alt

Hvordan kan børsene stige i taket nå?

Hvorfor i alle dager går børsene så bra når hele verden går på lavgir og «alle» sitter hjemme?

Dette spørsmålet får vi fra mange fondskunder, som ser at verdien på aksjesparingen sin har økt siste tiden. Vår spareekspert, Morten Oehme, har trukket opp noen store linjer som forklarer på hvorfor det er slik.

Sorte svaner skaper frykt 

Da Covid19 dukket opp tidlig i 2020 var dette noe nytt og ukjent – en såkalt «sort svane» i finansmarkedene. Slike ukjente fenomener dukker opp med jevne mellomrom, og det er vanskelig å si noe om effekten av dem.

–  Det kan fort føre til at frykten tar overhånd, og at dystre scenarioer tegnes for fremtiden. Dette så vi på de verste børsdagene i mars, da man snakket om at kredittmarkeder, aksjemarkeder og sektorer skulle gå til grunne, sier leder for sparing og plassering, Morten Oehme. 

Han understreker at det heldigvis ikke gikk slik. Ved hjelp av en stødig hånd fra myndighetene, ser vi i bakspeilet at verden ikke gikk til grunne.

–  Verdens markeder har løftet seg betydelig, og mange er nå langt forbi den toppen de hadde før markedene startet å falle.

Shopping-rekorder midt i en pandemi

Når mange sitter på hjemmekontor, og beveger seg mindre rundt i verden, er det kanskje naturlig å tenke at «alt» stenges ned. Men gjør det egentlig det?

–  Svaret er nei. Nettbutikker melder om rekordomsetning, transportbransjen opplever den største veksten noensinne og ser ikke hvordan de skal klare å håndtere årets julehandel. Globale giganter rapporterer også om helt vanvittige tall, sier Morten.

Senest 11. november satt Kina ny handelsrekord på deres «Singles day.» Dette er verdens største shoppingfest, og er større enn Black Friday og Cyber Monday til sammen. Det ble på én dag handlet varer for rundt 75 milliarder dollar bare via AliBaba/AliExpress. De håndterte svimlende 583 000 ordrer per sekund.

– Dette er tall verden aldri har sett før, sier han, men påpeker samtidig at det også er veldig mange sektorer som sliter nå.

– Hoteller, flyplasser, cruise, konsertarrangører, servicenæringen, restauranter, barer og mange flere. Her er listen lang over sektorer og virksomheter som har det veldig tungt nå.

Presidentvalg, vaksiner og tro på fremtiden

– Aksjemarkedenes «priser inn fremtidige hendelser» med omtrent ett år. Så dersom du tar på deg fremtidskikkerten i dag, vil du se mange lysglimt, sier Oehme.

Her trekker han frem at flere produsenter er godt i gang med Covid19-vaksiner. Dette kombinert med at vi ikke tror at verden skal «gå til grunne», et rekordlavt rentenivå over hele verden og en ny president i USA.

– Det er også en etterlengtet nyhet at smittetallene ser ut til å falle flere steder i verden. Alt dette er årsaker til at investorer synes at aksjemarkedet er attraktivt og vil investere igjen.  

Krysser fingrene for 2021

Oehme mener at det er også et godt tegn at sentralbankene er parat til å bistå om noe skulle skje.

– Alt dette i sum kan tyde på et fantastisk 2021, hvor vi ser verden vende tilbake til det «gamle kjente.»  Det er selvsagt mye som kan gå galt og slå bena under dette, men vi krysser fingrene, avslutter Oehme optimistisk. 

Usikker på hvordan du bør spare når børsene spretter opp og ned?

Vi hjelper deg!  Avtal time med en dyktig rådgiver.

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

915 05555

Åpent mandag til søndag 07 - 23.

sendEpost

Skriv til oss

Vi svarer så snart vi kan, normalt innen 2 dager.

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.