Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
Jonas

Jonas hadde hele livet foran seg

– Det siste jeg trengte var økonomiske bekymringer

Jonas hadde hele livet foran seg. Han hadde aldri trodd han skulle bli alvorlig syk. I dag priser han seg lykkelig over at han lyttet til rådgiveren sin i Sparebanken Vest om å beholde sin personforsikring.
Vårsolen har begynt å få tak i landskapet i Hyllestad i Sogn. Her har Jonas Henrik Krüger Grönqvist (33) nylig kjøpt et småbruk. Han er klar for en ny etappe livet.
 
– Dette er en gammel drøm, sier han og smiler før han legger til:
 
– I begynnelsen tenkte jeg at dette skulle bli et fristed. Men jeg har ikke utelukket å bli deltidsgårdbruker en eller annen gang. I tillegg er det et fantastisk jaktterreng her.
 
Jonas driver sitt eget tømrerfirma, og har en travel jobbhverdag. Han kommer opprinnelig fra Os i Bjørnafjorden kommune utenfor Bergen. I hele sitt voksne liv har han hatt et godt og tett forhold til Sparebanken Vest. Det var her han fikk han sitt første boliglån.  Da han solgte den første leiligheten og kjøpte en større noen år senere, utvidet han også forsikringen fra Frende. Ble han syk, var han sikret en engangsutbetaling og i tillegg 15 000 kroner i måneden for å dekke inntektstapet. 

Ville dra jorden rundt

Da Jonas ble 28 år, hadde han fremdeles mulighet til å oppfylle drømmen om å reise verden rundt, fri og frank som han var. 
 
Han bestemte seg først å dra til USA med fallskjermen i sekken. Han solgte leiligheten, satt av egenkapital til ny leilighet og var klar for avgang. 
 
Jonas var klar for sitt livs eventyr. I stedet skulle han oppleve sitt livs mareritt.
 
– Det var bare et par dager før avreise. Jeg hadde følt meg litt slapp, og gikk til legen. Jeg fryktet at jeg hadde fått kyssesyken. Da kunne jeg ikke hoppe i fallskjerm. 
 
Men prøvene han tok på Haukeland sykehus, viste noe langt mer alvorlig enn kyssesyken. 

Jonas hadde fått blodkreft.
 
– Verden min falt i grus. Jeg var ung og hadde virkelig ikke hatt noen tanker om at døden kunne komme så tidlig.
 
Men heldigvis gikk det bra etter måneder med beintøff behandling. I dag er Jonas en frisk og rask 33-åring med eget firma og livet foran seg.
 
– Det er klart jeg ikke kan få rost legene på Haukeland nok. Det reddet livet mitt, men også  Sparebanken Vest vært en trofast følgesvenn før, under og etter krisen. Jeg er utrolig glad for at jeg kom inn i akkurat denne banken som ung, sier han ettertenksomt før han slår fast:
 
– Ikke bare fikk jeg inngangsbilletten til boligmarkedet med bankens hjelp, rådene jeg fikk skulle også bety uendelig mye for meg. 

– Verden min falt i grus. Jeg var ung og hadde virkelig ikke hatt noen tanker om at døden kunne komme så tidlig.
- Jonas Henrik Krüger Grönqvist
I dag er Jonas er glad for at han lyttet til rådgiveren sin i Sparebanken Vest om å beholde sin personforsikring. (foto: privat)

En god rådgiver

Det var i Sparebanken Vest i Os sentrum utenfor Bergen Jonas traff rådgiveren han etter hvert skulle få et nært forhold til. Jonas var 21 år og klar for sin første bolig.
 
– Det var hun som foreslo at jeg skulle kjøpe en personforsikring hos Frende. Hun forklarte på en fin måte at forsikringen ville hindre at jeg havnet i økonomiske problemer hvis jeg skulle bli syk. Da kunne leiligheten ryke, sier Jonas. 
 
– Hva tenkte du om det?
 
– Som ung og frisk tenkte jeg at det var penger ut av vinduet. En unødvendig utgiftspost som passet veldig dårlig. Det var andre ting jeg kunne tenke meg å bruke pengene på, sier han.
 
– Men det skulle vise seg at Frende forsikring var den beste avgjørelsen jeg har tatt i hele mitt liv. 

 
En viktig del av jobben

Rådgiver Synnøve Midthun husker godt samtalen hun hadde med unge Jonas. 
 
– Å forsikre et ungt menneske i etableringsfasen, er noe av det mest meningsfulle jeg gjør, sier hun ettertenksomt:
 
– Selv om de fleste holder seg friske og raske store deler av livet, kan ulykken ramme når du minst venter det. Har du økonomiske forpliktelser, barn eller noen andre som blir påvirket av inntektstapet ditt ved sykdom eller død, bør du kjøpe en personforsikring som sikrer deg økonomisk. 
 
Jonas fikk en engangsutbetaling på 300 000 kroner. Da sykepengeperioden var over, tikket det inn 15 000 kroner hver måned på kontoen hans.
 
– Anbefalingen min til Jonas var å forsikre inntekten. I tillegg hadde han også det vi kaller kritisk sykdom som gir en engangsutbetaling.
 
– Du har fått et spesielt forhold til akkurat denne kunden?
 
– Jeg bryr meg om alle kundene mine, men Jonas er blitt litt spesiell. Jeg unner ham alt godt og er utrolig glad for at han er blitt frisk.
 

Økonomiske bekymringer er en belastning

Blir du alvorlig syk, er økonomien det siste du bør bekymre deg for. Det vet Jonas.
 
– Verden min falt i grus. Jeg var ung og hadde virkelig ikke hatt noen tanker om at døden kunne komme så tidlig. Det eneste jeg fokuserte på, var å bli frisk, sier han og legger til ettertenksomt:
 
–  Jeg vet at immunforsvaret ikke har godt av stress og bekymringer. Og økonomiske bekymringer slapp jeg på grunn av de gode rådene fra Synnøve i banken. 
 
Jonas var sykemeldt i to år.
 
– Jeg var uten jobb og var halvannet år i behandling. Takket være forsikringen kunne jeg gå i banken og få et nytt boliglån, midt i kreftbehandling. Det var et kjærkomment lyspunkt. I tillegg gikk engangsutbetalingen til en flunkende ny Ducati motorsykkel, sier han og slår fast:
 
– Det var viktig for meg å være snill mot meg selv i denne perioden.
 
– Har du gitt opp drømmen om USA?
 
– Nei, det blir nok reise en gang i framtiden.

Vil du vite mer om ulike livsforsikringer?

Snakk med våre dyktige rådgivere om hvilke forsikringer som passer best for deg og din livssituasjon.