Bedrift
Farge

Blogginnlegg om sparing

Velkommen til økonomiprat
Nei, takk. Du spiller da slettes ikke fotball. Men så snakker jeg da heller ikke om fotball. Jeg snakker om overgangsvinduet i forbindelse med at nordmenn snart kan få sin egen aksjesparekonto. Forvirret. Helt naturlig. Dette er helt nytt stoff, men som samtidig sies å være det viktigste som har skjedd innen sparing siden 80-tallet.
Juni er feriepengetid. Den gode følelsen av å endelig føle at man faktisk har en del penger til overs kan vare litt lenger om du bruker dem smart.
Finansministerens julehilsen i fjor var nye, strengere regler for boliglån. Bakgrunnen for å innføre nye regler er den ekstreme prisveksten vi har sett, spesielt i Oslo-området, og kraftig gjeldsøkning blant norske husholdninger.
Jeg husker en lærer jeg hadde som introduserte uttrykket «Villa, Volvo og Voff-voff». Han brukte det som en samlebetegnelse på det den perfekte kjernefamilien foreldregenerasjonen higet mot. De som hadde gått gradene i livet og tilslutt nådd det ultimate klimakset.
Den største gaven i livet er slettes ikke gratis. Å øke familien fra to til tre i husholdningen er dyrt. Det koster faktisk en god del å bli foreldre, og mange blir overrasket over hvor fort tusenlappene får ben å gå på.
Kvinne? Og stålkontroll på egen økonomi? Fantastisk! Det er det tydeligvis mange kvinner som ikke har nemlig…
Bugg. Husker du dem? Jeg husker da tyggegummien Bugg kostet 50 øre per stykk, og venninnene mine og jeg pantet flasker for å sikre oss hver vår med lakrissmak. I smug selvfølgelig. For vi fikk jo ikke gå på butikken uten voksne. Rampestrekene gav meg dog nyttig barnelærdom.
Sykkel og sykling er igjen aktualisert. Antakelig av ulike grunner; flere enn normalt fulgte sommerens Tour de France grunnet mye innendørsvær. Birkebeinerrittet på sykkel gikk av stabelen i helgen. For ikke å glemme neste års sykkel-VM i Bergen. Eller rett og slett fordi sommerens vektøkning skal forsvinne.
Enkelte ting kan gjøre underverker. Selv om de har en form for rituelt mønster. Å motta årets feriepenger er et godt eksempel.
Hvilke råd bør man gi til en 15-åring som over natten sitter på en liten formue?
«Unge nå til dags vil ikke ha fast jobb eller leilighet, de vil ha frihet og deling». Denne gjengivelsen av Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth sitt utspill i en presentasjon nylig har skapt heftige debatter i både aviser, sosiale medier og møterom.
Januar er den måneden i året økonomien ofte når sitt absolutte bunnivå. Her kommer noen enkle tips og anbefalinger.
Fredag var det kaos. Komplett kaos. Det var køer utenfor butikkene, kniving om å rive til seg den billigste varen, og antakelig en fredag hvor mange nordmenn gikk helt bananas i butikkene.
Regjeringen har foreslått å øke BSU-grensen fra 200.000 til 300.000 kroner. Det vil forhåpentligvis lette adgangen/inngangen for unge til boligmarkedet.
«Den som gjør det lett for de unge, gjør det vanskelig for dem», skal visstnok den italienske skuespilleren Gino Cervi ha sagt.
I den sukkersøte filmen «Fire bryllup og en gravferd» ender filmen godt, i hvert fall for hovedpersonene. I den norske ”liksomfilmen” fra hverdagen til en helt vanlig familie; «Tre konfirmasjoner og en sprengt lommebok», ender ikke nødvendigvis filmen godt. I hvert fall ikke for mor og far. Både foreldrenes og konfirmantens lommebøker risikerer å bli sprengt – så hva bør man tenke på?
Hva er din topp 10 reisemålsliste? Hvilket ”paradis” på jorden drømmer du om å reise til?
Har du noen gang tenkt over hvor mye det koster å ha en ordinær bil? To biler?
Har du hørt om nordmannen, svensken og dansken som gikk i banken for å velge mellom fast eller flytende rente på lånet sitt?
- Det er ingen krise, fastslo finansminister Siv Jensen nylig etter et møte med statsministeren og sentralbanksjefen. Nordmenn flest tror heller ikke at en eventuell økonomisk nedgang vil ramme dem selv.
Halvparten av oss har satt seg et økonomisk nyttårsforsett. Fornuftig! Og med et par enkle grep kan du sørge for at nyttårsforsettet lever lengre enn til februar.
«For et sørgelig syn. Alt er borte. Ikke en matbit igjen. Ikke en smule igjen.» Torbjørn Egners Karius og Baktus oppdager med vantro at tannbørsten har fjernet det de ønsker seg aller mest. Sukker.
«Ja, men kjolen var til 70 prosent…. Så da ble det ikke så dyrt likevel. Og disse buksene var 3 stk for prisen av 2, så da tok jeg like godt en i hver farge.»
Har du hatt spaghetti-perioder i livet? Altså perioder hvor middagsmenyen besto av spaghetti med ketchup fordi det var det rimeligste du kunne finne som gav metthetsfølelse?
Vel overstått sommerferie! Jeg håper den har vært flott, og at ikke ferieutskeielsene har tatt helt knekken på lommeboken.
Har du mottatt SMS'en fra Altinn som lød: Skatteoppgjøret ditt er nå tilgjengelig på skatteetatens nettsider. Vennlig hilsen Skatteetaten?
Er du blant de titusener av nordmenn som drømmer om at det en vakker dag er din tur til å motta telefonen fra Norsk Tipping på Hamar ”Gratulerer, du har blitt lottomillionær!”

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor