Bedrift
Farge
Er barnet ditt klart for å få eget kort?

Smarte foreldre!

Nettbank. Mobilbank. Netthandel og kontaktløs betaling. Nesten ingen bruker kontanter lenger og forholdet vårt til penger og bank endrer seg raskt. Hva må vi ta hensyn til når vi gir råd til barna? Hvordan være smarte foreldre? 

For å hjelpe foreldre til å få lære barnet gode penge- og kortvaner, ansvarsfølelse og økonomisk kontroll har vi laget en liten sjekkliste over viktige temaer. Vi oppfordrer alle foreldre å gå gjennom disse når barnet skal få sitt eget bankkort.

Kjøreregler for foreldre når barnet får sitt første bankkort

Er barnet ditt klar for å ha eget bankkort?
Er barnet ditt modent og ansvarsfull nok til å få bankkort? Barn er ulike. Mens noen er modne nok når de er 7 år, må andre først bli tenåring. Søsken er også forskjellige. Vi anbefaler defror ikke at du lover lillebror kort ved samme alder fordi storesøster fikk da hun var 10 år.

Hva er penger?
Siden kontanter ikke lenger er like mye i bruk, er barnet nødt til å lære seg den abstrakte verdien av penger. Snakk gjerne om hvor mye ting koster og illustrere forskjellen mellom rimeligere og dyrere ting. Hvor mye koster ting vi må ha hver dag (som brød og eple til matpakken) og hva koster ting vi ønsker oss og som vi må spare til (for eksempel en ny sykkel).

Bankkonto - hva er det?
Begynn gjerne med å introdusere barnet for hva en bankkonto er. Skill mellom brukskonto og sparekonto. Vis dem også gjerne en kontooversikt og hvordan du kan se transaksjoner og overføringer mellom kontoer i din egen nettbank eller mobilbank. Barnet må forstå hvordan penger kommer inn og går ut fra både en konto og et kort.

Sparing
Når dere bestiller kort til barnet, sørg for at det også har en brukskonto og en sparekonto selv. Det er et godt utgangspunkt for å lære barnet gode sparevaner. Noen barn er også moden nok til å ha sin egen nettbank.

Lære seg PIN-koden
Er barnet ansvarsfullt nok til å lære seg PIN-koden utenat og oppbevare den for seg selv? Test gjerne ut om barnet klarer å holde en slik hemmelighet for seg selv.

Oversikt og kontroll i egen mobil og nettbank
Som forelder ser du automatisk kontoene til barna i din egen nettbank og mobilbank. Det hjelper deg til å holde deg oppdatert på både hvor mye barnet bruker kortet og hvor det bruker det. Det er en trygghet for deg. Samtidig blir det mye enklere for deg å overføre penger til barnet.

Regler for kortbruk
Selv om bankkort til unge under 18 år ikke kan overtrekkes, og har strengere rammer for maksimale uttak, anbefaler vi å ha klare regler for hva pengene på kortet kan brukes til. Lag også gjerne egne regler sammen for hva som er øvre grense for hvor mye barnet kan kjøpe for på egenhånd, uten å måtte avtale med dere voksne i forkant.

Hvilket kort er riktig for mitt barn?
Det finnes ulike korttyper. Noen tillater netthandel, andre ikke. Her må du som forelder ha et bevisst forhold til den korttypen barnet har. 

Å miste kortet
Snakk med barnet om hva det må gjøre dersom kortet forsvinner. At da må både banken og foreldre informeres.

Smarte foreldre. Smarte unge.

Visa Smart Ung

Nettbank for unge

Kortvettreglene

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor