Bedrift
Farge
Er barnet ditt klart for å få eget kort?

Smarte foreldre!

Nettbank. Mobilbank. Netthandel og kontaktløs betaling. Nesten ingen bruker kontanter lenger. Vårt forhold til penger og bank er i endring. Hva må vi ta hensyn til når vi rådgir våre barn? Hvordan være smarte foreldre? 


For å hjelpe foreldre til å få lære barnet gode penge- og kortvaner, ansvarsfølelse og økonomisk kontroll har vi laget en liten sjekkliste over temaer vi oppfordrer foreldre å gå gjennom før kortet tas i bruk.

Kjøreregler for foreldre når barnet får sitt første bankkort

Er barnet ditt klar for å ha eget bankkort?
Er barnet ditt modent og ansvarsfull nok til å få bankkort? Barn er ulike. Mens noen er modne nok når de er 7 år, må andre først bli tenåring. Søsken er også forskjellige. Ikke lov lillebror kort ved samme alder fordi storesøster fikk da hun var 10 år. Vurdér ditt barns utvikling.

Hva er penger?
Siden kontanter ikke lenger er like mye i bruk, er barnet nødt til å lære seg den abstrakte verdien av penger og ikke bare ved å ha kontanter i hånden. Snakk gjerne om hvor mye ting koster og illustrer forskjellen mellom rimeligere og dyrere ting. Hvor mye koster ting vi må ha hver dag (eksempelvis brød til matpakken) og hva koster ting vi ønsker oss og som vi må spare til (eksempelvis en ny sykkel).

Bankkonto - hva er det?
Begynn gjerne med å introdusere barnet for hva en bankkonto er. Skill mellom brukskonto og sparekonto. Vis dem også gjerne en kontoutskrift og hvordan man kan se transaksjoner og overføringer mellom kontoer i din egen nettbank eller mobilbank. Barnet må forstå hvordan penger kommer inn og går ut fra både en konto og et kort.

Sparing
Når dere bestiller kort for barnet, sørg for at det da også har en bruks- og sparekonto selv, slik at det kan overføre de positive sparevanene deres til seg selv. Er barnet klar for det bør det også ha sin egen nettbank.

Lære seg PIN-koden
Tror du barnet er ansvarsfullt nok til å lære seg PIN-koden utenat og oppbevare den for seg selv? Test gjerne ut om barnet klarer å holde en slik hemmelighet for seg selv.

Oversikt og kontroll i egen mobil og nettbank
Som forelder har du automatisk innsyn i barnets konto gjennom nettbank og mobilbank. Det hjelper deg til å holde deg oppdatert på både hvor mye barnet bruker kortet og hvor det bruker det. Det er en trygghet for deg. Samtidig blir det mye enklere for deg å overføre penger til barnet.

Regler for kortbruk
Selv om bankkort til unge under 18 år ikke kan overtrekkes, og har strengere rammer for maksimale uttak, anbefales likevel klare regler for hva pengene på kortet kan brukes til. Lag også gjerne egne regler sammen for hva som er øvre grense for hvor mye barnet kan kjøpe for på egenhånd uten å måtte konferere med dere voksne i forkant.

Hvilket kort er riktig for mitt barn?
Det finnes ulike korttyper. Noen tillater netthandel, andre ikke. Her må du som forelder ha et bevisst forhold til den korttypen barnet har. 

Å miste kortet
Snakk med barnet om hva det må gjøre dersom det mister kortet. At da må både banken og foreldre informeres.

Smarte foreldre. Smarte unge.

Visa Smart Ung

Nettbank for unge

Kortvettreglene

Ring oss - 915 05555

Åpent man-søn 07-23.

Våre kontorer

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send e-post