Bedrift
Farge

Aksjesparekonto

Lurer du på noe om aksjesparekonto? Her finner du svarene.

Aksjesparekonto (ASK) er en konto hvor du kan samle alle dine aksjefond og aksjer for en gunstigere skattemessig håndtering. Hos oss er aksjesparekonto gratis.
I en aksjesparekonto kan du kjøpe og selge aksjer og aksjefond innen EØS uten å betale skatt på gevinster, så lenge gevinsten ikke tas ut av kontoen.  Uttak som overstiger beløpet du har satt inn på kontoen, regnes som skattepliktig inntekt.  

Eksempel: 
Du setter inn 50 000 kroner og får gevinst på 10 000 kroner. Det innbetalte beløpet på 50 000 kroner kan når som helst tas ut igjen uten at det utløser skatt. Dersom du ønsker det, kan du reinvestere gevinsten på 10 000 kroner i andre aksjefond eller aksjer innenfor i aksjesparekontoen.
 
Fordi det er skattemessig gunstigere for deg som langsiktig sparer i aksjefond.
Du får tilbud om å opprette aksjesparekonto når du kjøper aksjefond eller aksjer i nettbanken.
Ja, alle privatpersoner kan ha aksjesparekonto.
Nei, det koster ikke noe å ha en aksjesparekonto.

Nei, du slipper ikke unna skatten med en aksjesparekonto, men poenget er at du kan utsette den. Du kan fritt kjøpe, selge og bytte fond så lenge du beholder pengene inne på aksjesparekontoen.

Du kan også ta ut innskutt beløp (kostpris) og la gevinsten stå, uten å betale skatt. Du blir skattlagt når du gjør uttak som overstiger innskutt beløp.

Dersom du er Norne-handelskunde, kan du opprette aksjesparekonto via «Sparing» og «Aksjehandel» i nettbanken. Dersom du ikke er kunde hos Norne, kan du bestille aksjesparekonto under «Sparing» og «VPS Verdipapirtjenester». Du kan også opprette aksjesparekonto direkte hos Norne.
Aksjesparekontoen vises ikke som en egen konto i nettbanken. Du kan se hvilke fond du har i aksjesparekontoen, og hvilke som ikke er der, under «Sparing» og «Fondshandel» i nettbanken. Fondene i aksjesparekontoen er merket med ASK.
Ja, du kan ha flere aksjesparekontoer hos oss. Vi anbefaler ett per barn dersom du sparer for dem i eget navn. Du kan også ha aksjesparekonto hos andre banker og forvaltere samtidig.
Ja, fristen for å flytte fond inn til en aksjesparekonto uten å betale skatt gikk ut i 2019. 

Du får ikke fradrag for tap i en aksjesparekonto før kontoen avsluttes. Derfor anbefaler vi ikke at du flytter over fond som har hatt negativ avkastning. De bør selges eller byttes i andre fond før du flytter dem.

Har du hatt store tap på sparingen din og melder din interesse for å opprette en aksjesparekonto, vil vi ta kontakt med deg. Fondene med negativ avkastning blir ikke flyttet over til aksjesparekontoen automatisk. 

Vi anbefaler ikke å flytte fondsposisjoner som er mer enn 3000 kroner i minus over i en aksjesparekonto, da disse er gunstigere å realisere utenfor en aksjesparekonto.

ASK er en skatteordning, mens VPS er forkortelse for verdipapirsentralen som tilbyr blant annet kontoer for oppbevaring av aksjer og fond.
På en aksjesparekonto hos oss kan du ha aksjefond  innenfor EØS med minst 80 % aksjeandel. Har du enkeltaksjer, kan du åpne aksjesparekonto hos Norne

Ja det kan man. Arv- og gaveoverførsler utløser ikke skatteplikt, og skatt betales først når arving/mottaker innløser beholdningen.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor