Bedrift
Farge

Hva er egentlig forskjellen mellom kredittkortlån og forbrukslån?

Begge deler har et dårlig rykte, men er det alltid fortjent? Og når passer det å ha enten det ene eller det andre?

La oss starte med de harde fakta for å skille det ene fra det andre. Et kredittkort er et betalingskort som kan brukes til å kjøpe varer og tjenester. Noen kredittkort gir også rabatter når man benytter kortet som betalingsmiddel. I motsetning til et tradisjonelt bankkort gir et kredittkort deg muligheten til å utsette betalingen på det du har kjøpt.

På mange måter kan den utsatte betalingen sammenlignes med et lån, men vanlig praksis i Norge er at dette lånet er helt rentefritt i en gitt periode på typisk 30 eller 45 dager, og du slipper å betale mer enn varene kostet så lenge du betaler tilbake når regningen omsider kommer. Når du har brukt kortet kan du velge om du vil betale hele den benyttede kreditten eller et minstebeløp, typisk 3 % av benyttet kreditt eller minimum 300 kr. Dersom du velger å kun betale deler av benyttet kreditt vil du måtte betale renter av resterende trukket kreditt. Denne renten er høy sammenlignet med for eksempel et forbrukslån som ofte har lavere rente.

Hvor mye du kan handle med kortet bestemmes utfra hvilken maksimal kredittgrense kortutsteder har gitt deg. Kunder kan også selv velge å ha en lavere kredittgrense enn den maksimale grensen som kortutsteder har satt basert på en vurdering av din økonomi.

Fordelene med et kredittkort er flere

Blant annet er det mange kort som har tilknyttet reiseforsikring i kortet. Det er gunstig for eksempel når kortet benyttes til kjøp av ferie og reiser. Det er spesielt om sommeren vi i Sparebanken Vest ser at mange benytter seg av kredittkort, da mange betaler alle utenlandske transaksjoner med kredittkortet. Dette fordi det gir en ekstra trygghet ved at beløp ikke blir trukket direkte fra brukskontoen din og fordi du da får bedre oversikt og god tid til å studere transaksjonene når du kommer hjem i ro og fred.

Ved netthandel anbefales det å benytte kredittkort, da også det gir en ekstra sikkerhet. Blir du for eksempel utsatt for svindel eller useriøse aktører er det kortselskapet som tar støyten om du betaler med kredittkort. I tillegg er det mange kredittkort som har ulike fordelsprogram knyttet til seg, slik som rabattordninger på hoteller og butikker. 

Hva med ulempene med kredittkort. De finnes også – og da spesielt for dem som ikke klarer å nedbetale gjelden.

Når du bruker et kredittkort bør du altså ha kontroll på at du vil ha nok penger på kontoen til å betale det du skylder når regningen kommer, enten det er gjennom sparepenger, lønn eller lignende.

Det er også de som bruker kredittkortet for å gi seg selv et kortsiktig lån. F.eks. ved å kjøpe rimelige flybilletter til sommerferien allerede i februar og betale ned hele kredittkortgjelden når feriepengene kommer i juni. Da må man betale renter på kredittkortgjelden i noen få måneder. Det kan nok være økonomisk smart, men om man ikke klarer å betale ned gjelden når feriepengene kommer begynner en skummel økonomisk reise.

Kredittkort passer for deg som har orden i økonomien, og som har kontroll på når kredittkortgjelden skal betales. Her kan du søke om kredittkort

Forbrukslån er litt annerledes

Det er en type usikret lån, det vil si at du kan ta opp et lån uten å måtte stille noe i sikkerhet for å få lånet. Det er det motsatte av for eksempel boliglån, der banken tar pant i boligen din, og kan tvinge deg til å selge den, dersom du ikke betaler tilbake boliglånet ditt. Siden det ikke foreligger noe panteobjekt i bunn som sikkerhet for at utlåner får tilbake pengene sine, påtar utlåner seg høyere risiko og da går prisen på lånet opp. Rentene på et forbrukslån er derfor også høyere enn de er på et boliglån. På den annen side kan du gjerne få et forbrukslån med en lavere rente enn det du betaler ved bruk av kredittkort. Trenger du et mindre beløp i en kort periode kan det derfor være lurere med et forbrukslån enn å bruke kredittkortet.

Fordelen ved forbrukslån er at det dekker folks behov for penger, men hvor det kanskje ikke er et panteobjekt å belåne. Eksempel her kan være personer som leier bolig fremfor å eie sin egen bolig. Noen regner også hjem å ha et forbrukslån noen måneder fremfor å vente med et innkjøp av større kapitalvarer til man har penger på konto. Kanskje ønsker man å slå til på salg eller et gunstig tilbud. Det være seg om man er i en posisjon hvor man skal kjøpe og selge bil eller båt, og hvor den nye bilen ankommer før den gamle er solgt.  

En annen fordel med forbrukslån er at det kan være penger som kan redde deg ut fra en akutt pengeknipe. Den dagen skilsmissen er et faktum, eller tannlegeregningen når nye høyder. Det finnes uendelig mange årsaker til hvorfor folk ønsker å ta opp et forbrukslån. Fordelen med et forbrukslån sammenlignet med kredittkortgjeld er at et forbrukslån har en nedbetalingsplan. Og husk at det er når et forbrukslån løper over lengre tid at rentekostnadene blir virkelig store. Låner man eksempelvis 100.000 kr til en nominell rente på 16  % må man betale tilbake nesten 110.000 kr med ett års nedbetalingstid. Velger man å betale ned over 5 år vokser dette beløpet til nesten 150.000 kr.

Ulempen med forbrukslån er at det er en lånetype med høye renter, og lånetypen har blitt møtt med mye kritikk fordi det har blitt enklere å få denne typen lån, og fordi en god del nordmenn uten god nok kunnskap om produktet har lånt altfor mye og kommet inn i en krevende økonomisk spiral der de ikke klarer å betale tilbake. Her kan du søke om forbrukslån

Hvem passer de ulike alternativene for da?

Kredittkort passer for deg som har orden på økonomien din og som vet at du kan betale hele regningen når den forfaller.

Et forbrukslån passer for deg som ikke har for eksempel en bolig eller andre verdier å pantsette, og som har økonomi til å leve med at lånekostnaden er høy.

Hva jeg anbefaler? Uavhengig om du velger å benytte deg av en eller begge lånetypene så er min grunninnstilling: Ikke sett deg i en situasjon hvor du bruker penger du ikke har – eller vet at du heller ikke kommer til å få.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Våre kontorer

Se hvor du finner ditt nærmeste kontor.

Finn ditt kontor