Bedrift
Farge
Flytting familie
Fastrente passer for alle, og kanskje spesielt for deg som er i etableringsfasen.

Nytt år, ny forutsigbar boliglånsrente?

Nytt år betyr for mange nye muligheter til å få oversikt over økonomien. Ønsker du kontroll på kostnadene og forutsigbarhet framover? Akkurat nå kan det være gunstig å velge fastrente på boliglånet.

Trygghet er for mange synonymt med kjedelig, men noen ganger kan det faktisk bety smart. Fjorårets julegave fra sentralbanksjefen var å spå en renteøkning i god tid før neste julaften. Er du en av dem som frykter for store rentehopp på boliglånet framover? Foretrekker du også å vite fra måned til måned hvor mye du skal betale i lån og avdrag? Da kan fastrentelån være noe for deg.

Fastrente lavere enn nominell rente

Rentenivået i Norge er fortsatt rekordlavt. Det betyr at du har mulighet til å binde lånet til en svært gunstig rente. Med tre års binding er fastrenten i Sparebanken Vest lavere enn den nominelle.

I Norge er det vanligste å ha såkalt flytende rente på boliglånet. Flytende rente betyr at rentesatsen følger den generelle utviklingen i rentenivået. Dette innebærer at renten, og dermed dine renteutgifter, kan øke og synke i løpet av lånets løpetid. Historien viser at flytende rente som regel lønner seg over tid, men det krever at du har økonomi til å tåle renteoppgang. 

Få velger fastrente, men ikke i Sparebanken Vest

Visste du at svært få velger fastrentelån Norge sammenlignet med andre land i verden?  I Danmark har nesten halvparten av alle boliglån fastrente. I Norge er andelen i underkant av 10 prosent.

Det bør likevel ikke være et argument for ikke vurdere å binde renten. I Sparebanken Vest har en av fire kunder valgt å binde renta på deler eller hele boliglånet. Det skyldes nok at både at mange ønsker forutsigbarhet og at fastrenten er historisk lav.

Hvem passer fastrente for?

I utgangspunktet passer fastrente for de aller fleste kunder. Men spesielt for kunder med høy belåningsgrad, som for eksempel deg som er i etableringsfasen og som gjerne har både boliglån og studielån, så kan det være hensiktsmessig å ha en klar forutsigbarhet på hva du skal betale fremover. 

Du bør ikke inngå en avtale om fastrentelån fordi du skal spekulere i renten. De færreste har forutsetninger for å spå rentebanene, og gambling bør ikke være ditt utgangspunkt for å binde renten. Utgangspunktet bør være din økonomi og dine behov.

Fastrentelån passer for deg som ”ønsker å sove godt om natten” eller som ønsker en forsikring mot renteoppgang. Fastrente betyr at renten avtales for en bestemt tidsperiode. Renten kan bindes i 3, 5 eller 8 år. En kombinasjon av de to låntypene også mulig. 

Noe for deg?

Her kan du beregne hva boliglån med flytende eller fast rente vil koste deg

Ring oss - 915 05555

Åpent man-søn 07-23.

Våre kontorer

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send e-post