Bedrift
Farge

Sjefene blir stadig yngre

Du kan hjelpe ditt barn til å bli en god sjef over egne penger. Her kommer noen triks for hvordan du kan klare det.

Da jeg var 12 fikk jeg en tier i ukelønn og brukte en sjelden gang pengene på Dundersalt eller annet snop. Dagens 12-åringer drar kortet, sitt eget eller foreldrenes, hyppig. De tar langt flere økonomiske beslutninger i ung alder enn det min generasjon gjorde. Barn sjefer over langt flere beslutninger enn før, men sjefsbeslutningene er ikke nødvendigvis gode – og noen ganger er de den spede starten på veien til luksusfellen. Det er klokt å la barn handle og bli selvstendige, men de unge sjefene trenger nok litt hjelp og veiledning: Hjelp til å spare, hjelp til å prioritere og hjelp til å få oversikt.

Nye bankkunder er 10 dager eller 10 år gamle
I Sparebanken Vest får vi svært mange nye kunder som er nærmest nyfødt. Foreldrene etablerer en egen konto for barna, kanskje for å spare gaver eller barnetrygd. Deretter får vi litt færre 1 åringer som nye kunder og enda færre 2-åringer og så videre. Ved 10-års alderen skjer det noe. Da snur det. Antall nye kunder skyter i været, ofte fordi barna nå skal ha sitt eget bankkort.

Hvordan forberede barnet? Akkurat som man ikke kan få lappen på bil uten opplæring bør man ikke få bankkort uten opplæring. Begynn med å snakke med barnet om penger. Hvor mye koster ditt og hvor mye koster datt. Hvis middagen skal koste 100 kroner, hva kan vi ha da? Introduser dem for prisene og vareutvalget i butikken. Istedenfor at lørdagssnop innebærer at de kan få gå amok i smågodt-disken, gi de heller en sum med penger de kan handle for slik at de lærer å prioritere selv.

Bankkonto - hva er det? Ikke nødvendigvis den enkleste saken å forklare, derfor kan det være vel så bra å heller vise dem hvordan din egen nettbank ser ut. Forklar barnet hvordan handleturen forrige lørdag fremkommer som et uttak i nettbanken. Å bruke fysiske mynter som legges til og hentes ut fra en lommebok kan også brukes. Barnet må forstå hvordan penger kommer inn og går ut fra både en konto og et kort. Når barnet skal få en bankkonto, bør dere opprette både en vanlig konto og en sparekonto. Da kan barnet etter hvert overføre på egenhånd penger til sparekontoen. Dere bør også snakke om hva barnet kan bruke penger på, og eventuelt hva det ikke får lov til å kjøpe uten å snakke med deg som forelder først.  

Koden er hemmelig. Et bud nummer 1 for et barn som skal få eget bankkort er at de forstår at koden på kortet er hemmelig. Test ut barnet ditt for å se om det klarer å holde på en hemmelighet. Her spiller barns modenhet en større rolle enn akkurat hvor gammelt det er. I en søskenflokk på tre kan det være store forskjeller for når barnet er modent nok for eget kort, så unngå å love lillebror kort ved samme alder som storesøster fikk. 

Et viktig tips er å hjelpe barnet med å ha oversikt. Denne delen ser vi i banken at mange foreldre glipper på. Ikke med overlegg, men i en travel hverdag er det mye som skal huskes på. Derfor er det godt at den digitale tidsalderen har funnet løsninger for dette også.

Svært mange barn har egen telefon, og fra en viss alder er jo mobilen alltid med uansett. Opprett en mobilbank og eller en nettbank for barnet. Det er laget utgaver som er tilpasset barn og ungdom, og disse gir dem en god anledning til å følge med selv.

Som forelder har du automatisk innsyn i barnets konto. Det hjelper deg til å holde deg oppdatert på både hvor mye barnet bruker kortet og hvor det bruker det. Det er en trygghet for deg. Samtidig blir det mye enklere for deg å overføre penger til barnet. Men, det er jo ikke meningen at du som forelder skal være et overvåkningsledd hele tiden. En av de tingene som både barn oftest lurer på er hvor mye som står på konto, og i mange tilfeller om det er nok penger på konto.

Her kan du hjelpe barnet med å sette opp SMS-varsling. Da får barnet en tekstmelding hvis disponibelt beløp på konto går under et bestemt beløp. Man kan også sette opp varsling om hva som er disponibelt beløp på konto en fast ukedag eller klokkeslett. Det siste kan være en god løsning for å innarbeide tidlig at barnet vet hvor mye det har, slik at det får en følelse med hvor mye som eventuelt har blitt brukt den siste uken.

Et annet kjent problem er at kort har en tendens til å forsvinne. Spesielt hos barn. Snakk med barnet om hva det må gjøre dersom det mister kortet. At da må både banken og foreldre informeres.

Og tilslutt. Hvor lenge kan foreldrene se barnas kortvaner? Den dagen barnet fyller 18 år, kastes foreldre ut av kontoen. Samtidig får barnet tilgang til fullversjonen av nettbank og mobilbank, og kan fikse alle tjenester på egenhånd digitalt. Helt sjef – på ekte.

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor