Bedrift
Farge

Vanlige spørsmål om bank og barn

Det er mye å sette seg inn i og ikke alltid like lett å vite hva man egentlig trenger av bank til de minste - og de litt større - i det daglige. Her har vi samlet de viktigste og vanligste spørsmålene vi opplever at våre kunder trenger svar på.


Hva lurer dere på?

Dersom begge foreldrene er kunder, kan du kan åpne konto til barnet ditt i nettbanken eller mobilbanken. Barnet kan imidlertid ikke disponere kontoen selv eller bestille bankkort før barnet har legitimert seg på et av våre kontor. 

Slik oppretter du kontoen i mobilbanken:

 • Logg inn i nettbanken eller mobilbanken
 • Gå til "Min familie" og velg "Legg til barn"
 • Opplysninger om barn du har foreldreansvar for hentes direkte fra Folkeregisteret
 • Legg til barnet du ønsker skal bli kunde
 • Begge foresatte må godkjenne at barnet blir kunde. En forespørsel sendes elektronisk til den andre forelderen
 • Når den andre forelderen har godkjent forespørselen, blir barnet registrert og får en konto automatisk

Dersom barnet skal ha bankkort og nettbank, må barnet legitimere seg i ett av kontorene våre sammen med foreldrene. Hvis ikke begge foresatte kan stille, må den som ikke er tilstede skrive fullmakt og legge ved kopi av eget pass. Barnets pass eller fødselsattest må også vises.

Finner du ikke fødselsattesten? Bestill nytt eksemplar via skatteetaten sine sider. De sender den til deg i løpet av noen få dager til din folkeregistrerte adresse.

 

 

De fleste barn kommer seg heldigvis gjennom oppveksten uten å rammes av store ulykker eller alvorlige sykdommer. Men for de som rammes kan de økonomiske konsekvensene bli store hvis barnet ikke har en forsikringsordning som dekker hendelsen. Barne- og ungdomsforsikringen til Frende er blant de aller beste.

Dersom barnet har legitmert hos oss, kan du bestille kort til barn under "Min familie" i nettbanken og mobilbanken. Velg Bestille kort under oversikten til barnet. Begge foresatte må godkjenne kortbestillingen. Når du har bestilt kortet, sendes en forespørsel til den andre forelderen. Så snart den er godkjent blir kortet bestilt.

Dersom du har opprettet konto til barnet i mobil- eller nettbanken og barnet ikke har legitimert seg, må du bestille kort til barnet i ett av kontorene våre. Minst én foresatt må være med i banken, ta eventuelt med fullmakt fra den andre. Husk å ta med pass som gyldig legitimasjon!

Du kan registrere barnet ditt som kunde under "Min familie" i nettbanken og mobilbanken.

Slik gjør du det:

 • Gå til "Min familie og velg "Legg til barn"
 • Opplysninger om barn du har foreldreansvar for hentes direkte fra Folkeregisteret
 • Legg til barnet du ønsker skal bli kunde
 • Begge foresatte må godkjenne at barnet blir kunde. En forespørsel sendes elektronisk til den andre forelderen
 • Når den andre forelderen har godkjent forespørselen blir barnet registrert og får automatisk en konto.

Barnet ditt kan også bli kunde i ett av kontorene våre. Ta med barnets fødselsattest. Hvis ikke både mor og far kan stille, må den som ikke er tilstede skrive fullmakt og legge ved kopi av eget pass.

Finner du ikke fødselsattesten? Bestill nytt eksemplar via skatteetaten sine sider. De sender den til deg i løpet av noen få dager til din folkeregistrerte adresse.

 

Barnet ditt aktiverer mobilbanken enkelt i egen nettbank. Hvis barnet ditt ikke har nettbank bestiller du det raskest under "Min familie" når du er innlogget i nettbanken eller mobilbanken. Merk at begge foresatte må godkjenne at det opprettes nettbank til barnet. Dere mottar begge SMS med lenke til en egen signeringsportal der dere godkjenner bestillingen.

Du bør ikke spare i BSU til barnet. Da går barnet ditt glipp av skattefradraget, og du kan heller ikke overføre skattefordelen til deg selv.

Dette er et spørsmål som ikke har et entydig og rett svar. Her er noen punkter som kan hjelpe deg til velge det som passer for deg og dere:

Fordelene med å spare i barnets navn er at penger ikke inngår i boet hvis foreldrene skilles eller dør. Barnets penger vil etter fylte 17 år ikke inngå i foreldrenes skattepliktige inntekt og formue. Ulemper med å spare i barnets navn er når barnets formue er større enn 2G. Da kan Fylkesmannen overta forvaltningen av pengene. Dette kan unngås ved å skrive et gavebrev eller testament hvor man skriver at barna i samråd med foreldrene skal råde over pengene. Send en kopi til Fylkesmannen.

Fordelen med å spare i eget navn er at du kan fritt disponere midlene, for eksempel velge når du vil overføre penger. Det begrenser ikke muligheten til stipend. Ulempen er at midlene inngår i boet ditt ved eventuell skilsmisse eller død. Ønsker du at gavepenger skal holdes utenfor, må dette spesifiseres i et gavebrev eller testament. 

Du ordner det raskest i mobilbanken ved å overføre direkte til barnets konto. Hvis barnet ditt er kunde i Sparebanken Vest er pengene tilgjengelig på sekundet!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor