Bli kunde
Rådgiver Petter Skarstein utenfor Jonnsvoll

Boliglån på 1-2-3

Å søke om boliglån i Sparebanken Vest har aldri vært enklere.
Det er travle dager for kunderådgiverne i Sparebanken Vest. Strømmen av kunder som ønsker å oppfylle boligdrømmen tar aldri slutt. Nå er det også veldig enkelt å søke om boliglån. 

– Vi gjør nesten hele jobben for kunden, dermed går søkeprosessen veldig raskt unna. De fleste får svar innen to timer, sier kunderådgiver Petter Ø. Skarstein i Sparebanken Vest. 

Gir samtykke 

Digitaliseringen av banktjenester har pågått lenge. Det har gjort det enkelt å dokumentere låneevnen til søkeren. Med et enkelt samtykke fra kunden er det fort gjort for bankens rådgivere å hente det de trenger. 

– Nå har vi tilgang til de seks siste lønnsslippene og skattemeldingen med en gang kunden gir oss nødvendig samtykke. Enklere blir det ikke, sier Skarstein og smiler. 

Det enkleste er å søke boliglån på nett 

– Her logger du enkelt inn med din bank ID og gir oss fullmakten vi trenger. Du kan også kontakte en av bankens kunderådgivere, ringe 915 05555 eller stikke innom et av våre kontorer.   

Før var prosessen mer omstendelig, minnes Skarstein. 

– Vi krevde vi å få tilsendt de tre siste lønnsslippene og fjorårets skattemelding. Det ble ofte mye styr for folk, og søknadsprosessen tok tid. 

 – Hva skal til for å få lån hos dere? 


 – Det handler som regel om tre ting: God betalingsevne, god betalingsvilje og sikkerhet. Det siste betyr at du stiller 15 prosent av boligens verdi i egenkapital, sier Skarstein og legger til: 

 – Men vi bruker selvfølgelig også skjønn. Det kan være flere forhold som spiller positivt inn for å få lån. Det kan handle om noe så enkelt som kundens betalingshistorikk og fremtidig inntekt. 

Rydd opp i egen økonomi 

Kunder som får avslag på boliglånsøknaden, trenger ikke å fortvile. De skal heller ta en samtale med en kunderådgiver, oppfordrer Skarstein. 

– Det er viktig å understreke av vi ikke moraliserer over folks gjeld og personlige økonomi. Vår oppgave er å veilede og gi råd, sier han og oppfordrer alle til å sjekke gjeldsregisteret:  

– Det mange ikke er klar over er at ubrukt kreditt blir regnet som gjeld og gir mindre låneevne. Mitt råd er å si opp kredittkort og se på annet forbruk. Trenger du for eksempel egen bil hvis du bor et sted med en bildeleordning? I tillegg oppfordrer jeg alltid til sparing, avslutter Skarstein. 

Vi hjelper deg med boliglånet

Ingen lån er like, vi finner det som passer deg.

  • Søk og få svar innen to timer
  • Få hjelp av en dyktig rådgiver
  • Enkelt å endre lånet når du trenger det

Sparebanken Vest

Publisert 7. jan. 2021