Bli kunde
Skjær i havet sett fra fugleperspektiv

Urolige tider

Hva gjør du med fondssparingen når det er uroligheter på børsene?

Det har vært et tøft år og børsene har falt over hele verden. Er du en av dem som tenker at du bør selge fondene dine? Da anbefaler vi at du leser denne saken først.

Svingninger og fall på børsene kan oppleves skremmende for mange med fond og aksjer. Sparer du langsiktig, er det likevel ikke er grunn til å få panikk. 

– Sparer du månedlig, er vår generelle anbefaling at du likevel ikke faller for fristelsen til å selge fondene dine, selv om de har sunket i verdi. Du bør heller ikke redusere sparebeløpet, sier Morten Oehme, langsiktig sparer og leder for sparing og plassering. 

Spar jevnt og trutt

Morten sier at selv om de fleste har en langsiktig plan for sparingen sin, blir mange kortsiktige når markedene faller. Han viser til undersøkelser som viser at smerten ved at markedet faller oppleves mer negativt for en investor, enn gleden når markedet stiger tilsvarende. Med andre ord kjenner vi det mer på kroppen når børsene faller. 

– Aksjemarkedet i et langt perspektiv har gitt investorene meget god avkastning. Det er viktig å huske på det også i urolige tider, sier Morten. 

Det er ingen som kan spå når en eventuell bunn i markedene kommer, men alle kan konstatere at det er billigere å kjøpe de samme fondene nå enn det var for et halvt år siden. Har du lang tidshorisont kan dette være et godt tidspunkt å nettopp øke fondssparingen.  

Her er Mortens fire sparetips i urolige tider:

  1. Vær tro mot spareplanen din.  Dersom du sparer fast i fond bør du ikke justere ned det månedlige sparebeløpet, men holde deg tro til planen din. Du kan også benytte anledningen til å kjøpe billigere andeler. Et alternativ er også å øke sparebeløpet og kjøpe flere billigere andeler.
  2. Spre engangsinvesteringer over tid. Vil du benytte børsfallet til å gjøre en større engangsinvestering? Da kan det være lurt å kjøpe litt (1/3) nå, litt (1/3) om noen dager og resten (1/3) for eksempel om en uke. På den måten reduserer du risikoen rundt de store svingningene vi ser nå.
  3. Hold hodet kaldt. Har du et langsiktig perspektiv, kan det være fornuftig å holde hodet kaldt og la være å trykke på «selg» knappen når det blåser som verst. Det er viktig å huske at fond handles med forsinkelse og at den verdien du ser i dine rapporter ikke er den verdien du får hvis du selger i dag. Således er det for sent å beskytte seg mot for eksempel mandagens kursfall. Historisk sett har de aller største oppgangene kommet relativt nært etter store børsfall.
  4. Vurder risikoen i porteføljen din. Føles dette veldig ubehagelig på kroppen, har du kanskje for høy risiko i porteføljen din. Da kan det være lurt å justere andelen aksjer når markedene er roligere.

Fortsatt usikker på hva du bør gjøre?

Vi er klar til å ta imot deg på et av våre 34 kontorer eller på telefon. Avtal gjerne et møte med en av våre flinke rådgivere her.

Risiko: Penger som plasseres i fond og aksjer kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. Du finner informasjon om risiko og kostnader i veilederen før du kjøper fond hos oss. 

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.