Bedrift
Farge

PSD2

PSD2 er et betalingstjenestedirektiv som regulerer betalingstjenester i EU og EØS. I Norge trer direktivet i kraft fra 14. september 2019.

Det nye direktivet gjør at blir det mulig å samle kontoene dine fra alle banker på ett sted. Dermed det blir enklere for deg som forbruker å holde oversikt over egen økonomi. På sikt vil det også bli enklere og billigere å gjennomføre betalinger uten å bruke bankkort.

Har du flere spørsmål om PSD2 kan du lese mer hos Finans Norge

Ofte stilte spørsmål om PSD2

Det vil bli enklere og billigere å få gjennomført betalinger uten å bruke kort. Forbrukerne kan via nettjenester betale direkte fra sin betalingskonto.
Det vil også bli mulig å få samlet all kontoinformasjon om betalingskontoer kun på ett sted, på tvers av banker. Dette vil gjøre det enklere for forbrukerne å holde oversikt over egen økonomi. 
For å benytte seg av disse tjeneste må forbrukerne/bankkundene gi sitt samtykke til dette.
Hvis du ønsker å benytte slike tjenester, kan du gi et foretak som tilbyr dette tilgang til kontoen og fullmakt til å gjennomføre visse typer tjenester. Leverandøren kan da sjekke saldoen din, instruere banken til å gjennomføre en betaling på dine vegne, eller samle informasjon fra bankkontoene din for å gi deg en bedre oversikt. For at tilbydere av betalingstjenester skal få skal få tilgang til informasjonen, må du gi ditt samtykke. Det er ikke slik at kontoene din og informasjon om saldo og betalinger blir fritt tilgjengelig.
Nei. Du må ikke gi en tredjepart tilgang til kontoen din. PSD2 gir deg rett til å benytte tjenestene til en ny type leverandør gjennom å gi leverandøren tilgang til kontoen din. 
Hvis du samtykker, må du være bevisst på at du da gir tilgang til bankkontoen din.
Ingenting. De nye tilbyderne av betalingstjenester vil ikke ha tilgang til din konto uten ditt samtykke. Da kan de heller ikke tilby deg sine tjenester.

Banken din vil kun overføre opplysninger til en tredjepart etter at du har gitt ditt samtykke og det kan kun overføres til den bestemte aktøren. Tredjepartsaktøren kan kun bruke informasjonen til de formål du har godkjent. Tredjepartsaktøren må selvfølgelig også følge persondataregelverket.

Du har frem til nå kunnet se betalingskontoer fra Sbanken og Sparebanken Sogn og Fjordene. Dette har vært en pilot som vi nå tar ned, men i løpet av høsten kommer løsningen tilbake, og da med mulighet for å se betalingskontoer fra alle banker i Norge

Hittil har dette vært mulig i Sparebanken Sogn og Fjordane og Sbanken, men dette vil nå være mulig i alle banker som implementerer en slik PSD2-løsning, samt andre tredjeparter som er godkjent av Finanstilsynet. Det gjøres imidlertid bare dersom du som kunde spesifikt samtykker til det.

I løpet av høsten vil du kunne overføre til og fra betalingskontoer i andre banker som du har lagt til i vår nett- og mobilbank
Pilotløsningen har bare gitt mulighet for å se alle kontoer eller ingen, men i den oppdaterte løsningen som kommer i løpet av høsten vil man også kunne velge spesifikke kontoer man ønsker å vise.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor