Bli kunde
Spar til pensjonistlivet du ønsker deg.

Er IPS nøkkelen til et lykkelig liv som pensjonist?

Drømmer du om late dager ved bassengkanten, lange vandreturer i fjellheimen eller frihet til å reise hvor du vil i pensjonstiden? Da kan IPS være et smart valg.

Med Individuell pensjonssparing (IPS) kan du spare opptil 15 000 kroner (tidligere 40 000 kr) hvert år og få 22 % i skatteutsettelse. Det betyr at du får 3 300 kroner igjen på skatten, dersom du sparer hele beløpet.

 – IPS er en fleksibel løsning. Du velger sparebeløpet selv og plasserer pengene i de fondene du vil, forteller Morten Oehme, leder for sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Hvem passer IPS for?

IPS passer for deg med god økonomi eller for deg som ønsker å spare langsiktig til pensjon. Det du sparer i IPS kan tidligst tas ut når du er 62 år. Utbetalingen må da skje over minimum 10 år. Alle som velger IPS må være komfortabel med det.

 – Fordelen er at pengene faktisk går til det du sparer til. Du skatter ikke av avkastningen underveis og du slipper å betale formueskatt for det oppsparte beløpet. Klarer du å spare pengene du får igjen på skatten i tillegg, blir det enda mer til å gjøre akkurat det du har lyst til når du blir pensjonist.

Hva får du utbetalt i pensjon?

Pensjonskalkulatoren vår viser deg enkelt hvor mye du får utbetalt i pensjon. En 40 åring som jobber i det offentlige og tjener 500.000 kroner i året vil få utbetalt 287 000 kroner i pensjon. Er det tilstrekkelig til å gjøre alt du har lyst til å gjøre når du blir pensjonist?

– Det er en helt annen aktivitet blant pensjonister nå enn det var før. Alle pensjonister går ikke på ringleik og drikker kaffe i pensjonistforeningen lenger. Mange er i Syden og nyter livet, sier Morten. Han ivrer derfor etter å hjelpe kundene til å starte sparingen tidlig nok.

Når bør du starte sparing til pensjon?

– Jo før jo bedre, men mange synes det er fint å begynne når de er mellom 40 og 50 år. Da har kanskje ungene begynt å flytte ut og økonomien er mer ordnet. Det er heller ikke mer enn rundt 20 år til du kan gå av med pensjon. Derfor er det et gunstig tidspunkt å begynne å spare, mener han.

Lønner seg å starte tidlig

Det krever mindre summer om du starter å spare tidlig, og det blir dyrere dess lengre du venter. For hvert tiende år som går, må du som regel tredoble sparingen for å nå samme sum. 
Det betyr at om du setter av 300 kroner i måneden fra du er 30 år, må du forvente å sette av 900 kroner i måneden fra du er 40 år for å spare opp like mye til du pensjonerer deg.

Renteeffekten blir også større når du begynner tidlig, slik at du må spare mindre penger totalt sett. Men det er lønnsomt å spare, uansett alder.  Det enkleste er å spare litt hver måned. Da blir det også lettere å spare hele maksbeløpet for IPS på 15 000 kroner (tidligere 40 000 kr) i året. 

Mange sparemuligheter

Ikke alle er ønsker å låse sparepengene til de nærmer deg pensjonsalder. Da finnes det andre gode sparemuligheter enn IPS. Ta kontakt med oss i banken, så finner vi sammen en ordning som passer deg og din situasjon, sier Morten.

Kom i gang med IPS

  • Få 22 % skattefradrag på sparebeløpet
  • Sparer du 15 000 kroner i løpet av året, får du 3 300 kroner igjen på skatten samme år
  • Hele sparebeløpet er fritatt for formueskatt

Marthe Rekdalsbakken

Publisert 3. jan. 2022

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.