Bedrift
Farge

Hvordan bruke feriepengene smart?

Juni er feriepengetid. Den gode følelsen av å endelig føle at man faktisk har en del penger til overs kan vare litt lenger om du bruker dem smart.

Med en velfylt bankkonto er det lett å la seg friste til å sløse bort pengene, for det er jo gjerne slik at pengene brenner i lommen. Da forsvinner pengene ut av kontoen, nesten uten at du merker det. 

Derfor er noe av det viktigste du gjør i forhold til feriepengene, og kanskje også skattepengene, å legge en plan for hvordan du skal bruke dem. Gjør du ikke det er det lett å bruke dem opp litt bevisstløst.

En av hensiktene med å motta feriepenger er jo for at du skal ha råd til å reise på ferie. Så det er deg vel unt å bruke deler av det du får utbetalt til ferien. Men du trenger ikke bruke alt på ferie.

Mange bør bruke anledningen til å kvitte seg med kortsiktig gjeld som dyr forbruksgjeld eller utestående kredittkortregninger.

Å nedbetale ekstra på et stort boliglån er heller ingen dårlig idé. Spesielt siden renten nå er så lav, for da går mye av ekstrainnbetalingen til å redusere selve lånebeløpet. Rekordhøye boligpriser har dessuten bidratt til at mange har svært høy gjeldsgrad. For å gjøre økonomien mer robust er det lurt å kvitte seg med noe av denne gjelden.

Apropos robusthet så kan det å spare feriepengene for å ha mer penger i bakhånd i tilfelle uforutsette hendelser være smart. Jeg anbefaler å ha om lag to månedslønner i tilgjengelig kapital eller standardreserve i tilfellet uhellet er ute, og dessverre så skjer uhell den beste. Har du familie og mange eiendeler? Ja, da må bufferen din stå i stil med det. Flere eiendeler krever høyere buffer.

Eller kanskje er feriepengene det som skal til for å starte den viktige pensjonssparingen? Eller BSU-sparingen?

I Sparebanken Vest ser vi at mange unge utnytter juni måned til å sette inn ekstra på BSU-kontoen sin. Mens andre benytter feriepengene til å pangstarte fondssparingen, den langsiktige sparingen.  

Mange er flinke til å spare, men er mer usikre på hvilke spareform de bør velge: Bankkonto, rentefond, aksjefond eller annet avhenger av person, livssituasjon, spareformål og tidshorisont. Mulighetene er mange – begynn med en samtale med en bankrådgiver. Sammen kan dere skreddersy et opplegg som passer for deg og ditt liv. Og det helst før feriepengene er brukt opp!

God ferie!

Avtal møte

Møt oss på telefon eller i banken

Avtal møte

Ring eller chat

Tlf 915 05555. Man-søn 07-23

Logg inn og chat

Skriv til oss

Vi svarer normalt innen 2 dager

Send e-post

Våre kontorer

Velkommen innom

Finn ditt kontor