Bedrift
Farge
Flytting familie
Fastrente passer for alle, og kanskje spesielt for deg som er i etableringsfasen.

Nytt år, ny forutsigbar boliglånsrente?

Nytt år betyr for mange nye muligheter til å få oversikt over økonomien. Ønsker du kontroll på kostnadene og forutsigbarhet framover? Akkurat nå kan det være gunstig å velge fastrente på boliglånet.

Trygghet er for mange synonymt med kjedelig, men noen ganger kan det faktisk bety smart. Fjorårets julegave fra sentralbanksjefen var å spå en renteøkning i god tid før neste julaften. Er du en av dem som frykter for store rentehopp på boliglånet framover? Foretrekker du også å vite fra måned til måned hvor mye du skal betale i lån og avdrag? Da kan fastrentelån være noe for deg.

Fastrente lavere enn nominell rente

Rentenivået i Norge er fortsatt rekordlavt. Det betyr at du har mulighet til å binde lånet til en svært gunstig rente. Med tre års binding er fastrenten i Sparebanken Vest lavere enn den nominelle.

I Norge er det vanligste å ha såkalt flytende rente på boliglånet. Flytende rente betyr at rentesatsen følger den generelle utviklingen i rentenivået. Dette innebærer at renten, og dermed dine renteutgifter, kan øke og synke i løpet av lånets løpetid. Historien viser at flytende rente som regel lønner seg over tid, men det krever at du har økonomi til å tåle renteoppgang. 

Få velger fastrente, men ikke i Sparebanken Vest

Visste du at svært få velger fastrentelån Norge sammenlignet med andre land i verden?  I Danmark har nesten halvparten av alle boliglån fastrente. I Norge er andelen i underkant av 10 prosent.

Det bør likevel ikke være et argument for ikke vurdere å binde renten. I Sparebanken Vest har en av fire kunder valgt å binde renta på deler eller hele boliglånet. Det skyldes nok at både at mange ønsker forutsigbarhet og at fastrenten er historisk lav.

Hvem passer fastrente for?

I utgangspunktet passer fastrente for de aller fleste kunder. Men spesielt for kunder med høy belåningsgrad, som for eksempel deg som er i etableringsfasen og som gjerne har både boliglån og studielån, så kan det være hensiktsmessig å ha en klar forutsigbarhet på hva du skal betale fremover. 

Du bør ikke inngå en avtale om fastrentelån fordi du skal spekulere i renten. De færreste har forutsetninger for å spå rentebanene, og gambling bør ikke være ditt utgangspunkt for å binde renten. Utgangspunktet bør være din økonomi og dine behov.

Fastrentelån passer for deg som ”ønsker å sove godt om natten” eller som ønsker en forsikring mot renteoppgang. Fastrente betyr at renten avtales for en bestemt tidsperiode. Renten kan bindes i 3, 5 eller 8 år. En kombinasjon av de to låntypene også mulig. 

Noe for deg?

Her kan du beregne hva boliglån med flytende eller fast rente vil koste deg

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor