Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
boliglån for unge BSU

3 ting å gjøre for å hjelpe barna inn på boligmarkedet

Kravet til egenkapital på 15 prosent gjør at mange unge sliter med å komme inn på boligmarkedet. Hvordan kan du som forelder hjelpe barna dine i gang?

Av Sparebanken Vest

Publisert: Invalid Date

Oppdatert: Invalid Date

 Selv om mange unge har vært flinke å spare, er det vanskelig å nå kravet om 15 prosent egenkapital. For en bolig til 2 000 000 kr utgjør det hele 300 000 kroner.

– Mange unge har jobb med normale inntekter og god betalingsevne, men mangler egenkapital. Da hjelper det mye å få økonomisk hjelp fra foreldre, forteller kunderådgiver Eirik Vevatne, autorisert finansiell rådgiver i banken.

Han har tre råd til foreldre som ønsker å hjelpe barna sine til å kjøpe sin første bolig.

1. Gi gave eller forskudd på arv

Noen foreldre er heldige og kan gi gave eller forskudd på arv, som barna kan bruke til egenkapital. Arveavgiften ble fjernet i 2014 og forskudd på arv er nå skattefritt, men beløp over 100 000 kroner må føres på skattemeldingen.

– Å gi forskudd på arv er en fin måte å hjelpe til med å oppfylle egenkapitalkravet. Det er ikke gitt at alle har denne muligheten, men noen har ledig kapital i egen bolig, slik at de kan øke boliglånet sitt for å bidra, sier Eirik. 

2. Boliglån med kausjonist

En annen løsning er å være kausjonist. Da tar banken pant i foreldrenes eiendom for hele eller deler av egenkapitalen. Det stilles krav til at den du kausjonerer for klarer å betjene hele lånet alene. Vi tar en vurdering både av barnets økonomi og foreldrenes betjeningsevne. Det er ikke alltid vi anbefaler at foreldre påtar seg kausjonsansvaret.

– Foreldrene blir ansvarlige for lånet dersom det av en eller annen grunn ikke betjenes. Derfor lager vi alltid budsjett for begge parter. Foreldrene må også være obs på at å være kausjonist begrenser deres mulighet til å ta opp egne lån, og dere må tenke på hvilke investeringer dere ønsker å gjøre i egen bolig fremover, poengterer han.

Det er viktig å ha en plan for å få bort kausjonsansvaret ved boliglån med kausjonist, enten det skal løpe i 20 år, eller om det skal bort ved første mulighet. Etterhvert som boliglånet nedbetales og boligens verdi øker, kan dere se på muligheten for å refinansiere kausjonistlånet inn i barnets bolig. Da opphører kausjonsansvaret.

– Vi anbefaler alltid barna å tegne dødsfallsforsikringer som sikrer foreldrene dersom barnet skulle falle bort. Ved et boliglån med kausjonist sikrer vi alltid lånet i barnets bolig, slik at kausjonistlånet må innfris om barnet selger boligen. Det er vårt ansvar å ta vare på begge parters interesser, sier Vevatne.

3. Kjøpe sammen med barna

Når den unge og lovende selv ikke har økonomi til å betjene hele lånet alene, kan foreldre gå inn som medansvarlige på lånet.

– Om foreldre og barn kjøper sammen, er det viktig å få tinglyst skjøte slik at begge parter føres opp som eiere av boligen. Det sikrer rettsvern for eiendomsrett, og ikke bare ansvar for lånet.

Vi finner en god løsning

Det er viktig å tenke godt gjennom hvordan dere som foreldre kan bidra på best mulig måte til at barna kan kjøpe sin egen bolig.

– Har dere flere barn, kan det være lurt å kontakte oss for å finne en løsning som sikrer at dere har mulighet til å hjelpe flere. Om foreldrene hjelper eldstemann bør de også kunne hjelpe minstemann når den tid kommer, understreker Vevatne.

Ta gjerne kontakt med oss for å finne den beste måten å hjelpe dine barn inn på boligmarkedet.

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.