Bli kunde

Vergemål

Personer med sinnslidelse som demens eller alvorlig sykdom vil på et tidspunkt i sykdomsutviklingen ha behov for hjelp til å ivareta interessene sine fullt ut. Det kan det oppnevnes verge til å styre økonomien, eller ta viktige beslutninger i personlige forhold. 

Vergemålsloven skiller mellom tre ulike ordninger som skal ivareta den enkeltes behov.

  • Fremtidsfullmakt –en skriftlig fullmakt som lar deg bestemme hvem som skal ivareta de personlige og økonomiske interessene dine i fremtiden, dersom du ikke klarer det selv. Framtidsfullmakt er en frivillig privat ordning. Det kan være et alternativ til eller komme i tillegg til vergemål.

  • Legalfullmakt – lar nære familiemedlemmer utføre dagligdagse gjøremål som en person ikke klarer å gjøre selv.  Legalfullmakten er begrenset til å gjelde praktiske økonomiske oppgaver i hverdagen.

  • Vergemål – en offentlig ordning for personer som ikke kan ivareta interessene sine selv. De som får oppnevnt en verge, vil få hjelp til gjøremålene de ikke er i stand til l å utføre selv, slik at de kan fungere på lik linje med andre personer i samfunnet.
     

Vergemål, legalfullmakt og fremtidsfullmakt

Dette lurer mange på

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.