Hopp til hovedinnholdet
Bli kunde
Venner ved spisebord som ser på PC

Drømmer du om å eie din egen bolig?

Hva skal til for å få det første boliglånet?

Rådgiver Kristine Helene Steiner tar deg gjennom det aller viktigste banken ser etter når du søker boliglån.

 - Det finnes ikke én enkel fasit for vurdering av boliglånssøknader. Alle situasjoner er forskjellig, og vil derfor vurderes forskjellig!

Her er noe av det banken ser etter:

Egenkapital

Boliglånsforskriften fra Finanstilsynet sier at bankene må kreve minst 15% i egenkapital ved kjøp av bolig. Egenkapital er helt enkelt penger du har spart opp selv, som for eksempel ved hjelp av BSU.

- For mange kan det gjerne være en utfordring å spare opp høy nok egenkapital, men da finnes det andre muligheter, sier Kristine. 

Kausjonist og medlånetaker

Det er mulig å låne mer enn 85 % av boligens verdi dersom du har foreldre eller andre som kan stille som kausjonister. Det betyr at banken tar tilleggsikkerhet i foreldrene dine sin bolig for den summen du mangler i egenkapital.

- Det kan ofte være lettere å kjøpe sammen med noen andre, sier Kristine. Enten du kjøper bolig sammen med kjæresten, venner eller får hjelp av noen i familien. Da deler dere på kostnadene, og med flere inntekter får man som regel høyere boliglån.

Kristine Helene Steiner, rådgiver i Sparebanken Vest
Kristine Helene Steiner, rådgiver i Sparebanken Vest

Betalingsevne

Det er viktig å ha en trygg økonomi, både nå og i fremtiden. Når banken ser på din betalingsevne betyr det at vi ser på hvor mye du har mulighet for å betale i lånekostnader, etter at alle andre faste kostnader er betalt.
Banken vil også ta høyde for at du har nok inntekt til å betale lånet dersom renten skulle øke med inntil 3 prosent.

- En viktig huskeregel er at du ikke kan ha samlet gjeld på mer enn fem ganger brutto inntekt. Ta en prat med oss, så hjelper vi deg med å få oversikt over økonomien
- Kristine Helene Steiner, rådgiver i Sparebanken Vest

Det mange gjerne ikke er klar over, er at samlet gjeld inkluderer all gjeld du har; enten det er billån, studielån, forbrukslån eller kredittkort, avslutter Kristine. 

Andre ting å tenke på?
  • Hvis du har BSU-konto i banken og du ikke har fylt den helt opp når du skal søke lån, kan du noen tilfeller la beløpet stå slik at du kan spare videre. 
  • I tillegg til egenkapital må du dekke omkostninger for boligkjøpet. Det kan være statlige gebyrer, avgifter eller eierkostnader. Hvis du kjøper selveierbolig må du betale 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, men ved kjøp av andelsbolig trenger du ikke det og kan slippe unna med langt lavere omkostninger. 
  • Husk å ha finansieringsbeviset i orden før du begynner å scrolle på Finn! Boligjakten blir langt mer realistisk, og du er helt klar dersom drømmeboligen skulle dukke opp. 

Tenker du på å kjøpe din første bolig?

  • Ekstra gode betingelser for deg som skal søke ditt første boliglån
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor
  • En rådgiver hjelper deg hele veien 

Maiken Johannesen

Publisert 24. feb. 2023

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.