Hopp til hovedinnholdet
Dame som spiser under Gladmatfestivalen 2024. Foto: Tord F. Paulsen

gladmatfestivalen 2025

Fra jord og fjord til bord

Gladmatfestivalen i Stavanger disker opp for en kvart million besøkende hver sommer. Stine Lillesund er nybakt daglig leder. 

Like før fellesferien hvert år tropper foodier, familier og andre sultne folk opp langs Vågen i Stavanger, der Norges største matfestival finner sted over fire dager. Stine Lillesund tok over sjefsstolen i vår, og har hatt noen hektiske måneder frem mot festivalstart 25. juni. 

 

Gratulerer med jobben som sjef for Norges største matfestival! Hvordan har de siste månedene vært for deg?

– Tusen takk! Det har vært utrolig spennende og lærerikt. Jeg føler meg utrolig heldig som får jobbe med en så viktig festival og får lære av fantastiske kolleger og samarbeidspartnere. De siste månedene har vært preget av intens planlegging. Det har vært og er en hektisk, men veldig kjekk periode, og jeg gleder meg enormt til å se resultatet av årets festival.

 

For dem som ennå ikke har besøkt Gladmat: Kan du beskrive festivalen?  

– Gladmat er en folkefest og en festival der Stavanger fylles med matopplevelser for store og små. Festivalen viser blant annet frem lokale produsenter, Stavangers fantastiske restauranter og nasjonale aktører, og kobler bransje og publikum på en unik måte. Det handler om smak, stolthet og samhold – og om å feire alt det gode vi har fra fjord og jord til bord.

 

Hva er ditt eget forhold til Gladmatfestivalen?

– Frem til nylig har jeg opplevd festivalen som publikummer og alltid blitt imponert over mangfoldet og energien som Gladmat bringer til byen. Nå som jeg har fått muligheten til å være en del av festivalens ledelse, ser jeg virkelig hvilken stor betydning den har for næringslivet, kulturen og lokalsamfunnet. Gladmat er ikke bare en festival, men et viktig knutepunkt for samarbeid, rekruttering og innovasjon i matbransjen.

Gladmatfestivalen2 foto Tord F. Paulsen

– Barnas Gladmat er et viktig verktøy for å bygge matglede og nysgjerrighet hos de yngste, sier Stine Lillesund, leder for Gladmatfestivalen. Foto: Tord F. Paulsen 

Gladmat har en sterk posisjon i Stavanger og regionen – hvordan ønsker du å videreutvikle festivalens rolle i lokalsamfunnet?

– Vi ønsker å bruke Gladmat som en plattform for å bygge både stolthet og fellesskap i hele matregionen. Festivalen har alltid vært en møteplass for aktører på tvers av bransjen, og vi jobber hele året med rekruttering og kompetanseheving. Med økt fokus på bærekraft og samfunnsansvar, ønsker vi at festivalen blir en viktig arena hvor både matfaget og innovasjon står i sentrum. Vårt mål er å være relevant for både den bredere befolkningen og for profesjonelle i næringslivet.

 

Er det noe publikum kan glede seg til under årets festival?

– Absolutt! I år er vi spesielt begeistret for vårt samarbeid med KÅKÅ Kverulantkatedralen, hvor vi skal gjennomføre «KÅKÅ Debatt à la Gladmat». Dette vil være en spennende debattserie som kombinerer matproduksjon med viktige samfunnsdebatter, og gir festivalen en ekstra faglig dimensjon. I tillegg er vi glade for vårt samarbeid med Stavanger kommune og feiringen av Stavanger 900 år, som setter et historisk og kulturelt preg på festivalen. Et av høydepunktene blir «Verdens beste langbord» i Pedersgata, som har en viktig plass i Stavangers mathistorie. Nå får vi muligheten til å løfte den frem i ny drakt.

 

Hva er Barnas Gladmat, og hvorfor satser dere på denne programposten?

– Barnas Gladmat er vårt dedikerte konseptområde i hjertet av festivalen, midt på torget i Stavanger. Verdigrunnlaget og målet vårt er å inspirere og engasjere barn i matens verden. Her får de muligheten til å prøve seg som kokker, smake på nye råvarer og lære om bærekraftig matproduksjon på en morsom og interaktiv måte. Rekruttering til matfagene starter tidlig, og Barnas Gladmat er et viktig verktøy for å bygge matglede og nysgjerrighet hos de yngste – som også kan føre til en økt interesse for matnæringen på sikt.

 

Hva håper du publikum sitter igjen med etter å ha besøkt Gladmat 2025?

– Jeg håper at folk går hjem med nye kunnskaper, inspirert til å ta mer bevisste matvalg og med en dypere respekt for den lokale matproduksjonen. Vi vil at Gladmat skal være en arena hvor folk kan oppleve nye smaker, lære om matsvinn og bærekraft, og få muligheten til å støtte lokale matprodusenter. Festivalen er ikke bare et sted for å spise, men et sted for læring og refleksjon om fremtidens matproduksjon.

 

Hva betyr samarbeidet med Sparebanken Norge for Gladmat-festivalen?

– Samarbeidet med Sparebanken Norge er helt avgjørende for festivalens utvikling. Støtten vi får gjør det mulig å videreutvikle festivalen, skape flere møteplasser for næringslivet, og fortsette vårt arbeid med rekruttering og bærekraft. Det er en langsiktig investering i matregionen og i samfunnet vårt, og vi kunne ikke vært mer takknemlige for at Sparebanken Norge er en enormt viktig støttespiller på denne reisen. 

Gladmatfestivalen3 foto Tord F. Paulsen

Hvert år samler Gladmatfestivalen tusenvis i Stavanger sentrum. Foto: Tord F. Paulsen