Hopp til hovedinnholdet
eiendom EMV

Eiendomsmegler Vest

Skal du kjøpe eller selge bolig?

Eiendomsmegler Vest har 27 kontorer på Vestlandet fylt med lokalkjente meglere som veileder deg gjennom hele salgsprosessen.

Tips til deg som skal selge bolig

 

1

Megler

En megler hos oss er en boligrådgiver som tar hånd om alt fra salgsstrategi, markedsføring til visning, bud og oppgjør.

Her kan du forvente å få en engasjert megler som tar initiativ, gir råd og tips, og er tilgjengelig for deg gjennom hele salgsprosessen.


Dette har vi lang erfaring med. Vi hjelper deg med å finne en lokalkjent megler som kjenner ditt nabolag og boligprisene lokalt, og som er best egnet til å finne kjøperne og gi deg en god pris på boligsalget ditt.


Start med å invitere hjem en megler til befaring og få en verdivurdering av boligen din. Megler vil da ta en grundig gjennomgang av boligen, tomten og nærområdet. Her gir megler deg også en gjennomgang av hvordan boligsalget gjennom­føres, tidsplan for annonsering og visning, og strategi for salget. Du får også tips og råd på hva som kan gjøres med boligen av oppussing og møblering slik at du får den beste presentasjonen av boligen.


Verdivurdering

Har du bolig i dag, bør du få en verdivurdering før du søker finansieringsbevis. Dette gir deg en oppdatert markedspris på din bolig.


Bestill verdivurdering i dag, den gir deg en oppdatert markedspris på din bolig.

2

Markedsføring

Zoom fra Eiendomsmegler Vest gjør dette. Enkelt og helt automatisk.

Når du skal selge bolig, ønsker du flest mulig på visning slik at du kan få best mulig pris. Da er det avgjørende å treffe de rette boligkjøperne, med rett innhold, til rett tid.


Som ledende eiendomsmegler på Vestlandet har vi et unikt datagrunnlag som gir oss de beste forutsetningene til å finne alle som er interessert i din bolig. Dette kombinert med kunnskap fra Google og Facebook gjør at vi finner de rette boligkjøperne og kan markedsføre boligen din der det gir best resultat.


Slik finner vi relevante boligkjøpere, som gir større sjans for flere budgivere - som til slutt gir bedre pris for deg.


Snakk med oss om Zoom. Presis og effektiv måte for markedsføring av bolig som gir resultat.

3

Visning

Selve dagen for visning er svært spennende og ofte avgjørende for hvor raskt du får solgt boligen og til hvilken pris.

Hvor mange kommer og liker de det de ser? På visning jobber megleren for å få inn og følge opp alle interessentene på beste måte. 


Megler vil være tilgjengelig for spørsmål til de som kommer og gi dem den beste presentasjonen av boligen. Du som eier og selger av boligen kan være til god hjelp på visningen.

4

Bud

Dagen etter visning er alltid spennende. Hvem legger inn bud, hva er beløpet og blir det en budkrig mellom flere budgivere?

I forbrukerforhold (når selger er forbruker) kan ikke megler formidle bud med kortere akseptfrist enn klokken 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Megler vil uansett kontakte alle som har vist interesse for boligen din og sørger for at alle blir informert om hva som skjer.


Megler holder deg underrettet under hele budprosessen, og jobber aktivt for å selge boligen. Alle våre meglere fører budlogg og budgivningen kan også følges på emvest.no.

5

Kontraktsmøte

Gratulerer med salg av boligen. Vi kan nå starte prosessen med å bytte eier på boligen din.

Og velkommen til kontraktsmøte. Vi kan nå starte prosessen med å bytte eier på boligen din. Megler vil invitere deg og boligkjøper til et felles kontraktsmøte for gjennomgang av kjøpekontrakten.


Kjøpekontrakten formaliserer den inngåtte avtalen, og tilrettelegger for eierskiftet av eiendommen. Kontraktsmøte er viktig for å ivareta begge parters interesser. Her diskuteres og forklares også saker som du og kjøper lurer på.


Det er viktig at all informasjon kommer inn i kontrakten, slik at en unngår tvister i etterkant. Kontrakten skal skape trygghet for både kjøper og selger. Kontrakten er også dokumentasjonen banken trenger for å utbetale lånet ditt.

6

Oppgjør

Siste fase av salgsprosessen er oppgjøret. Du som boligselger skal nå få overført pengene for salget. Vi har en egen oppgjørsavdeling som gjør dette.

Oppgjørsavdelingen sjekker at papirer blir utfylt, at de riktige stemplene er på plass og at pengene kommer når de skal. De skal sørge for at skjøtet tinglyses og at alle lån blir innfridd.


Oppgjørsavdelingen er ansvarlig for:

 • Å sørge for trygg overføring av penger mellom kjøper og selger.
 • Å sørge for at boligen er fri for heftelser - lån er innfridd, at kommunale utgifter, fellesutgifter, husleie er betalt, og eventuell andre heftelser er slettet, som boretter etc.
 • Tinglysing av nytt eierforhold

Gratulerer. Salget er nå gjennomført.


Du sender så overtagelsesprotokollen til megler så snart som mulig, og prosessen med tinglysning og oppgjør igangsettes.

7

Overtakelse

Ny eier overtar. Ved overtakelse innbetaler kjøper sluttoppgjøret og megler bekrefter overfor deg når overtakelse kan finne sted.

Det nærmer seg slutten på salgsprosessen og det er tid for at ny eier overtar. Du og kjøper har avtalt tidspunkt for overtakelse.


Ved overtakelse innbetaler kjøper sluttoppgjøret og megler bekrefter overfor deg når overtakelse kan finne sted. Du og kjøper gjennom­går eiendommen, leser av strøm, sjekker utvask og overleverer nøkler til kjøper.


Det er viktig at du ikke utleverer nøkler til kjøper før oppgjøret for eiendommen er kommet til meglers klientkonto.


Du sender så overtagelsesprotokollen til megler så snart som mulig, og prosessen med tinglysning og oppgjør igangsettes.

Tips til deg som skal kjøpe bolig

1

Finn drømmeboligen

Å kjøpe ny bolig er en spennende og viktig prosess.

Å kjøpe ny bolig er en spennende og viktig prosess. Før du starter søk etter drømmeboligen kan det være lurt å tenke gjennom hvorfor du ønsker ny bolig og hva du ønsker den nye boligen skal inneholde.

 

Undersøk gjerne priser, bli kjent med nabolaget, nærhet til skoler, offentlig transport, solforhold o.l. i området du vurderer. Da er det er det enklere å velge riktig.

 

Bruk våre meglere og ulike internett­sider for å finne ut mer.

2

Finansieringsbevis

Når du starter søk etter ny drømmebolig er det lurt å ha klar finansieringen så tidlig som mulig. Du kan søke om finansieringsbevis digitalt, eller avtale et møte med en rådgiver.

Har du en bolig som du skal selge bør du kontakte en av våre meglere for en verdivurdering. Det gir deg en antakelse på verdien av boligen du skal selge og hvor mye kapital du har til å investere i ny bolig.

 

Både Eiendomsmegler Vest og Sparebanken Vest hjelper deg med å finne rett rådgiver og megler som kan hjelpe deg.

3

Visning

Når du har funnet en bolig som du liker, er neste steg å gå på visning.

På visning får du muligheten til å oppleve boligen og vurdere om dette er den rette for deg. Forbered deg godt før visning ved å lese prospektet og informasjonen på internett slik at du vet mest mulig om eiendommen og nabolaget.


På selve visningen er det viktig at du bruker god tid og stiller spørsmål til megler og boligselger om det du lurer på

4

Bud

Når du har funnet drømmeboligen og vært på visning starter budrunden.

Nå er du ikke langt unna drømmeboligen, men vinner du eller taper du budrunden? I budprosessen er det viktig å holde hodet kaldt, holde seg til sin økonomiske ramme, kjenne budreglene og være tilgjengelig på telefon. 


Heldigvis er vi her for å hjelpe deg.

5

Kontraktsmøte

Du vant budrunden og er blitt eier av ny bolig. Du kan snart begynne å tenke på innredning og planlegge innflytting, men først skal du på kontraktsmøte. Megler inviterer deg og selger på et felles kontraktsmøte for gjennomgang av kjøpekontrakten.

Kjøpekontrakten formaliserer den inngåtte avtalen, og tilrettelegger for eierskiftet av eiendommen. Kontraktsmøte er viktig for å ivareta begge parters interesser. På kontraktsmøte diskuteres og forklares også saker som partene lurer på.


Det er viktig at all informasjon kommer inn i kontrakten, slik at en kan unngå tvister i etterkant. Kontrakten skal skape trygghet for både kjøper og selger. Kontrakten er også dokumentasjonen banken trenger for å utbetale lånet.

6

Betaling

Det begynner å nærme seg innflytting, men først må kjøpesummen betales inn til meglerforetakets klientkonto. Dette hjelper oppgjørsavdelingen hos Eiendomsmegler Vest deg med.

Oppgjørsavdelingen sjekker at papirer blir utfylt, at de riktige stemplene er på plass og at pengene kommer når de skal. De skal sørge for at skjøtet tinglyses og at alle lån blir innfridd. Det skal ikke være noen heftelser på boligen når du overtar.


Alt du trenger å gjøre er å sørge for at kjøpesummen overføres innen overtakelsesdato. Ofte gjøres denne overføringen av banken din som har gitt deg lån. Oppgjørsavdelingen følger opp med banken din og sjekker at pengene kommer når de skal. Når flyttebilen står klar utenfor det nye hjemmet ditt skal du være trygg på at pengene er på plass og nøkler kan utleveres. Oppgjørsavdelingen sender ut en bekreftelse, ofte på SMS, om at pengene er mottatt og du som kjøper kan overta din nye bolig.


Oppgjørsavdelingen er ansvarlig for:

- Sørger for trygg overføring av penger mellom kjøper og selger, og garantier akkurat i eierskifteperioden.

- Sørger for at boligen er fri for heftelser - lån er innfridd, at kommunale utgifter, fellesutgifter, husleie er betalt, og eventuell andre heftelser er slettet, som boretter etc.

- Tinglysing av nytt eierforhold

7

Overtakelse

Dagen er endelig kommet der da du kan flytte inn i din nye bolig.Du og boligselger skal møtes i boligen for overtakelse. Ved overtakelse innbetales sluttoppgjøret inn til meglerforetakets klientkonto. 

Du og boligselger møtes for gjennomgang av eiendommen. Her ­går du gjennom eiendommen, leser av strøm, sjekker utvask og mottar nøkler fra boligselger.

 

Viktig å huske på ved overtakelse av bolig:

 • Bekreftelse fra megler om at kjøpesummen er innbetalt.
 • Les av strømmåler i boligen på overtakelsesdagen.
 • Overtakelsesprotokoll må fylles ut av kjøper og selger, og kopi sendes til megler.
 • Overlevering av alle nøkler til kjøper.
 • Flyttemelding til folkeregisteret, arbeidsgiver, trygdekontor, aviser og tidsskrifter, bank, barnehage og skoler, foreninger, forsikringsselskap, NRK, Posten, strømleverandør, telefonselskaper, venner og bekjente.
 • Tegne villa- og innboforsikring.
 • Kommunale avgifter, og andre kostnader og inntekter avregnes mellom kjøper og selger.
 • Alle originale tegninger, målebrev etc. som følger eiendommen overleveres kjøper.
 • Kjøper og selger bør gå gjennom boligen sammen – se på praktiske ting som alarm, oljetank, hovedstoppekran, sentralfyr osv.

Ofte stilte spørsmål om boliglån:

Du som skal søke boliglån

Personlig rådgiver

Kontakt oss

ringellerchat

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man - søn 07-23

radgiver

Snakk med oss

Hos oss kan du være trygg på at du får rådene og hjelpen du trenger.

Avtal møte
FinnDittlokolkontor

Finn ditt lokalkontor

Vi er størst på Vestlandet. Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor