Hopp til hovedinnholdet
Fastrentelån

Boliglån

Fast eller flytende rente - hva bør du velge ?

Rentene stiger raskt, og mange lurer på om de bør binde renten på boliglånet. Vi forsøker å gjøre det lettere å velge det som passer best for deg.

I Norge er har de alle fleste flytende rente på boliglånet. Det betyr at renten, og dermed lånekostnadene, kan øke og synke i løpet av lånets løpetid. Historien viser at flytende rente som regel lønner seg over tid, men du må ha økonomi til å tåle renteoppgang.


Rentene skal stige

Sentralbanken har varslet at styringsrenten skal stige til nærmere 4 prosent de neste to årene. Har du et lån på 3 millioner og renten stiger med 1 prosent, vil du få 60 000 kroner mer i årlige renteutgifter. Raskt stigende renter gjør at fastrentelån har blitt aktuelt for flere.


Hva er fastrentelån?

Velger du fastrentelån, binder du lånet ditt til en avtalt rentesats i 3, 5 eller 10 år. Dette sikrer deg mot renteoppgang, men du risikerer også å tape ved rentenedgang. Du er bundet til en nedbetalingsplan, og i utgangspunktet kan du ikke betale ned ekstra på boliglånet i bindingsperioden.


Et lån med flytende rente er mer fleksibilitet, og du har mulighet til å betale ned lånet raskere enn planlagt. Det gir også rom for å søke om avdragsfrihet i en periode

De som ønsker både fleksibilitet og forutsigbarhet, velger gjerne en kombinasjon av de to lånetypene. Da binder du renten på deler av lånet.


Hvem passer fastrentelån for?

I utgangspunktet passer fastrente for de fleste, men spesielt for de som har høy belåningsgrad. Er du for eksempel i etableringsfasen eller har mange faste utgifter, kan det være bra å ha forutsigbare lånekostnader i en periode.


Vurder økonomien og behovene dine

Du bør ikke inngå en avtale om fastrentelån fordi du skal spekulere i renten. De færreste har forutsetninger for å spå renteutviklingen fremover, og gambling bør ikke være utgangspunktet.
 
Men er du en av dem som frykter for store rentehopp på boliglånet framover? Foretrekker du også å vite fra måned til måned hvor mye du skal betale i renter og avdrag? Da kan fastrentelån være noe for deg.


Er du i tvil om hva som passer for deg?

Vi tar gjerne en prat med deg for å finne den beste løsningen. Du kan snakke med en rådgiver på telefon, i videomøte eller på et kontor. 

 

Maiken Johannesen er rådgiver og har hjulpet mange boliglånet de trenger

Vi hjelper deg med boliglånet

Ingen lån er like. Vi finner det som passer for deg.

  • Raskt svar
  • God hjelp
  • Råd tilpasset deg

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor