Boliglånskunde Anna viser tommel opp til rådgiveren sin i Sparebanken Vest

Lei av å leie, klar for å eie?

Slik kjøpte Anna (23) sin første leilighet

Tre timer etter at Anna leverte en lånesøknad til Sparebanken Vest var finansieringen i boks. I dag er hun fornøyd eier av sin første leilighet. Slik klarte hun det.

– Jeg har vokst opp i en familie med syv søsken og en mor og far som har helt grei økonomi, men ikke overflod på noen måte. Derfor har jeg alltid spart penger selv med tanke på fremtidig boligkjøp, sier Anna Melby. 

– Begynn med sparing tidlig

Den ferske Sparebanken Vest-kunden har hatt forskjellige jobber ved siden av skole og studier og betalt for ting selv i oppveksten. Du får et annet forhold til penger når du jobber for de selv, mener hun. 

– Det er lurt å begynne med sparing tidlig, hvis ikke har du ikke sjans på boligmarkedet senere, sier Anna, som snart får nøklene til sin nye toroms-leilighet på Laksevåg i Bergen.
Selv har hun spart månedlig – både i fond og på sparekonto. BSU-kontoen har hun fremdeles – målet er å fylle den opp før hun fyller 33 år og bruke ved neste boligkjøp. 

Vil du opprette en BSU-konto? Slik gjør det

– Sett opp budsjett og gå på prisjakt

– Du må jo leve litt billig og være tøff i prioriteringene hvis du skal klare å sette av penger til sparing hver måned. Da er det viktig med et budsjett som gjør at du får kontroll på forbruket ditt, sier Anna. 

Hun gjør grundig research før hun går til innkjøp av noe. 

– Jeg sammenligner priser på mat, klær og andre produkter og bruker apper og nettsider mye for å følge med på gode tilbud, sier hun.

Personlig økonomi blir en del av læreplanen i videregående skole fra 2020. På tide, mener Anna. Selv lærte hun ingenting om dette på skolen.

– Det bør ikke være sånn at det er opp til hver og en å finne ut av hvordan man setter opp budsjett, får lån og skaffer forsikringer. Det er altfor viktig til det.

Leiekostnader kunne ha vært egenkapital

Den ferske boligeieren kom tilbake fra studier i finans og tysk i USA i vår. I høst gikk turen fra hjembygda i Valdres til masterstudier ved Universitetet i Bergen. Målet var å kjøpet bolig slik at hun, for å slippe å «kaste bort penger» på å leie.

– Tenk på alle de hundre tusen du sparer på å ikke betale leie! Det er penger som kunne ha blitt til egenkapital når du skal kjøpe ny bolig igjen senere, sier hun.
Hvis du er under 34 år,kan du få boliglån med ekstra gunstige betingelser hos oss.

– Det er lurt å begynne med sparing tidlig, hvis ikke har du ikke sjans på boligmarkedet senere.
- Anna Melby

– En personlig rådgiver som kjenner meg 

Anna begynte prosessen med å skaffe finansieringsbevis tidlig. Det tok nesten et halvt år før det var i boks.

– Jeg har vært innom fire-fem banker, inkludert den banken jeg har hatt hele livet, men de var trege med å komme tilbake. I Sparebanken Vest var det ordnet på et blunk. Jeg trodde først ikke på det! sier Anna.

Det har stor verdi å ha sin egen rådgiver som kjenner både økonomien og bakgrunnen min, mener Anna.

 – Det er skaper trygghet – jeg vet at jeg kan ringe Maren og få hjelp til det jeg trenger. Vi har gjensidig tillit og det er viktig den dagen jeg for eksempel skal kjøpe ny bolig igjen. 
iPhone viser Min rådgiver i mobilbanken
I  mobilbanken kan du enkelt avtale et møte med rådgiveren din. Du velger tid og sted selv. 

– Kundeutbytte gjør at jeg føler meg verdsatt

Muligheten til å få kundeutbytte, var også med på å gjøre valget av bank enklere. 

– Det er flott å kjenne på at du blir verdsatt som kunde og at banken faktisk gir tilbake til meg når det går bra. Dette, og det betydelige arbeidet som Sparebanken Vest gjør ved å støtte prosjekter og lokalmiljø på Vestlandet, gir meg en god følelse av å være kunde her, sier Anna.

– Mobilbanken er oversiktlig og enkel å bruke
Noe av det første Anna gjorde da boliglånet var i boks, var å overføre penger og lønnsinnbetalingen til sin nye Sparebanken Vest-konto. Etter hvert som hun bruker kortet og kontoen, får hun fullstendig oversikt over forbruket sitt i Min Økonomi.

– Enkle digitale tjenester er utrolig viktig for meg. Mobilbanken er oversiktlig, den viser historikken godt, det er enkelt å starte sparing i fond og det er tydelig hvordan og hvem jeg kan kontakte for å få mer hjelp, sier Anna.

Flytter snart i ny leilighet

Anna er i dag lykkelig eier av en leilighet på Laksevåg. 

– Den falt i smak med en gang. Den er romslig med åpen kjøkkenløsning, den har terrasse og det tar bare en halvtime å gå til byen. Fellesgjelden i borettslaget er snart nedbetalt også, det er veldig betryggende, sier hun. 

Valdres-jenta ser for seg å bli i Bergen

– Her er det mange spennende jobber, broren min og hans forlovede bor her fra før, også er jeg ikke noen Oslo-person, sier hun med et smil.

Tenker du på å kjøpe din første bolig?

  • Ekstra gode betingelser for deg som skal søke ditt første boliglån
  • Snakk med oss på chat, telefon eller i kontor
  • En rådgiver hjelper deg hele veien