Bedrift
Farge

Sterk kundeautentisering (SKA)

Ja! I Norge er ikke bruk av SKA noe nytt. De fleste av oss er godt vant med bruk av BankID signering, både i forbindelse med pålogginger til offentlige tjenester, signeringstjenester og i forbindelse med banktjenester som pålogging og bekreftelse av kjøp i nettbutikker. BankID tilfredsstiller SKA kravene (telefon + PIN/passord) og når du som kunde betaler med kortet i fysisk butikk, brukes PIN kode.

Les mer om BankID her
 
Den globale standarden som knytter bankene og brukerstedene sammen om SKA heter 3D Secure. Alle kort i banken er innrullert i 3D Secure. I de tilfellene hvor en nettbutikk eller vanlig butikk ikke oppfyller de nye kravene (det vil si deltar i 3D Secure standarden) kan betalingen bli avvist. 3D Secure betyr at du ved netthandel godkjenner kjøpet ved hjelp av både kortinformasjon og din BankID. 
SKA betyr i praksis at du som kunde identifiserer deg ved hjelp av to av tre følgende elementer:
1. Noe du har (eksempel telefon eller nettbrett).
2. Noe du er (eksempel ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk).
3. Noe du vet (eksempel PIN eller passord).
Betalinger i nettbutikker innenfor EU/EØS-området. Det betyr at nettbutikker må tilfredsstille tekniske kravene for å gjennomføre salg med SKA. Dersom nettbutikken ikke har oppdatert standeren til nye krav vil betalingen din bli avvist.  I vanlige butikker kan du fortsatt benytte din PIN-kode.
Hvis butikken tilbyr andre betalingsløsninger enn kort, som for eksempel faktura kan du velge dette. Alternativt så må du handle varen et annet sted, til nettbutikken har aktivert SKA standarden.
Blir betalingen din avvist så kan kravet til SKA være en av grunnene. Vi er lovpålagt å avvise betalinger fra nettbutikker som ikke benytter sikker kundeautentisering i betalingsprosessen.
Første januar 2021 vil det være et krav at alle kort- og appbetalinger i EU/EØS skal gjennomføres med sterk kundeautentisering (SKA). 

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor