Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
Kroneis

Krone-is, inflasjon og avkastning i aksjemarkedet

17. mai står for døren og med stor sannsynlighet skal du kose deg med en krone-is eller to. Hva hadde skjedd om du ikke kjøpte en krone-is i 1954, men heller investerte beløpet i aksjemarkedet? 

Rett skal være rett. Mange tror at krone-is fikk navnet sitt fordi den kostet 1 krone. I begynnelsen het den Diplomat og kostet 0,75 øre, men det skulle endre seg da Norges Bondeungdomslag planla et stevne i Skien i 1954. I forbindelse med arrangementet ønsket de mindre styr med veksel og fikk produsert en større versjon som skulle koste én hel krone. Den nye versjonen var bygget på kjeksen fra «diplomat» og hadde en krone på toppen. Det ble kjennemerket til den folkekjære isen.

Stevnet ble avlyst og isen måtte derfor selges i butikk. Etter hvert spurte stadig flere kunder om butikken hadde «mer av denne kroneisen?». Navnet til den kroneformede isen hadde nå satt seg i befolkningen - og kostet faktisk 1 krone fra 1954 til 1970. 

1 krone = 18 kroner

Med ordinær inflasjon er verdien av 1 krone i 1954 i dag ca. 18 kroner (1697%), men hva om du hadde spart deg for en is tilbake i 1954 og heller satt en krone i det norske aksjemarkedet? Hvordan hadde det sett ut om du hadde beholdt investeringen frem til i dag? Hvor mange is kunne du da kjøpt til barn og barnebarn og ikke minst deg selv?

Noen selskaper har gått over ende og andre har kommet til siden 1954. Realistisk sett ville det derfor ikke vært mange aksjer eller fond du kunne kjøpt i 1954 og eid i dag. Dette eksempelet er kun for å illustrere hva det vil si å ha «is i magen» gjennom oppturer og nedturer på børsen. 

 

Det ene isen har nå vokst til syv krone-is som du kan dele med barn og barnebarn - og likevel hadde du hatt penger til gode!
- Morten Oehme, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest

Om å ha «is i magen» 

La oss si at avkastningen i det norske aksjemarkedet har vært 8% årlig i snitt siden 1954. Du stod over krone-is på nasjonaldagen i 1954 og investerte 1 krone som du bestemte deg for å ikke røre før nasjonaldagen i år. Du stod gjennom oppturer og nedturer på børsen og nå som det nærmer seg årets feiring sjekker du hvor mange krone-is du kan forvente å kunne kjøpe for investeringen. 

Den tenkte investeringen ville nå vokst til hele 202 kroner og 41 øre. I vanlige matvarebutikker koster en krones-is i dag 27 kroner. Det ene isen har nå vokst til syv krone-is som du kan dele med barn og barnebarn - og likevel hadde du hatt penger til gode! 

Selvsagt skal du kose deg på 17. mai, men kanskje du kan tenke på dette eksempelet en annen gang? Ta det gjerne med deg når du står i et valg mellom å bruke eller spare penger.

Men før den tid - God 17. mai!

 

Fremtidig avkastning i fond vil alltid avhenge flere forhold. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i fond vil i perioder være negativ som følge av kurstap.

Morten Oehme

Publisert 12. mai 2023