Baby & småbarn

Med små barn i huset er det mye å tenke på. Og selv om ikke bank er det viktigste, melder spørsmålene seg tidlig; Bør jeg åpne konto til babyen min, hvor bør vi plassere dåpsgaver og andre pengegaver som barnet får? På sparekonto eller i fond? Og hva med barneforsikring?

Det første, og kanskje det vanligste bankbehovet man kjenner på når det gjelder de aller minste, er en god barnekonto med høy rente. Veldig mange ønsker også å tegne en barneforsikring.

Vanlige spørsmål om bank og barn

For å åpne konto til barnet ditt må du komme inn i banken. Hvis ikke begge foresatte kan stille, må den som ikke er tilstede skrive fullmakt og legge ved kopi av eget pass. Barnets fødselsattest må også vises. Finner du ikke fødselsattesten? Bestill nytt eksemplar via skatteetaten sine sider. De sender den til deg i løpet av noen få dager til din folkeregistrerte adresse.


 

Dette er et spørsmål som ikke har et entydig og rett svar. Her er noen punkter som kan hjelpe deg til velge det som passer for deg og dere:

Fordelene med å spare i barnets navn er at penger ikke inngår i boet hvis foreldrene skilles eller dør. Barnets penger vil etter fylte 17 år ikke inngå i foreldrenes skattepliktige inntekt og formue. Ulemper med å spare i barnets navn er når barnets formue er større enn 2G. Da kan Fylkesmannen overta forvaltningen av pengene. Dette kan unngås ved å skrive et gavebrev eller testament hvor man skriver at barna i samråd med foreldrene skal råde over pengene. Send en kopi til Fylkesmannen.

Fordelen med å spare i eget navn er at du kan fritt disponere midlene, for eksempel velge når du vil overføre penger. Det begrenser ikke muligheten til stipend. Ulempen er at midlene inngår i boet ditt ved eventuell skilsmisse eller død. Ønsker du at gavepenger skal holdes utenfor, må dette spesifiseres i et gavebrev eller testament. 

De fleste barn kommer seg heldigvis gjennom oppveksten uten å rammes av store ulykker eller alvorlige sykdommer. Men for de som rammes kan de økonomiske konsekvensene bli store hvis barnet ikke har en forsikringsordning som dekker hendelsen. Barne- og ungdomsforsikringen til Frende er blant de aller beste.

5 tips fra Marianne

Forbrukerøkonom og tobarnsmor

1. Start sparing på vegne av barnet. Ønsk dere sparegaver.

2. Har du og barnet de rette forsikringene?

3. Med baby følger også kostnader. Husk å ta det med i regnestykket.

4. Barn vokser fort. Kjøp brukt!

5. Lær barnet gode sparevaner fra de er små

Snakk med oss - 915 05555

Åpent man-søn 07-23.

Ring meg

Stikk innom

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send e-post