alt

Av og til er det greit å være lat

Da koronakrisen satte inn for fullt og børsene ble blodrøde, var det mange som reagerte med å selge fondsbeholdningen sin. Men visste du at de som ikke gjorde noe som helst, har høyere avkastning på fondssparingen sin i dag? Hva kan vi lære av det?

I slutten av februar og mars var det store bevegelser på verdens børser. Stort sett gikk det nedover - det var «blodrødt», og dystre nyhetsoppslag om hvor galt det kom til å gå preget mediene.

– Mange ble engstelige og solgte fondene sine, noe som er en naturlig reaksjon. Ingen liker at sparepengene synker dramatisk i verdi, og de fleste ønsker å sikre gevinsten de har hatt, sier Morten Oehme, leder for Sparing og plassering i Sparebanken Vest.

Planen som gikk i vasken

Han har snakket med flere investorer som solgte fondene sine tidlig, klappet seg selv på skulderen og konkluderte med at dette var helt riktig å gjøre. Noen trakk også konklusjonen at «fond er ikke for meg».  Andre igjen planla å kjøpe seg inn igjen i markedet på et billigere tidspunkt for å dra nytte av en fin oppgang.

– Dessverre er det ikke alle som klarer å gjennomføre planen om å kjøpe seg inn igjen. Man blir ofte «sittende på gjerde» med pengene og se på hva som skjer i markedet, uten å «gå inn igjen», forteller Oehme

Mange satt på sidelinjen av en historisk børsoppgang

Nyhetsoppslagene så fremdeles elendige ut i mars, men mot slutten av måneden begynte det å skje noe. Midt i kaoset av hytteforbud, hjemmekontor, tømte matvarebutikker og folketomme kjøpesentre, begynte børsene å stige, rundt den 23 mars. Dette var det mange som ikke fikk med seg.  

– Børsene var fremdeles urolige og det var store bevegelser, men trenden var nå oppover og positiv, forteller Oehme.

I turbulente tider er det imidlertid lett å tenke at «jeg vil vente litt for å se hvordan dette kommer til å gå.» Og for hver dag som markedet stiger, er gjerne tonen at «det skal ned igjen, og da skal jeg kjøpe meg inn igjen».

– Og de dagene hvor markedet falt – ja, da var tonen gjerne; «det skal nok falle mer og det er usikkert der ute – jeg avventer». Resultatet ble dermed at mange ble sittende på sidelinjen av en børsoppgang det er få av i historien.

Børsene har hentet inn hele fallet

Vi kan selvsagt ikke si at koronakrisen er over, men aksjemarkedene har i prinsippet steget i en rett linje oppover fra 23. mars.

Fredag 28. august ble det klart at verdens aksjemarkeder har hentet inn hele koronafallet fra mars. Verdensindeksen MSCI ACWI, som består av store og mellomstore børsnoterte selskaper i 23 industriland og 26 fremvoksende markeder, steg da til ny rekordnotering.

– Det er riktig nok store forskjeller når det gjelder hvilke sektorer som har steget og hvilke som ikke har gjort det. For eksempel er energisektoren fremdeles i kraftig negativt terreng og det samme er bank og finans, mens de store «vinnerne» er IT-sektoren. 

Belønning til de late og deg med spareavtale

– Min hypotese er likevel at de kundene som var «late» og ikke gjorde noe når koronakrisen satte inn for fullt, er mer fornøyd med sin fondsplassering. De har bedre avkastning enn alle som solgte seg ut i starten av krisen og ikke har fått kjøpt seg inn igjen.

– Har du i tillegg vært så smart at du har hatt en spareavtale, slik at du har kjøpt billige andeler i mars og april. Ja, da har du «skutt gullfuglen», mener Morten.

Lærdom: Hold deg til spareplanen

Vår anbefaling på generell basis er å være tro mot spareplanen, beholde spareavtalene og heller øke sparebeløpet når markedene er som «rødest». På lang sikt vil dette gi deg den absolutt beste avkastningen. 

 Så – om vi skulle få en ny krise, så vet du nå at det er greit å være «lat» og ikke gjøre noe med fondssparingen din når det stormer som verst.

– Du kan rett og slett ta livet med ro, gjør det du normalt gjør og la verden gå sin gang. Tenk på at du for en gang skyld har lov til å gjøre ingenting, oppfordrer Morten.

Det er raskt og enkelt å starte fast sparing i fond.

Finn sparepakken som passer for deg her

Fondssparing lønner seg på sikt

Prøv sparekalkulator

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

915 05555

Åpent mandag til søndag 07 - 23.

sendEpost

Skriv til oss

Vi svarer så snart vi kan, normalt innen 2 dager.

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.