Bli kunde
Søk Boliglån for unge i Sparebanken Vest

Drømmer du om å eie din egen bolig?

Hva skal til for å få det første boliglånet?

Rådgiver Maiken Johannesen tar deg gjennom det aller viktigste banken ser etter når du søker boliglån.

 - Det finnes ikke én enkel fasit for vurdering av boliglånssøknader. Alle situasjoner er forskjellig, og vil derfor vurderes forskjellig! Det positive er at de aller fleste med gjennomsnittlig inntekt kan få boliglån, sier rådgiver Maiken Johannesen. 

Her er noe av det banken ser etter:

Betalingsevne

Det er viktig å ha en trygg økonomi, både nå og i fremtiden. Derfor vil banken vurdere betalingsevnen din ved å ta høyde for at du har tilstrekkelig inntekt til å betale lånet dersom renten skulle øke med hele 5 prosent.

Når banken ser på din betalingsevne, betyr det at vi ser på hvor mye du har mulighet å betale i lånekostnader, etter at alle andre faste kostnader er betalt. Ved vurdering av betalingsevne henter banken inn de tre siste lønnslippene dine og siste års godkjente skattemelding. 

- En viktig huskeregel er at du ikke kan ha samlet gjeld på mer enn fem ganger brutto inntekt. Ta en prat med oss, så hjelper vi deg med å få oversikt over økonomien, oppfordrer Maiken.

Det mange gjerne ikke er klar over, er at samlet gjeld inkluderer all gjeld du har; enten det er billån, studielån, forbrukslån eller kredittkort.

- Alt dette må banken ta hensyn til ved en vurdering av din betalingsevne.
 
Er stabil inntekt et krav? 
Når betjeningsevnen din vurderes, er det ingen fasit som er lik for alle kunder. Her tar banken hensyn til både historikk og inntektspotensial.

- Er du student vil banken vurdere risiko ut ifra omstendighetene. Blant annet ser vi på hvor lenge du har igjen av studietiden, om du har fått jobb etter endt studie, eller om du har en deltidsjobb på siden.

Sikkerhet

Boliglånsforskriften fra Finanstilsynet sier at banken skal kreve minst 15 % i egenkapital når du skal kjøpe deg bolig, det vil si at du maksimalt kan låne 85 % av det boligen koster. Egenkapital er helt enkelt penger du har spart opp selv, som for eksempel ved hjelp av BSU. For mange kan det gjerne være en utfordring å spare opp høy nok egenkapital, men da finnes det andre muligheter. 

- Vi oppfordrer til å søke om boliglån selv om du ikke innfrir alle kravene. Vi hjelper deg gjerne med å se på hvilke muligheter du har og hvordan du kan realisere boligdrømmen likevel.

Kausjonist 

Det er mulig å låne mer enn 85 % av boligens verdi dersom du har foreldre eller andre som kan stille som kausjonister. Det betyr at banken tar tilleggsikkerhet i foreldrene dine sin bolig for den summen du mangler i egenkapital.

- De blir da ansvarlige for den delen av lånet det er satt tilleggsikkerhet for. Det vil si at dersom du ikke har mulighet til å betale lånet ditt, må dine foreldre steppe inn.

Maiken Johannesen, rådgiver i Sparebanken Vest

Maiken Johannesen er rådgiver i banken og masterstudent ved HVL. Hun har hjulpet mange unge med lån til bolig. 

Medlåntaker

Det er ofte lettere å kjøpe sammen med noen andre; som for eksempel kjæreste, familie eller venner. Da deler dere på kostnadene, og med flere inntekter får man som regel et høyere boliglån. 

- Som ung boliglånskunde er vi glad for å kunne gi deg en gunstig rente. Dersom dere er to sammen om lånet, tar vi alltid utgangspunkt i alderen til den som er yngst når vi setter renten, presiserer Maiken 

Må du sprette BSU-en? 

Hvis du har BSU-konto i banken og den ikke er fylt opp når du søker lån, kan man i noen tilfeller la beløpet stå slik at du kan spare videre.

- Den teller likevel med som egenkapital! 

Er det andre ting å tenke på?

- Det mange gjerne glemmer er at i tillegg til egenkapital må man dekke omkostninger rundt boligkjøpet. Det kan være statlige gebyrer, avgifter eller eierkostnader. Hvor mye du må betale avhenger av om du kjøper en selveierbolig, eller en andelsbolig i borettslag, forklarer Maiken.

Kjøper du en selveierbolig må du betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Kjøper du andelsbolig slipper du dette, og omkostningene er betydelig lavere. 

Betalingsvilje 

Når du søker boliglån, vil banken hente inn kredittopplysninger. Disse opplysningene vil vise historiske tall for inntekt, gjeldsforhold og betalingsanmerkninger, hvis du har det. 

- Dersom du har betalingsproblemer er det lite sannsynlig at du får innvilget et boliglån, sier Maiken.

Hun legger til at det likevel er en sjanse dersom du viser til endring i atferd; det kan være dokumentasjon på at inkassogjeld er betalt og betalingsanmerkninger slettet. Har du i tillegg startet fast sparing sender det et positivt signal til banken.

- Ikke la en gammel, ubetalt regning legge lokk på boligdrømmen. Ser vi at du har skjerpet deg, og gjerne har startet fast sparing, er det gode tegn. Vi heier på deg!», avslutter Maiken. 

Tenker du på å kjøpe din første bolig?

  • Ekstra gode betingelser for deg som skal søke ditt første boliglån
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor
  • En rådgiver hjelper deg hele veien 

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.