Bedrift
Farge

Hva er egenkapital?

Egenkapital er pengene man ikke låner av banken, men det man selv har å bidra med. Normalt er kravet til egenkapital minst 15 % av kjøpesummen på boligen.

Hvordan få 15 % egenkapital?

Egen sparing

Er du under 34 år anbefaler vi deg å spare i BSU - Boligsparing for unge - og at du setter opp en fast spareavtale slik at du får fremdrift på sparingen din.

Få/låne av familie

Foreldre eller annen familie kan gi penger i form av gave eller forskudd på arv. Ved å låne penger fra familie står man fritt til å avtale vilkår, men det kan få skattekonsekvenser. Husk å oppgi lånet i begge partes selvangivelse.

Realkausjon

Med realkausjon lånes de siste 15 % med pant i for eksempel foreldres bolig. Metoden har noen ulemper. Snakk derfor med oss før du legger forslaget på stuebordet til foreldrene dine.

Ofte stilte spørsmål om egenkapital

Ja, hvis du kan få pant i noen andre sin bolig (typisk foreldre) eller kan vise til et spesielt godt overskudd. Startlån har ingen betydning i forhold til 15 % kravet.


Man må ha fylt 13 år for å opprette en BSU, men det er likevel lurt å vente med å spare i BSU til du begynner å betale skatt, slik at du får utnyttet skattefordelen. Du kan spare og kreve skattefradrag til og med det året du fyller 33 år, eller til du begynner å bruke de oppsparte midlene.

Du kan spare inntil 25.000,- pr. år. Total sparing kan ikke overstige 300.000,- pluss renter.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring 915 05555

Åpent man-søn 07-23

Ring oss

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor