
tilt student
26,6 millioner til krafttak for studentgründere
UiB, HVL og NHH vil ha flere studentideer ut på markedet og starter felles storsatsing på tvers av institusjonene.
– Bergen og Vestlandet skal være et sted hvor unge med skaperkraft ikke bare får utdanning – men muligheten til å være med å bygge fremtidens næringsliv. Vi skal gi dem støtten de trenger på veien, sier Stine Fiksdal, administrerende direktør i VIS – Vestlandets Innovasjonsselskap.
Sammen med Vestlandets største utdanningsinstitusjoner har VIS bestemt seg for å mobilisere fremtidens verdiskapere. Med en tildeling på 26,6 millioner kroner over tre år fra Agenda Vestlandet, er initiativet «TILT Student» fullfinansiert og skal gjøre det enklere for studenter å utvikle egne ideer hele veien fra klasserommet til vekstbedrift.
Skreddersydd for å møte utfordringer
Statistikk fra Innovasjon Norge gir en indikasjon på hvordan det står til med studententreprenørskap i vest. De siste tre årene er det kun fire prosjekter fra Vestlandet som har fått støtte fra entreprenørprogrammet STUD-ENT, mot 33 prosjekter bare fra NTNU i Trondheim.
– Studententreprenørskap er et av våre viktigste virkemidler for regional omstilling, men vi har nok ikke klart å bruke det godt nok til nå, sier Fiksdal.
Initiativet «TILT Student» svarer direkte på problemstillinger som unge gründere kan møte gjennom utdanningsløpet. Studentene vil blant annet få inspirasjon i klasserommet, delta på campusaktiviteter og inkubasjonsprogrammer med digitale verktøy. De beste ideene vil belønnes med ulike stipender, inkubatorplass og andre intensive programmer, og gjennom utdanningsløpet får studenten tilgang på skreddersydde hjelpemidler som støtter reisen videre mot vekstbedrift.
Programmet følger studieåret og skal motivere studenter i klasserommet, gi dem tid og støtte til å videreutvikle ideene, og koble dem på profesjonelle inkubasjonsløp og virkemiddelapparatet.

Bram Timmermans (NHH), Frode Nergaard Fjelstad (Agenda Vestlandet) og Stine Fiksdal (VIS). I bakgrunnen Øyvind Midtbø Berge (HVL).
– Med denne unike nysatsningen tar vi et kollektivt ansvar og legger frem en løsning på det som har vært utfordringen med å rekruttere nye gründere blant studentene, sier direktøren i innovasjonsselskapet.
Fart til de gode ideene
Programmet er et resultat av et tett samarbeid mellom Universitetet i Bergen (UiB), Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Norges Handelshøyskole (NHH), med VIS som operativt bindeledd.
Alle institusjonene har egne satsinger: UiB ruller ut innovasjonspiloter og kurs for internasjonale studenter, HVL etablerer et Makerspace som inkludererer en studentinkubator på Kronstad i Bergen, styrker sitt program HVL Skape med flere studentmedarbeidere, og mobiliserer studenter i hele regionen fra Førde til Haugesund. I sin nye innovasjonslab i Bergen lanserer også NHH to nye tilbud for ambisiøse studenter: en intensiv innovasjonssprint og et praksisbasert masterkurs i entreprenørskap og skalering.
Prosjektet er finansiert av Agenda Vestlandet, stiftelsen fra Sparebanken Norge. Tildelingen er en av de største stiftelsen har gitt noensinne.
– Dette initiativet representerer et krafttak uten like og et unikt samarbeid mellom akademi, innovasjonsmiljøer og næringsliv. Vi ønsker å bidra til å skape en region som gode hoder trekkes mot, og et miljø der gode ideer får fotfeste og fart. For å gi grobunn til arbeidsplassene vi trenger i fremtiden og få den grønne omstillingen opp i marsj, må vi starte nå, sier Frode Nergaard Fjeldstad, tildelingsansvarlig i Agenda Vestlandet.
Fakta/TILT Student:
- Et treårig studententreprenørskapsprogram for UiB, HVL og NHH.
- Koordineres av VIS – Vestlandets Innovasjonsselskap.
- Målet er å nå 1 000 studenter, sende 50 STUD-ENT-søknader til Innovasjon Norge, og skape 3–5 nye vekstselskaper årlig.
- Programmet består blant annet av felles digitale plattformer, stipend, mentorprogram og internasjonal eksponering.

– Bergen er en liten by, og vi får mye mer til om ting blir mer sentralisert. Da kan vi spille på hverandres styrker og svakheter, sier UiB Idé-vinner, gründer og student Cecilie Efford (t.v.). Her sammen med Dorcas Mihio (UiB-student og gründer) og Frida Engedahl (doktorgradstipendiat og studententreprenørmentor ved HVL).