Hopp til hovedinnholdet
natur

Internasjonal skatterapportering 

Sparebanken Vest er pålagt å gi opplysninger til norske skattemyndigheter om kunder som er skattemessig bosatt i utlandet.

Som følge av at Norge har signert internasjonale avtaler om utveksling av formueopplysninger, FATCA og CRS, er Sparebanken Vest pålagt å gi opplysninger til norske skattemyndigheter om kunders skattemessige bosted. Norske skattemyndigheter rapporterer opplysningene videre til de respektive landene.


Hva er FATCA – avtalen? 

  • Norge har inngått avtale med USA for overholdelse av Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) om rapportering av informasjon om finansielle produkter for kunder skattemessig bosatt i USA til norske skattemyndigheter, som rapporterer opplysningene videre til skattemyndighetene i USA.

    Du regnes som skattemessig bosatt i USA hvis du: 
    er amerikansk statsborger (også ved dobbelt statsborgerskap)
  • er født i USA
  • er bosatt i USA
  • har oppholdstillatelse eller arbeidstillatelse (Green Card i USA) 

Hva er CRS – avtalen?

Common Reporting Standard (CRS) er et internasjonalt rammeverk fastsatt av OECD om automatisk utveksling av informasjon om kundens finansielle produkter mellom skattemyndigheter i ulike land. Mer enn 100 land har undertegnet avtalen, inkludert Norge og EU-landene.


Hva betyr skattemessig bosted? 

Hvert land har egne regler for hvordan skattemessig bosted fastsettes. Informasjon om reglene i de enkelte land finner du på OECD sine sider, www.oecd.org

Bor du i utlandet, vil du vanligvis være skattemessig bosatt i det landet du bor i. I Norge vil du anses skattemessig bosatt hvis du har oppholdt deg i landet i mer enn 183 dager i løpet av ett år, eller i mer enn 270 dager i løpet av tre år. Ved fast opphold i utlandet kan skattemessig bosted i Norge på nærmere vilkår opphøre. Dersom du er i tvil om hvor du er skattemessig bosatt, ber vi deg ta kontakt med skattemyndighetene i det aktuelle landet for å få avklart dette.

Sparebanken Vest kan ikke bistå med skatterådgivning og ber deg ta kontakt med skattemyndighetene dersom du har spørsmål knyttet til utfylling av egenerklæringen.

Ofte stilte spørsmål

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor