Bedrift
Farge

Du som skal søke boliglån

Ofte stilte spørsmål om boliglån:

Det avhenger av inntekten og økonomien din.

Prøv vår Boliglånkalkulator som gir deg en indikasjon. Vil du ha et mer nøyaktig svar, ta en prat med en av våre rådgivere!

Vi har en egen boliglånkalkulator for deg mellom 18 - og 33 år.

 

 

Du kan sende oss din lånesøknad fra nett. En rådgiver vil da raskt kontakte deg og kan gi deg et foreløpig svar.

Du kan også ringe oss på 915 05555 så hjelper vi deg eller setter opp en time med en dyktig rådgiver!

PS! Logger du inn i nettbanken og søker er dine personlige opplysninger allerede utfylt. 
Ja, hvis du kan få pant i noen andre sin bolig (typisk foreldre) eller kan vise til et spesielt godt overskudd. Startlån har ingen betydning i forhold til 15 % kravet.


Vi tar utgangspunkt i inntektene dine her og nå, men ser vi at lønnsutsiktene dine og økonomien din mest sannsynligvis vil øke, tar vi hensyn til det.
Ja, det er mulig. Men vi anbefaler aldri en boligselger å selge med forbehold om finansiering fordi dette medfører for stor risiko for selger. Du bør derfor ordne med med finansiering i forkant. 

Se våre prislister: Boliglån Boliglån for unge
Renten settes individuelt for hvert enkelt lån, og det er bankens vurdering av din økonomi som avgjør renten

En person som stiller boligen sin i pant som sikkerhet for et lån en annen tar. Ofte foreldre.
  • Siste lønnsslipp eller arbeidskontrakt dersom du nylig har fått ny jobb
  • Siste års selvangivelse
  • Oversikt over andre lån
  • Takst eller verdivurdering på eiendommen og eventuelt salgsoppgave/prospekt ved lån med sikkerhet i eiendom
  • Forsikringsdokumenter (liv og skade)
  • Eventuelt andre dokumenter som forteller oss noe om din økonomi
Vi trenger selvangivelse og de tre siste lønnslippene dine. Det fine er vi kan hente det automatisk på sekunder når du klikker OK i løsningen. Om du har fått en ny jobb, trenger vi arbeidskontrakten din. Den laster du enkelt opp underveis.
Vi trenger dokumentasjon på inntekt og økonomi. Derfor ber vi om selvangivelse og de tre siste lønnsslippene dine. (Eventuelt en arbeidskontrakt dersom du ikke har startet i jobb når du søker). 
Du kan enkelt søke om en verdivurdering fra Eiendomsmegler Vest her 
Du kan ikke søke om et lånebevis på nettet hvis du allerede eier en bolig. Men en rådgiver kan hjelpe deg. Er du kunde, kan du avtale et møte med en av våre flinke rådgivere her. Er du ikke kunde ennå, kan du avtale møte på et av våre kontor eller på telefon her.
Du kan søke om lånebevis når som helst. Med et lånebevis har du oversikt over hvor mye du kan kjøpe bolig for. Det er smart, uansett om du er på boligjakt nå eller ikke. Plutselig kan drømmeboligen dukke opp, og da er du klar til å by. 

Et lånebevis, eller finansieringsbevis, er en skriftlig bekreftelse på at du får lån og hvor mye du kan låne.

I møte med rådgiver får du:

  • Hjelp til å lage en oversikt over din økonomi
  • Utarbeidet et budsjett og en plan for å realisere boligdrømmen
  • Informasjon om kjøp av eiendom
  • Råd om forsikring ut fra din livssituasjon og økonomi 

Vi vurderer dette individuelt. Ser vi at det er et fast mønster i din lønnsutbetaling som viser at du tjener utover grunnlønn, vektlegges dette. Et eksempel er fast turnustillegg.

Ja. Vi hjelper deg med å finne ut hvordan og hvor mye du kan låne. Det er summene som teller, ikke om man er to eller alene om lånet.

Ja, nesten alle våre lån kan signeres elektronisk. Snakk med din rådgiver om dette gjelder ditt lån. 

De fleste med en gjennomsnittlig inntekt kan få boliglån. Avtal en prat med oss så hjelper vi deg!

Nominell rente er rentesatsen som betales på selve lånet. Effektiv rente er renteprosent inkludert alle omkostninger (tar også hensyn til antall betalingsterminer i året og lånets resterende nedbetalingstid).

Et annuitetslån betales med like store beløp hver termin, og beløpet er det samme hele nedbetalingstiden. Et serielån er et lån med lik størrelse på avdragene, men høyere rente i begynnelsen. Rentebelastningen avtar etter hvert som lånet minker. Serielån er billigst siden du betaler mer ned på lånet i starten. Annuitetslån er vanligst.


Velger du fastrente bindes renten til avtalt sats over en definert periode. Dette sikrer deg mot renteoppgang, men du risikerer å tape ved rentenedgang. Den flytende renten følger markedsrenten. Når fastrenten er lav velger mange å binde hele eller deler av lånet sitt. Fastrente gir deg også forutsigbarhet. Du kan velge å binde renten i 3, 5 eller 10 år.

Begge eller én av dere kan låne, men det vanligste er å låne sammen når man er to om boligkjøpet. Begge er like ansvarlige for lånet. Den lånet står på får rentefradraget. Annen fordeling må avtales med Skatteetaten.

Boliglån er en langsiktig greie. Kjøper du egen bolig går avdragene i din egen lomme, og du nyter godt av eventuell verdistigning. Hvis du har kortsiktig perspektiv er det greit å leie. Du er da mer fleksibel og tar mindre risiko, og kan for eksempel flytte når du vil.
Betyr at du ikke betaler ned på lånet, kun kostnadene ved å ha lån, altså rente og omkostninger. I Sparebanken Vest kan du ha avdragsfrihet på lån med belåningsgrad innenfor 60 % av verdien på boligen i inntil 10 år.

Renten bindes til avtalt sats over en definert periode. Dette sikrer deg mot renteoppgang, men du risikerer å tape ved rentenedgang.

Egenkapital er pengene (kapitalen) du kan stille med selv.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor