Ungt par på kjøkkenet

Førstegangskjøper

Finnes det fordeler med å kjøpe bolig i et urolig marked?

Et kaldere boligmarked kan by på både muligheter og utfordringer for førstegangskjøperne, sier Benjamin Norenes, banksjef i Sparebanken Vest. 

Den siste tiden har vært preget av flere renteøkninger og utgifter knyttet til mat og strøm stiger. Dette bidrar gjerne til å begrense hvor mye kundene våre har mulighet til å låne, sier Benjamin. 

Likevel er det noen fordeler hvis du har tenkt deg inn på boligmarkedet i disse tider. Siden flere er urolige for egen økonomi, er det gjerne også færre som velger å kjøpe eller bytte bolig akkurat nå. Det betyr at det gjerne ikke er like mange på visning, ei heller like mange som er villig til å strekke seg langt i en budrunde. 

Dette gjenspeiles i boligprisene som vi nå ser at synker for første gang på lenge. Det kan derfor være større sannsynlighet for å vinne en budrunde eller kapre drømmeboligen. 

Selger har gjerne ikke like høye forventninger til salgspris som for et år siden. 
- Benjamin Norenes, banksjef i Os


Det viktigste er uansett å være realistisk. Det nytter å ha en plan for fremtiden og du må være komfortabel med de kostnadene som følger ved å eie egen bolig. 

- Ser du for deg at du skal kjøpe en bolig du kan bo i flere år fremover og du finner den boligen du har lyst på, kan det være lurt å gi det en sjanse nå, sier Benjamin. 

Slik er reglene for boligkjøp
Samtidig som førstegangskjøperne har fått et trangere budsjett, må de også forholde seg til de vanlige reglene som gjelder ved kjøp av bolig: 

  • Det meste du kan låne er 5 ganger bruttoinntekten din
  • Det er krav om 15% egenkapital 
  • Du må ha en høyere inntekt enn de samlede utgiftene dine

  • Økonomien må ha rom for å tåle hele fem prosentpoeng i renteoppgang

Med utgangspunkt i dagens rentenivå betyr det at hvis du skal kjøpe bolig nå, må økonomien din tåle opp mot ni prosent rente!

Gode nyheter! Tidligere måtte alle tåle en renteoppgang på fem prosent. Fra 2023 nedjusteres dette til tre prosentpoeng 
- Benjamin Norenes, banksjef i Os


Vanligvis har bankene måtte legge til grunn at kundene skal tåle en renteoppgang på fem prosentpoeng. At kravet nå reduseres fra fem til tre prosentpoeng kan bidra til at flere har mulighet for å låne mer enn før. Naturligvis vil prisveksten på varer og tjenester tas med i beregningen av budsjettet til kundene, men at kravet nå reduseres anser vi som veldig positivt, legger Benjamin til. 

Er du usikker på om du har råd til å kjøpe egen bolig?
I urolige tider er det godt å ha noen å snakke med, spesielt om du er usikker på om du har mulighet for å komme deg inn på boligmarkedet, sier Benjamin og utdyper: 

- Vi er her hvis du ønsker gode råd som gjelder akkurat deg og din livssituasjon, og vi er alltid lett tilgjengelig enten du ønsker et møte i et av kontorene våre, eller bare for en prat over telefon. 

Et boligkjøp er en stor forpliktelse, og det er mange krav som skal oppfylles. Vi er opptatt av å finne de beste løsningene sammen med kunden, og våre rådgivere kan gi gode råd om både sparing til egenkapital og hvordan det fungerer med kausjonist eller medlånetaker.

Det kjekkeste med denne jobben er å kunne hjelpe unge voksne med å kjøpe sitt aller første hjem, avslutter Benjamin.

Maiken Johannesen

Publisert 5. des. 2022

Tenker du på å kjøpe din første bolig?

  • Ekstra gode betingelser for deg som skal søke ditt første boliglån
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor
  • En rådgiver hjelper deg hele veien