Bedrift
Farge

Open banking

Ofte stilte spørsmål om open banking

Open banking refererer til muligheten for at en tredjepartsleverandør kan få tilgang til bankdata gjennom åpne APIer. På bakgrunn av dataene kan et selskap, som ikke nødvendigvis er bank, utvikle og levere nye applikasjoner og tjenester.

Som et resultat av open banking vil kunder, uavhengig av hvilken bank de er knyttet til, få større valgmuligheter når det kommer til valg applikasjoner og løsninger innen bank og finans.

Det har kommet et revidert betalingstjenestedirektiv, også kalt PSD2, fra EU som er en del av det norske lovverket. Dette pålegger norske banker å åpne sine APIer.

Formålet med PSD2 er å skape økt konkurranse og økt innovasjon innen banknæringen i EU og EØS området. PSD2 skal også styrke sikkerheten for nettbetalinger og tilgang til konto.

PSD2, eller betalingstjenestedirektivet er EUs direktiv som regulerer betalingstjenester i EUs indre marked. Siden Norge er medlem av EØS omfatter dette også Norge.
Nei, foreløpig kan du kun se saldoen på kontoene. Vi jobber med å få på plass flere funksjonaliteter som vil lanseres fortløpende.

Nei, foreløpig er det kun Sbanken og Sparebanken Sogn og Fjordane som inngår i dette samarbeidet.

Ja, dette er helt trygt. Det er innført sikkerhetskrav som skal redusere risikoen for svindel og beskytte dine data. Både banker og nye aktører vil være forpliktet til å ta i bruk autentiseringsmetoder som tilfredsstiller de kravene.

Det blir mulig å samle all kontoinformasjon om betalingskontoer kun på ett sted, på tvers av banker. Dette vil gjøre det enklere for deg som forbruker å holde oversikt over egen økonomi. På sikt vil det også bli enklere og billigere å gjennomføre betalinger uten å bruke bankkort.

I tillegg vil sikkerheten og forbrukerrettighetene bli ivaretatt på en god måte, også på tvers av landegrensene.

API er en forkortelse for "Application Program Interface", og er et programvaregrensesnitt som gjør det mulig for ulike applikasjoner å kommunisere med hverandre. Svært forenklet kan et API beskrives som en strukturert måte å overføre data fra et sted til et annet. Et åpent API betyr at et selskap gjør deler av deres data tilgjengelig for andre.
Nei, når du gir samtykke til en av bankene vil alle kontoene dine i den banken vises.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring 915 05555

Åpent man-søn 07-23.

Ring oss

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor