Gutt hopper i sjøen fra bryggekant.

Nye feriepenger, nye muligheter

Drømmer du om å bli millionær? Eller er målet å spare opp en god buffer for uforutsette ting? Her får du tipsene som gir deg en kickstart på sparingen.

Juni er måneden hvor kundene våre vanligvis har høyest saldo på konto. Dette er fordi feriepengene kommer, og noen får også igjen på skatten. Perfekt før ferien starter! Men hvordan bruker du pengene mest fornuftig?

Jan-Tore Smith, banksjef i Sparebanken Vest, hjelper deg med å nå dine sparemål. 

Kickstart sparingen din nå

– Først og fremst så unner jeg alle vestlendinger en skikkelig fin ferie i år – enten de skal på hytten, telte i naturen, på hotell eller besøke venner og familie, sier han. 

Mange dropper nok utenlandsturen i år, og kanskje kan det bety penger spart. Om dette gjelder deg, kan akkurat i år være riktig tidspunkt å kickstarte sparingen en gang for alle, fortsetter han. 

– Jeg tror det er mange som tenker at «i år skal jeg spare en god del av feriepengene mine», men når sommerferien er over, så er kontoen tom eller kanskje til og med overtrukket, sier Jan-Tore.

Når har du spart en million?

Du leste kanskje videre fordi du ønsker å bli millionær? Sett at du og familien har mulighet til å sette av 20.000 kroner i langsiktig fondssparing og samtidig starter en månedlig spareavtale på 1 500 kroner. Da kan du ha i overkant av 1 million kroner om 25 år*. 

– Det er faktisk ikke så urealistisk som det kan høres ut å spare opp en million. Det krever imidlertid litt tålmodighet og disiplin, understreker Jan-Tore.

*Forutsetning: Årlig avkastning på fond 8,5%. 

Sparing i fond eller nedbetaling av gjeld?

Rentene på norske boliglån har fortsatt å holde seg lave gjennom det siste året, noe som gir lavere utgifter for de fleste norske husholdninger. 

– For å få lån må man ha økonomi til å tåle en renteoppgang på 5 prosent. Et tips kan være å sette av et tilsvarende beløp til sparing, og hvis renten skulle gå opp, så vet du at økonomien tåler det allerede. Du kan da redusere sparingen, og fortsatt ha samme månedlig trekk totalt, sier han. 

Den langsiktige, historiske avkastningen har vært høyere i aksjemarkedet enn lånerenten på norske boliglån, sier Jan-Tore og presiserer; 

– For noen er likevel nedbetaling av gjeld det rette. Har du dyre lån og kreditter, eller veldig høy belåning på boligen din, bør dette prioriteres først. 

På jakt etter en kombiløsning?

Det er også fullt mulig å kombinere fondssparing med høyere avdrag på lånet – da får du litt av begge verdener, forteller Jan-Tore. 

  • Gjør en ekstraordinær nedbetaling på lånet. 
  • Øk gjerne terminbeløpene. 
  • Kickstart fondssparingen med et engangsbeløp.
  • Fortsett med, eller start, fast månedlig sparing. 

Og det beste av alt er at alt dette kan du gjøre i både nett- og mobilbank! 

Hvilken sparepersonlighet har du? 

Sparequizen vår kan gi deg en pekepinn på hvilken sparetype du er, og hva du bør tenke på.

Ta sparequizen her!

– Lykke til med sparingen! Husk at tiden er din beste sparevenn, avslutter Jan-Tore. 

Vil du starte månedlig sparing i dag?

Velg blant de skreddersydde sparepakkene våre og kom i gang raskt. Du finner helt sikkert en som passer for ditt sparemål.

Trenger du råd og veiledning kan du kontakte en av våre kontor. Her kan du avtale time på telefon eller i kontor

GOD SOMMER!

Sparing = nye muligheter

Fast sparing i fond passer perfekt for sparing til store og små drømmer.

Du kan:

  • finne en skreddersydd fondspakke som passer for ditt sparemål
  • sarte sparing i enkeltfond ved å velge fra fondsoversikten

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

915 05555

Åpent mandag til søndag 07 - 23.

sendEpost

Skriv til oss

Vi svarer så snart vi kan, normalt innen 2 dager.

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.