sjø

Nordmenn på sjøen

Du er ikke alene på sjøen i sommer

Mange planlegger båtferie langs norskekysten i år, som i fjor. Flere båter gir dessverre flere skader, men slik unngår du ulykkene i sommer.

Frende Forsikring forteller at mange nordmenn koste seg på sjøen i fjor og her er de hyppigste skadetypene de så: 

  • Skade på motor/skrog 
  • Synking 
  • Redning
  • Maskinskade 
  • Tyveri av båt 

- Vi ser klart flest skader fra juni til august. I fjor ga fint junivær og norgesferie en stort oppsving i antallet solgte båter. Det ga også et hopp i antallet grunnstøtinger og motorhavarier. En av hovedgrunnene til disse skadene er uerfarne båtførere med ny båt, sier fagsjef og båtekspert i Frende, Edmond Wold Gaulen. 

Tall fra Finans Norge viser at antallet båtskader økte med hele 25 prosent fra 2019 til 2020. Kostnadene etter båtskader passerte svimlende 600 millioner kroner. 

Slik unngår du grunnstøting

Grunnstøting er en skadetype vi ser mye av hvert eneste år. Disse gir en rekke skrog- og motorskader. Statens Kartverk anslår at det kan være så mange som 35 000 uoppdagede grunner i norske farvann. 

- Ferske båtførere uten mange års erfaring med kart og navigering bak seg kan fort få et uheldig møte med en av disse. Mange har heller ikke opparbeidet seg følelsen med når farten er for høy i gitte omgivelser, sier Wold Gaulen. 

Hvis du er fersk eller rusten bak båtrattet har fagsjefen vår en klar oppfordring. 

- Ta deg tid til opplæring. I trangere farvann, der uhell og grunnstøtinger gjerne skjer, holder det ikke med kartplotteren. Her bør du også kunne bruke papirkart, sier han. 

God planlegging

Før du reiser ut på båtferie bør du ta noen viktige avsjekker. 

- Planlegg hvor du skal, sørg for å ha tilstrekkelig med drivstoff og ta med godt med klær. Temperaturen på sjøen endrer seg fort. Ha med kart og gjør deg kjent med ruten du har valgt, spesielt når du skal ferdes i ukjent farvann. Du unngår da mest sannsynlig grunnstøting, sier han.  

- Og til slutt: Beregn god tid og nyt fine sommerdager og -kvelder på sjøen, sier Wold Gaulen. 

Kan bli en dyr fornøyelse

Mer enn 130 000 båter er uten forsikring i Norge. Det gjelder 45 prosent, men også større og dyrere båter er dårlig sikret, ifølge en tidligere Båtlivsundersøkelse fra Kongelig Norsk Båtforbund. Det kan få store økonomiske konsekvenser.

- Mange tror at ansvarsreglene er like for båt- og bilforsikring. Altså at hvis noen kjører på båten din mens den ligger i havnen så dekkes skaden fra skadevolders selskap. Men slik er det ikke for båt, sier Wold Gaulen.

Den som har skadet båten din må ha utvist uaktsomhet for at regningen havner hos ham. Har båtføreren vært uheldig, eller noe teknisk har sviktet, er det du som må betale. 

- Det kan bli dyrt, sier Edmond Wold Gaulen. 

Slik blir båtturen tryggere

  • Vær tålmodig med nye båtførere 
  • Vær ekstra oppmerksom hvis det er flere på sjøen enn vanlig
  • Husk alltid redningsvest 
  • Ikke bland alkohol og båtkjøring

Det lønner seg å være en frende

Derfor velger du Frende Forsikring

NorgesBesteMobilbank

Best på skadeoppgjør

Vi er der når du trenger oss mest. Frende er best på skadeoppgjør to år på rad.

radgiver

Inntil 17 % samlerabatt

Det lønner seg å samle flere forsikringer hos oss.

samfunnsutbytte

Flytt forsikringer

Vi flytter forsikringene for deg