker på om du oppfyller kravene for boliglån er vi her for å hjelpe deg med å kartlegge det. Vi kan også bidra med gode råd som gjelder akkurat deg og din livssituasjon, og vi er alltid lett tilgjengelig enten du ønsker et møte i et av kontorene våre eller bare for en prat over telefon, legger Rabbe til. 

Ruth Rabbe og Pål Kristian Fogge_1

Ruth Rabbe, banksjef ved Lagunen, og Pål Kristian Fogge, salgssjef og eiendomsmegler i Eiendomsmegler Vest.  


– Det kjekkeste med denne jobben er å kunne hjelpe unge voksne med å kjøpe sitt aller første hjem, og derfor synes jeg det er veldig fint at vi i Sparebanken Vest tilbyr lån med ekstra gunstige betingelser for deg som er på vei inn på boligmarkedet. 

Forventninger om markedet fremover


Skal vi tro ekspertene, forventes styringsrenten å bli redusert allerede mot sommeren. Dette kan bety at boligkjøp blir mer aktuelt for flere, og dermed at vi etter hvert går fra kjøpers marked tilbake til selgers marked. 


Ved å investere i en bolig nå og bo der i noen år, kan du oppleve at verdien øker over tid. På den måten kan du tjene noen ekstra kroner på boligkjøp. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette ikke er noen garanti.Så, skal du slå til nå eller vente?


– Jeg opplever at det er flere som sitter på gjerdet med håp eller redsel for at boligprisene skal falle mer, men for spekulantene er det de færreste som klarer å treffe akkurat når markedet er på bunnen, og når det snur er det for sent å gjøre de virkelig gode kjøpene, sier den erfarne eiendomsmegleren.


Dermed er Fogge tydelig i sitt råd om å ikke vente på at boligprisene skal gå enda lavere, men heller slå til nå dersom man er på boligjakt. 


For Rabbe er det viktig å understreke at man ikke kjøper sitt første hjem for å spekulere. 

– Tenk fremover når du leter etter en bolig, velg et sted du kan se for deg å ha det fint i flere år fremover. Det kan virkelig lønne seg i det lange løp! Hvis du allerede har funnet drømmehjemmet og ser for deg å bli der en stund, så kan tiden nå være perfekt.


Tenker du på å kjøpe din første bolig?

  • Ekstra gode betingelser for deg som skal søke ditt første boliglån
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor
  • En rådgiver hjelper deg hele veien