Bedrift
Farge

Blogginnlegg av Marianne Frønsdal

Velkommen til økonomiprat
Nytt år betyr for mange nye muligheter til å få oversikt over økonomien. Ønsker du kontroll på kostnadene og forutsigbarhet framover? Akkurat nå kan det være gunstig å velge fastrente på boliglånet.
Begge deler har et dårlig rykte, men er det alltid fortjent? Og når passer det å ha enten det ene eller det andre?
Nei, takk. Du spiller da slettes ikke fotball. Men så snakker jeg da heller ikke om fotball. Jeg snakker om overgangsvinduet i forbindelse med at nordmenn snart kan få sin egen aksjesparekonto. Forvirret. Helt naturlig. Dette er helt nytt stoff, men som samtidig sies å være det viktigste som har skjedd innen sparing siden 80-tallet.
Du kan hjelpe ditt barn til å bli en god sjef over egne penger. Her kommer noen triks for hvordan du kan klare det.
Yippi! Gleden og lettelsen er som regel stor. Etter å ha blitt utkonkurrert på flere visninger var endelig tak over hodet sikret. Kampen om studenthybelen er i gang! For hver dag skolestart rykker nærmere er det flere som kan glede seg over å ha kommet i havn med boligjakten.
Ved nyttår betalte du rundt 9 kroner for en Euro, siden har kursen steget med mer enn 50 øre. Europaferien ligger an til å bli ekstra dyr i år.
Inntil da kan du leve godt med dine foreldres reiseforsikring, men på ett eller annet tidspunkt må du ta ansvar selv også på dette området.
Juni er feriepengetid. Den gode følelsen av å endelig føle at man faktisk har en del penger til overs kan vare litt lenger om du bruker dem smart.
Ingen familier er like, men det finnes noen likhetstrekk - både gode og mindre gode. Som for eksempel den såkalte herlige sommerferien på familiehytten med hele gjengen samlet. Hei hvor det går!
Alt er enklere nå til dags. Og noen ganger er det faktisk så enkelt at viktige ting glipper.
Mens noen har startet nedtellingen til fridagene i påsken, har andre begynt å tenke på alle de praktiske, litt kjedelige, men nødvendige forberedelsene for å trygge påskeutfarten.
Balsam for sjelen eller hodebry? Om en uke starter vinterferien her på Vestlandet, og det er høysesong for både skianleggene og eiendomsmeglere som selger hytter på fjellet.
Jeg husker en lærer jeg hadde som introduserte uttrykket «Villa, Volvo og Voff-voff». Han brukte det som en samlebetegnelse på det den perfekte kjernefamilien foreldregenerasjonen higet mot. De som hadde gått gradene i livet og tilslutt nådd det ultimate klimakset.
Finansministerens julehilsen i fjor var nye, strengere regler for boliglån. Bakgrunnen for å innføre nye regler er den ekstreme prisveksten vi har sett, spesielt i Oslo-området, og kraftig gjeldsøkning blant norske husholdninger.
Den største gaven i livet er slettes ikke gratis. Å øke familien fra to til tre i husholdningen er dyrt. Det koster faktisk en god del å bli foreldre, og mange blir overrasket over hvor fort tusenlappene får ben å gå på.
Mens noen forbinder julen med glede, hygge og koselige forberedelser, forbinder andre desember med mas og bekymring for om de har råd til julen.
Kvinne? Og stålkontroll på egen økonomi? Fantastisk! Det er det tydeligvis mange kvinner som ikke har nemlig…
Bugg. Husker du dem? Jeg husker da tyggegummien Bugg kostet 50 øre per stykk, og venninnene mine og jeg pantet flasker for å sikre oss hver vår med lakrissmak. I smug selvfølgelig. For vi fikk jo ikke gå på butikken uten voksne. Rampestrekene gav meg dog nyttig barnelærdom.
En av grunnsteinene som må være på plass når du skal kjøpe egen bolig er egenkapital. Egenkapital er rett og slett den delen du må stille med selv. Som hovedregel er dette 15 % av kjøpesummen. Resten kan du låne av banken.
Sykkel og sykling er igjen aktualisert. Antakelig av ulike grunner; flere enn normalt fulgte sommerens Tour de France grunnet mye innendørsvær. Birkebeinerrittet på sykkel gikk av stabelen i helgen. For ikke å glemme neste års sykkel-VM i Bergen. Eller rett og slett fordi sommerens vektøkning skal forsvinne.
Det finnes mange typer jakt om dagen. Den desidert mest populære for tiden er Pokémon jakt. En annen jakt som tiltar i de kommende ukene er jakten på et sted å bo.
Enkelte ting kan gjøre underverker. Selv om de har en form for rituelt mønster. Å motta årets feriepenger er et godt eksempel.
Hvilke råd bør man gi til en 15-åring som over natten sitter på en liten formue?
«Maks 2 kilo per kunde grunnet ekstrem pågang!» Man skulle tro det var gull på tilbud. Men neida. Ikke så vel. Vi snakker smågodt. Nordmenn løper mann av huse for å sikre seg smågodt før påske. Alt for å spare noen tiere eller hundrelapper (alt avhengig av om du raider en eller flere butikker for å sikre deg mest mulig smågodt til en latterlig lav kilopris). Er vi like ivrige når bankene på samme tid har priskrig på fastrentelån?
Dette setter garantert fart i praten; Hva skal kollegene dine i påsken i år? Noen utnytter ekstra fridager til å pakke kofferten og ta en langreise utenlands.
«Unge nå til dags vil ikke ha fast jobb eller leilighet, de vil ha frihet og deling». Denne gjengivelsen av Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth sitt utspill i en presentasjon nylig har skapt heftige debatter i både aviser, sosiale medier og møterom.
Husker du ABBA’s verdenskjente sang «The winner takes it all? En flott og ganske trist kjærlighetssang som fikk en renessanse i forbindelse med Mamma Mia-musikalen og filmen for et tiår siden. Hva har så en kjærlighetssang med en økonomispalte å gjøre?
Januar er den måneden i året økonomien ofte når sitt absolutte bunnivå. Her kommer noen enkle tips og anbefalinger.
- Har du ikke kvitteringen? … - Nei, da får du ikke byttet.- Ja, men jeg fikk jo beskjed om at jeg kunne få byttet den i romjulen. - Nei, ikke uten byttelapp eller kvittering, gjentok ekspeditøren. Beklager, fortsatte han og henvendte seg videre til neste kunde i køen.
Fredag var det kaos. Komplett kaos. Det var køer utenfor butikkene, kniving om å rive til seg den billigste varen, og antakelig en fredag hvor mange nordmenn gikk helt bananas i butikkene.
Julen står for døren og stadig flere velger å handle julegavene hjemmefra. Men hva må du være observant på når du handler på nett, og hvordan bør du betale?
Regjeringen har foreslått å øke BSU-grensen fra 200.000 til 300.000 kroner. Det vil forhåpentligvis lette adgangen/inngangen for unge til boligmarkedet.
Å ha klare oppfatninger av hva som er riktig og galt eller best for andres barn er vi alle fra tid til annen brilliante på. Helt til vi står ved det samme valget selv. Da får gjerne pipen en annen låt.
Å bare tenke på seg selv er befriende når man er ung, singel og barnløs leietaker. Litt mer komplisert blir det når du kjøper bolig med noen eller når du får en familie å ta hensyn til.
Hva betyr egentlig en halvering av oljeprisen, kutt i oljeinvesteringene og jojo-tendenser på børsene for deg og meg?
Det snakkes mye om boligdrømmen. Samtidig har antall boliger til leie økt i Bergen og Stavanger siste år. Hva bør du gjøre? Eie eller leie bolig?
Livet som student er en av livets kanskje beste og mest spennende og lærerike perioder. Samtidig er det en kjensgjerning at studenter lever under trangere kår enn andre samfunnsgrupper. La ikke en stram økonomi være det som hindrer deg fra å ha en god studietid. Her er mine økonomiske råd til deg som skal studere:
«Den som gjør det lett for de unge, gjør det vanskelig for dem», skal visstnok den italienske skuespilleren Gino Cervi ha sagt.
Hvert år er uforsiktig grilling årsak til både skogbrann og husbrann, og mange av disse kunne vært unngått.
Det ringer på døren. ”Vil du kjøpe lodd?” To gutter i nabolaget har loddsalg. ”Det er til fotballaget. Mange fine premier, og koster bare 2 kroner per lodd. ” – ”Vent litt”, svarer jeg. ”Må bare se om jeg har penger først. ”
Litt etter litt tømmes arbeidsplassen for folk. Det er ferie. Vi nordmenn vet å sette pris på ferie. Men i år er det nok en del som kommer til å kjenne at ferien koster. Mer enn vi kanskje kunne håpet på.
Alle årstider har sin sjarm. Våren er herlig. Alt våkner til liv. Det gror og spirer. Energinivået øker. Uten sammenligning for øvrig med dyre- og planteriket er våren også en travel årstid i boligmarkedet. Det virker nesten som om søvnige boligeiere våkner opp av dvalen og starter jakten på et nytt husvære.
Noen ting er blitt så enkle at vi risikerer bokstavelig talt å glemme det. Som det å levere selvangivelsen for eksempel…
I den sukkersøte filmen «Fire bryllup og en gravferd» ender filmen godt, i hvert fall for hovedpersonene. I den norske ”liksomfilmen” fra hverdagen til en helt vanlig familie; «Tre konfirmasjoner og en sprengt lommebok», ender ikke nødvendigvis filmen godt. I hvert fall ikke for mor og far. Både foreldrenes og konfirmantens lommebøker risikerer å bli sprengt – så hva bør man tenke på?
Hva er din topp 10 reisemålsliste? Hvilket ”paradis” på jorden drømmer du om å reise til?
Det kommer ingenting godt ut av om noen påtar seg for mye lån, verken for låntaker eller banken. Det er heller ikke slik at man kan låne ubegrenset. Så hva bestemmer hvor mye lån du får?
Har du noen gang tenkt over hvor mye det koster å ha en ordinær bil? To biler?
Har du hørt om nordmannen, svensken og dansken som gikk i banken for å velge mellom fast eller flytende rente på lånet sitt?
- Det er ingen krise, fastslo finansminister Siv Jensen nylig etter et møte med statsministeren og sentralbanksjefen. Nordmenn flest tror heller ikke at en eventuell økonomisk nedgang vil ramme dem selv.
Halvparten av oss har satt seg et økonomisk nyttårsforsett. Fornuftig! Og med et par enkle grep kan du sørge for at nyttårsforsettet lever lengre enn til februar.
Noen ganger har jeg fundert på hvordan internett brer om seg. Liksom et edderkoppnett som eser ut, sakte, og nesten umerkbart før det plutselig er overalt. Vi elsker det! Eller?
«For et sørgelig syn. Alt er borte. Ikke en matbit igjen. Ikke en smule igjen.» Torbjørn Egners Karius og Baktus oppdager med vantro at tannbørsten har fjernet det de ønsker seg aller mest. Sukker.
Regn, regn, regn, regn, øsende regn, pøsende regn.... Det er ikke bare i Bergen og på Vestlandet det er vått. Men den siste uken har det vært urimelig vått i vår landsdel.
Noe av det beste med ferier er at da finner jeg roen og tiden til å lese bøker. I sommer var det spesielt en bok som gjorde inntrykk på meg. Det var romanen «Et helt halvt år» av Jojo Moyes. En av bokens hovedpersoner er en ung, kjekk forretningsmann som brått får livet snudd opp ned i en trafikkulykke. Han blir pleietrengende rullestolbruker 24 timer i døgnet.
«Ja, men kjolen var til 70 prosent…. Så da ble det ikke så dyrt likevel. Og disse buksene var 3 stk for prisen av 2, så da tok jeg like godt en i hver farge.»
- Du kan jo bare Google det! Orakelet fra USA kan løse mye. I hvert fall innbiller vi oss ofte det.
Har du hatt spaghetti-perioder i livet? Altså perioder hvor middagsmenyen besto av spaghetti med ketchup fordi det var det rimeligste du kunne finne som gav metthetsfølelse?
Vel overstått sommerferie! Jeg håper den har vært flott, og at ikke ferieutskeielsene har tatt helt knekken på lommeboken.
Hva i all verden har tid med penger og økonomi å gjøre tenker du kanskje? Vel – ganske mye faktisk.
Noen ting nytter det kanskje ikke å kjøpe når flyet har landet.
Har du mottatt SMS'en fra Altinn som lød: Skatteoppgjøret ditt er nå tilgjengelig på skatteetatens nettsider. Vennlig hilsen Skatteetaten?
«Ikke godkjent» lyste mot meg. Det knøt seg i magen. Pulsen steg. Var det tomt på konto? Jeg forsøkte en gang til. Samme melding. Krise. Første dag i ferien.
Er du blant de titusener av nordmenn som drømmer om at det en vakker dag er din tur til å motta telefonen fra Norsk Tipping på Hamar ”Gratulerer, du har blitt lottomillionær!”

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor